Terveys

Pitkittynyt korona voi piinata yli 1,5 vuotta – oireisiin tulee suhtautua vakavasti, ylilääkäri painottaa

Pitkittyneistä koronaoireista kärsivät nyt monet. Terveysviranomaisia huolettaa taudin yhteiskunnallinen vaikutus.

Koronaviruspotilaiden määrä osastoilla on selvässä laskussa. Moni sairastunut kärsii nyt kuitenkin koronavirusinfektion pitkittyneistä oireista, joka tunnetaan englanniksi nimellä long covid. STM:n tietojen mukaan Suomessakin on potilaita, jotka ovat sairastaneet yli 1,5 vuotta.

”Arviot pitkittyneiden koronaoireiden yleisyydestä vaihtelevat. Lieviä oireita on ainakin 10–30 prosentilla sairastuneista useita kuukausia, eli Suomessa tällaisia ihmisiä on kymmeniä tuhansia. Erikoissairaanhoitoa vaativia vaikeita oireita on 1–5 prosentilla sairastuneista eli Suomessa muutamalla tuhannella”, kertoo ylilääkäri Helena Liira HUSista.

Lue myös: Pelottaako koronarokotteen ottaminen? Asiantuntijat kumoavat 6 yleistä syytä jättää rokotus väliin

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista ei ole vielä paljoa tutkimustietoa eikä long covid -taudilla ole vielä laajasti hyväksyttyjä kriteerejä. Koronan jälkeen ihmisen terveydentila vaikuttaa kuitenkin palaavan hitaammin ennalleen kuin influenssan jälkeen. Selvää yhteyttä alkuperäisen koronasairauden vaikeusasteeseen ei ole vielä tutkimuksissa löydetty.

Tyypillisiä long covid -oireita voivat olla esimerkiksi

Myös päänsärky, huimaus, hengenahdistus, yskä, kohonnut syke ja painon tai kivun tunne rinnalla voivat olla pitkittyneen koronan oireita. Lisäksi oireina voi olla masennuksen tuntua ja unettomuutta.

Pitkittynyt koronatauti eli long covid on yleinen nuorilla

Liiran mukaan pitkittyneen koronan oireisiin tulee suhtautua vakavasti. Toisaalta tärkeää on myös sulkea pois muut samanlaisia oireita aiheuttavat sairaudet.

Long covidiin ei ole olemassa nopeaa, parantavaa keinoa. Hoito on toistaiseksi oireenmukaista ja koostuu lähinnä sairastuneen jaksamisen ja kuntoutumisen tukemisesta.

”Toisaalta lievistä oireista ei kannata huolestua ylen määrin. Oireet vaihtelevat, mutta ne eivät yleensä laajene vaan pikemminkin vähenevät”, Liira sanoo.

Toistaiseksi pitkittyneitä koronaoireita esiintyy kaikissa ikäryhmissä. Nuorilla tauti on erityisen yleinen, mutta lapsilla muita harvinaisempi.

Toistaiseksi ei ole vielä tietoa siitä, millainen vaikutus long covid -taudilla on työkykyyn. Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian terveysviranomaiset ovat kuitenkin määritelleet long covidin yhdeksi vakavimmista työikäisen väestön kansanterveyttä uhkaavista tekijöistä.

”Pitkittyneet koronaoireet aiheuttavat toimintakyvyn heikentymistä ja tarvetta terveyspalveluille. Niistä on muutenkin sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa pulaa, kun koronatoimiin on mennyt niin iso panos”, Liira sanoo.

Oireiden seurauksena voi olla työkyvyttömyyttä ja hyvinvoinnin heikkenemistä. Liira uskoo kuitenkin aikaisemmista infektioista saadun kokemuksen perusteella, että ne väistyvät mitä todennäköisimmin kuukausien ja vuosien kuluessa.

Lue myös Seura.fi: Koronatesti nielusta, sieraimesta tai syljestä – Näin nopean tuloksen antava antigeenitesti eroaa nenänielusta otettavasta PCR-testistä

Rokote kannattaa ottaa pitkittyneen koronataudin ehkäisemiseksi

HUS hoitaa koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiviä potilaita koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla. Poliklinikan toiminta käynnistyi kesäkuussa. Hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä, jos potilaalla on osoitettu koronavirusinfektio ja pitkäaikaisoireita vähintään kolmen kuukauden ajan.

Hoidon lisäksi poliklinikalla tehdään lääketieteellistä tutkimustyötä. Yhden kohorttitutkimuksen tarkoituksena on selvittää koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden oirekuvaa ja ennustetta. Toistaiseksi long covidin perusmekanismista, riskitekijöistä tai ennusteesta ei ole vielä varmuutta.

Miten tältä toistaiseksi melko tuntemattomalta taudilta voisi suojautua? Voivatko esimerkiksi rokotteet ehkäistä pitkittynyttä koronaa?

”Ehdottomasti”, Liira toteaa.

”Jos ei sairastu akuuttiin covid-19-infektioon, ei saa myöskään pitkittyneitä oireita. Vaikka covid-19 olisi nuorelle ihmiselle lyhytaikainen vaiva, silti voi saada kuukausia kestävät pitkäaikaisoireet. Ihan niidenkin ehkäisemiseksi kannattaa ottaa rokote.”

Lähteet: HUS, STM:n long covid -asiantuntijaryhmän materiaalit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitkittynyt korona voi piinata yli 1,5 vuotta – oireisiin tulee suhtautua vakavasti, ylilääkäri painottaa

Notafraid.

Voikohan toisilla ihmisillä olla jonkinlainen geneettinen suoja koronaa ja muita viruksia vastaan?
Sitä ei ole tutkittu, eikä näin ollen voida tietää.
Mietin tätä siksi, koska on hyvin paljon niitä, jotka eivät ole tautiin sairastuneet, vaikka ovat eläneet kuin virusta ei olisi olemassakaan.
Toiset ovat sairastuneet, vaikka pitävät maskia aina poistuttuaan kodin ulkopuolelle.
Toinen huomio on se, että osa ihmisistä on epidemian alusta alkaen pelännyt ’kuollakseen’ tartuntaa ja sairastumista, mutta osa ihmisistä on elänyt lähes normaalia elämää ilman merkittävää pelkoa. Toki meistä useimmat olemme olleet alusta asti varovaisia toisten ihmisten seurassa.
Pelko ja varovaisuus ovat eri asioita.
Pitäisikö tätäkin asiaa tutkia?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.