luomitarkastus
Terveys

Epäilyttävä luomi voi jäädä itseltä huomaamatta – ihotautilääkäri kertoo, milloin luomitarkastus kannattaa

Luomitarkastuksessa kaikki kehon luomet käydään yksitellen läpi dermatoskoopilla eli ihotähystimellä. Ihotautilääkäri osaa havaita outoja ihomuutoksia tarkkaavaisemmin ja tutkii paikat, joihin oma silmä ei näe.

Luomitarkastus on toimenpide, jossa ihotautilääkäri tutkii kasvojen ja vartalon luomet ja antaa potilaalle arvion niiden tilanteesta.

Milloin luomitarkastukseen on syytä mennä? Mitä tarkastuksessa tapahtuu? Kysyimme ihotautilääkäri Carl Kyrklundilta vastaukset monia mietityttäviin kysymyksiin luomitarkastuksesta. Kyrklund työskentelee ihotautilääkärinä Ihosairaalassa.

Lue myös: Milloin luomesta pitää huolestua? Näin tunnistat ihosyövän – katso kuvat ja lue oireet

Milloin luomitarkastukseen olisi hyvä mennä?

Se riippuu potilaan riskitasosta, Kyrklund kertoo. Yksiselitteistä ohjetta ei ole.

”Perusterveille ja vähäluomisille riittää joka toinen vuosi. Jos kuuluu syöpäriskin korkeimpaan ryhmään, vuosittainen tarkastus on paikallaan”, Kyrklund kertoo.

Korkean syöpäriskin ryhmään kuuluvat esimerkiksi ne:

Lue myös: Punaisia pisteitä iholla – ovatko ne vaarallisia? Lääkäri kertoo, mistä kirsikkaluomissa on kyse

Mitä luomitarkastuksessa tapahtuu?

Luomitarkastuksessa lääkäri tekee aluksi yleissilmäyksen. Siinä lääkäri määrittelee, onko potilas runsasluominen ja miltä luomien yleisilme näyttää. Sen jälkeen potilas riisuu vaatteet ja lääkäri tarkastaa kaikki kehon luomet tarkemmin.

Tutkimuksessa käytetään dermatoskooppia eli ihotähystintä, jolla lääkäri näkee tarkasti pintaa syvemmältä luomen rakenteet. Jokainen luomi katsotaan vuorollaan läpi. Erityisesti syynätään suurimmat ja epäilyttävimmät luomet.

”Jos siellä on erikoinen luomi, lääkäri voi esittää tarkentavia kysymyksiä. Onko luomi uusi tai muuttunut? On hyvä myös itse mainita, jos jokin luomi mietityttää. Omia havaintoja muutoksista kannattaa rohkeasti tuoda ilmi”, Kyrklund sanoo.

Poikkeavat luomet voidaan poistaa, tai niitä voidaan jäädä seuraamaan.

Lue myös: Onko kaikilla naisilla samanlainen pisama tai luomi ranteessaan? Viraali-ilmiön taustalla on yksinkertainen selitys

Miksi luomitarkastuksessa olisi hyvä käydä?

Luomitarkastuksessa on hyvä käydä siksi, että kehossa on monia paikkoja, joihin oma silmä ei näe. Vaaranpaikkoja ovat korvantaustat, käsivarret, jalkapohjat ja selkä.

”Selän luomia on hirveän hankalaa seurata peilin kautta, ja selkä on miehillä tilastollisesti yleisin paikka saada melanooma.”

Kaikki ihosyövät eivät myöskään ole ruskeita luomimuutoksia. Lääkäri pystyy arvioimaan luomimuutoksia maallikkoa huomattavasti paremmin.

”Kaikkein yleisin syöpä, tyvisolusyöpä, on laattamainen tiivistymä iholla. Se jää usein huomaamatta, koska olemme tottuneet etsimään ruskeita muutoksia.”

Lue myös: Miksi kasvojen iho punoittaa? Lääkäri kertoo 4 yleisintä syytä punoitukselle

Voiko luomien muutoksia tarkkailla myös itse?

Ammattilaisen tekemän luomitarkastusten lisäksi luomia kannattaa tarkkailla itse. Riittävä väli on 2–3 kuukautta. Jos luomia silmäilee liian usein, häviää tunne tapahtuneista muutoksista.

Kyrklund neuvoo pitämään silmällä esimerkiksi luomen muuttunutta väriä, verenvuotoa, luomen nopeaa kasvua tai sitä, onko johonkin ilmestynyt uusia luomia.

Millaisia luomia kannattaa erityisesti tarkkailla?

Erityiseen syyniin on hyvä laittaa luomet, jotka poikkeavat täysin muista.

”Ominaisluomet ovat tavallisesti pyöreiltä tai ruskeilta. Jos joukossa onkin yksi ’ruma ankanpoikanen’, eli musta, tähden muotoinen tai muuten symmetrisesti outo, siihen on syytä kiinnittää huomiota.”

Jos luomi on kasvanut nopeasti tai alkanut vuotaa verta, on hyvä hetki piipahtaa lääkäriin näyttämään luomea.

”Nopeasti kasvavia luomia ei missään nimessä saa jäädä seuraamaan. Se ei ole hyvä asia”, Kyrklund sanoo.

Yli 50-vuotiaalla pelkkä uuden luomen ilmestyminen voi olla jo tarpeeksi riittävä syy mennä lääkäriin. Rasvaluomista ei kuitenkaan kannata huolestua.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Epäilyttävä luomi voi jäädä itseltä huomaamatta – ihotautilääkäri kertoo, milloin luomitarkastus kannattaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.