Terveys

Vaihdevuodet voivat iskeä myös mieheen – nämä asiat jokaisen pitäisi tietää miestentaudeista

Veto vähissä, vessajuoksut tiheässä. Kun miehen elimet kenkkuilevat, elämänlaatu ja joskus parisuhde kärsivät. Mitä asioita ihan jokaisen olisi hyvä tietää miestentaudeista?

Mitä ovat miestentaudit? Entä ketä vaivaavat miesten vaihdevuodet ja millaisia oireet voivat olla? Kysyimme seitsemän kysymystä miestentaudeista lääketieteen tohtori, urologi Martti Aholta Eiran sairaalasta. 

1. Mitä ovat miestentaudit?

Miestentaudeilla tarkoitetaan miehen sukupuolielimiin liittyviä sai­rauksia, eli kivesten, peniksen ja eturauhasen vaivoja. Eniten miehiä kiusaavat eturauhasongelmat ja ­erektiohäiriöt.

Eturauhanen on häpyluun takana oleva elin, jonka tehtävänä on tuottaa siemennestettä. Se on nuorena pienen luumun kokoinen, mutta se kasvaa vanhetessaan. Kasvu aiheuttaa ongelmia kahdelle miehelle kolmesta.

Erektiohäiriö eli kyvyttömyys saavuttaa tai ylläpitää seksuaalisessa kanssakäymisessä riittävä erektio yleistyy ikääntyessä. Se haittaa noin kolmasosaa 40–70-vuotiaista ja joka toista yli 70-vuotiasta miestä.

2. Miksi kuusikymppinen mies ravaa öisin vessassa?

Kasvava eturauhanen painaa virtsarakon pohjaa ja ahtauttaa virtsaputkea. Osalla miehistä se näkyy entistä tiheämpinä vessareissuina, osalla virtsasuihkun heikkenemisenä. Hätä ja kiire vessaan voivat tulla nopeasti tai virtsaamisen käynnistyminen voi olla vaikeaa. Boksereissa voi olla märkä läntti tiputtelusta.

Koska eturauhasen kasvuvauhti on yksilöllinen, vaivat tulevat miehille eri ikäisinä – kaikille ei koskaan. Liikakasvu ei useimmiten vaaranna terveyttä. Sitä kutsutaankin eturauhasen hyvänlaatuiseksi liikakasvuksi.

Liikakasvua hoidetaan eturauhasen sileitä lihaksia rentouttavilla tai sitä pienentävillä lääkkeillä. Elleivät ne auta tai sovi, voidaan käyttää höyläys- tai laserhoitoa. Kumpaankin liittyy kahden prosentin virtsanpidätyskyvyttömyyden riski.

Uusin hoito on vesihöyryhoito. Se on teholtaan vanhempia hoitoja vaatimattomampi, mutta haittavaikutuksiltaan selvästi vähäisempi.

3. Vaivaako eturauhanen vain vanhempia miehiä?

Eturauhastulehdukset ovat kaikenikäisten miesten, jopa poikien vaivoja. Akuutti tulehdus on bakteeritauti, joka nostaa korkean kuumeen ja ­aiheuttaa kovia alavatsa- ja virtsaamiskipuja. Sitä hoidetaan antibiooteilla.

Krooninen tulehdus tulee usein kylmettymisen jälkeen. Se aiheuttaa viikkokausiksi esimerkiksi alavatsakipua, virtsaamishäiriöitä ja erektio-ongelmia. Sitä hoidetaan oireen mukaan lääkkeillä tai lääkeyhdistelmillä.

Ujo pissa eli virtsaamisen käynnistymisen vaikeus tietyissä tilanteissa on nuorten miesten vaiva. Se hoituu usein lääkkeillä tai pienellä kirurgisella toimenpiteellä.

4. Mistä eturauhassyövän tunnistaa?

Eturauhassyöpä aiheuttaa vastaavanlaisia virtsaamisvaivoja kuin eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Syövässä oireet pahenevat nopeasti ja ilmaantuvat, kun syöpä on edennyt jo pitkälle. 

Suosittelen vuosittaista PSA-tutkimusta jokaiselle yli 50-vuotiaalle miehelle. Kun käy säännöllisesti PSA:ssa, syöpä löytyy useimmiten ajoissa ja syöpäkuoleman riski vähenee jopa 50 prosenttia.

PSA ei kuulu rutiinitutkimuksiin, sillä sen avulla löydetään myös harmittomia kasvaimia, jotka eivät koskaan etene hoitoa vaativaksi syöväksi. Ne hoidetaan, mutta hoidolla voi olla ikäviä seurauksia virtsanpidätys- ja seksuaaliseen kykyyn.

Lue myös Seura.fi: Miten eturauhassyöpä leviää? Näin urologi vastaa 10 kysymykseen syövän etenemisestä ja syöpähoidoista

5. Voiko miehellä olla vaihdevuodet?

Testosteronitason laskun aiheuttamia oireita kutsutaan joskus miehen vaihdevuosiksi tai andropaussiksi. Väsymys, mielialan lasku, ­erektio-ongelmat ja seksihalujen väheneminen ovat tyyppioireita, ja ne tulevat vähitellen. Isolla osalla miehistä hormonitaso pysyy normaalina loppuun asti, mutta sen lasku voi aiheuttaa oireita nuorellekin miehelle.

Testosteronitaso selviää verikokeesta. Yhtä, jokaiselle miehelle sopivaa tavoitearvoa ei ole. Toinen saa oireita tasolla, josta toiselle ei ole mitään haittaa. Muilla verikokeilla varmistetaan, ettei syy oireisiin ole jossain muussa sairaudessa.

6. Saako mieskin hormoni­korvaus­hoitoa?

Matalaan testosteronitasoon liittyviä oireita voidaan hoitaa testosteronikorvaushoidolla: päivittäin käytettävällä geelillä tai 1–12 viikon välein otettavilla pistoksilla.

Hoito aloitetaan hoitokokeiluna, jonka jälkeen mies tulee lääkäriin seurantakäynnille. Jos oireet helpottavat ja testosteronitaso korjaantuu, hoitoa ja kontrollikäyntejä jatketaan.

Matalan testosteronitason lääkehoito jakaa lääkäreiden mielipiteet. Osa on sitä mieltä, että matalahkoa testosteronitasoa hoidetaan vain elintavoilla: liikunnalla, tupakoimattomuudella, painon- ja stressinhallinnalla ja vähentämällä alkoholinkäyttöä.

Lue myös: Testosteroni on tärkeä osa elimistön toimintaa: Tällaisia vaivoja häiriöt sen tuotannossa voivat aiheuttaa naisille ja miehille

7. Miten miestentauteja ehkäistään?

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ja ikääntymiseen liittyvä testosteronitason lasku ovat miehen luonnollisia iän mukanaan tuomia asioita, joita ei käytännössä voi ehkäistä. Eturauhassyövän riskiä lisäävät runsas kovan rasvan käyttö, lihavuus ja tupakointi.

Kivessyöpä on miesten syövistä harvinaisin, mutta nuorilla miehillä yleisin pahanlaatuinen kasvain. Kyhmy kiveksessä tuntuu kädellä. Miehet hoitavat tunnustelun oma-aloitteisesti, ilman lääkärin ohjettakin.

Erektiohäiriöille altistavat samat tekijät, jotka altistavat myös sydän- ja verisuonisairauksille. Näitä ovat tupakointi, ylipaino, korkea verenpaine, korkeat veren rasva-arvot ja liikkumattomuus.

Nuorten miesten testosteronitasot ovat länsimaissa laskeneet. Tätä on selitetty elinympäristössämme tapahtuneilla muutoksilla, kuten lisääntyneillä mikromuoveilla. Ne kulkeutuvat elimistöön muun muassa ruoan, juoman ja hengitysilman mukana.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaihdevuodet voivat iskeä myös mieheen – nämä asiat jokaisen pitäisi tietää miestentaudeista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.