Keskustelupalstoilla kiertää erikoinen kikka matkapahoinvoinnin lievittämiseksi – asiantuntija kertoo, toimiiko se

Keskustelupalstojen syövereissä suositellaan navan teippaamista tehokkaana matkapahoinvoinnin taltuttajana. Kyseessä on menetelmä, jota ei toistaiseksi ole vahvistettu lääketieteellisellä tutkimuksella, kertoo akupunktuurikko Ossi Airaksinen.

Kun matkapahoinvointi yllättää, keskustelupalstoilla saattaa törmätä erikoiseen kikkaan: navan piiloon teippaamiseen. Jos rutistaa navan piiloon ihopoimuun ja laittaa laastarin päälle, oksentamisen pitäisi loppua välittömästi.

Kyseessä on niin sanottu ”vanhan kansan” parannuskeino matkapahoinvoinnin estämiseksi. Uskomuksen mukaan vaikuttavana tekijänä olisi navan seudun akupisteet.

Voiko niinkin yksinkertainen kikka kuin navan teippaus todella auttaa?

Kysyimme ihmeniksistä lisää akupunktuurikko Ossi Airaksiselta. Vaikka Airaksisella on jo vuosikymmenien kokemus kiinalaisen lääketieteen parista, hän ei ole koskaan aiemmin kuullut erikoisesta tavasta. Lääketieteellistä tutkimusta parannuskeinosta ei ole.

”Epäilen, että tähän ei löydy akuteoriaa. Kyseessä on ehdottomasti kansanparannusmenetelmä akupunktion sijaan”, Airaksinen sanoo.

Airaksisen mukaan navan ympärillä sijaitsee kuitenkin akupisteitä, kuten munuaiskanavan pisteet.

”Ruuansulatuspisteet sijaitsevat noin 4–5 sentin päässä navan keskikohdasta, joten navan päältä teippaaminen ei juurikaan auta siinä tapauksessa”, hän jatkaa.

Poppakonstit perustuvat lumevaikutukseen

Muut samankaltaiset ikivanhat parannuskeinot eivät ole usein selitettävissä lääketieteellisin teorioin. Vinkit kulkevat korvasta korvaan, sukupolvelta toiselle.

Duodecimin Terveyskirjaston mukaan vaihtoehto- ja uskomuslääkintä perustuu suureksi osaksi lumevaikutukseen, jolloin pelkkä usko parantaa vointia.

”Jos joku kokee saavansa apua navan teippaamisesta, se on erittäin hankalasti selitettävissä. Se ei kuulosta teoreettisesti järkevältä. Tällaisissa vinkeissä joku on joskus todennut jonkun asian hyväksi. Niin se lähtee liikkumaan huhupuheena”, Airaksinen toteaa.

Lue myös: Asentohuimaus aiheuttaa outoja ja joskus voimakkaita oireita – tämä hoito auttaa hyvälaatuiseen asentohuimaukseen

Matkapahoinvointi voi hellittää toisella akupisteellä

Vaikka navan teippaaminen ei välttämättä ratkaise matkapahoinvointia, on olemassa useampi akupiste, joita stimuloimalla voi yrittää helpottaa oloa matkalla.

Airaksisen mukaan yksi pisteistä on varsin helppo löytää itse.

”Jos pistää käden nyrkkiin, löytää ranteen keskeltä kaksi jännettä. Ranteen akupunktiopiste sijaitsee kolmannen sormen jälkeen, joten sen sijainti on aika tarkasti neljännen sormen alla.”

Pistettä kannattaa painaa napakasti parin minuutin ajan.

”Kiinalaisen lääketieteen mukaan pisteen napakalla painalluksella tai hieronnalla voi lievittää pahoinvointia, vatsavaivoja ja päänsärkyäkin. Se vaikuttaa ruoansulatuselimistöön, joten sitä painamalla voi hyvinkin välttää oksennuksen.”

Lue myös: Vastoin yleistä luuloa maitohappobakteerit eivät suojaakaan turistiripulilta – näillä keinoilla vältyt vatsataudilta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Keskustelupalstoilla kiertää erikoinen kikka matkapahoinvoinnin lievittämiseksi – asiantuntija kertoo, toimiiko se

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X