Terveys

Mikä rikkoo ja kutittaa pepun ihoa? Erikoislääkäri vastaa 10+1 kysymykseen peräpään vaivoista

Ihoon voi tulla haava, näppy tai paise. Kun se osuu peräpään iholle, sitä nolostellaan herkästi – ihan turhaan.

Miksi kakkaaminen sattuu? Voiko peräpään vaivoja hoitaa etänä? Mistä kipu peräaukossa voi kertoa?

Gastrokirurgian erikoislääkäri Sinikka Salmenkylä vastaa 10+1 kysymykseen peräpään vaivoista ja kertoo, milloin on hyvä mennä lääkäriin.

1. Miksi kakkaaminen sattuu?

Peräaukon seutu on hermotukseltaan herkkää aluetta, ja siksi pienikin vaurio aiheuttaa siellä kipua. Tavallisimmat syyt kovaan kipuun ovat peräaukon haavauma ja umpeen hyytynyt peräpukama.

Peräaukon haavauma on ihorajalta anaalikanavan limakalvolle ulottuva haava, joka aristaa voimakkaasti ja josta vuotaa ulostaessa kirkasta verta.

Umpeen hyytynyt peräpukama on kiinteä, hyytyneellä verellä täyttynyt patti, joka tuntuu peräaukon suulla. Kovan ulosteen punnertaminen voi aiheuttaa niistä kumman tahansa.

Haavauma voi tulla myös, jos on jatkuva ripuli.

Lue myös: Piinaavatko peräpukamat? Näin pääset niistä eroon

2. Lähteekö kipu leikkaamalla?

Umpeen hyytynyt pukama hoituu nopeasti vastaanotolla. Siihen tehdään paikallispuudutuksessa viilto, josta hyytymät saadaan poistettua. Näin paine ja sitä kautta kipu poistuu.

Ellei umpeen hyytyneelle ­pukamalle tehdä mitään, se sulaa itsestään pois muutamassa viikossa. Harva viitsii odottaa niin kauan, sillä veren täyttämä pukama on kipeä ja tekee istumisen hankalaksi.

3. Paraneeko haavauma itsestään?

Jokaiselle ihmiselle on tullut joskus ummetuksen yhteydessä pieni pinnallinen peräaukon haavauma, joka vaivaa ehkä päivän tai pari. Osa haavoista jää kuitenkin vaivaamaan pidemmäksi aikaa ja syvenee huonosti paranevaksi krooniseksi haavaksi.

Peräaukon haavaumaa hoidetaan luomalla haavalle otolliset paranemisolosuhteet. Se tapahtuu helpottamalla haavaa auki pitävän, peräaukon sisemmän sulkijalihaksen jännitystä.

Tähän on olemassa peräaukkoon annosteltavia lääkevoiteita. Niitä käytetään kuudesta kahdeksaan viikkoa. Lääkevoiteista toinen valmistetaan apteekissa kalsiumsalpaaja-verenpainelääkkeestä. Toinen sisältää sepelvaltimotaudin hoidosta tuttua nitroa. Hoitona voidaan käyttää myös kerta-annoksena annettavaa botuliinitoksiinia pistoksena.

Jos nämä hoidot eivät auta, harkitaan leikkaushoitoa, jossa haava puhdistetaan kirurgisesti tai löystytetään ei-tahdonalainen sulkijalihas pysyvästi katkaisemalla se osittain.

Lämpimällä vedellä suihkuttelu voi rentouttaa peräaukon seutua ja helpottaa kipua.

Lue lisää: Mitä gynekologiselle laskeumalle eli kohdunlaskeumalle voi tehdä? Lue asiantuntijan neuvot

4. Miten kakkaamista voi helpottaa?

Kun uloste on pehmeää, sitä ei tarvitse punnertaa ulos. Apteekista saatavat makrogoli- ja laktuloosivalmisteet sitovat vettä suolistoon, jolloin ulosteen koostumus pehmenee. Ne alkavat vaikuttaa parissa päivässä.

Kuitujen lisääminen ruokavalioon auttaa pitämään ulosteen pehmeänä jatkossakin. Täysjyväleivässä, kasviksissa, siemenissä, marjoissa ja pähkinöissä on kunnolla kuitua. Riittävää kuidunsaantia voi tukea psylliumia sisältävällä kuitulisällä, jonka määrää lisätään vähitellen. Jos annos suurenee nopeasti, saa vatsavaivoja.

Liikkumattomuus ja vähäinen veden juominen kovettavat vatsaa.

5. Ovatko kaikki peräaukon patit pukamia?

Ponnistaessa esiin tuleva kiinteä, kapea tai pallopäinen vaalea nysty on vaaraton anaalipolyyppi. Se voi tuntua epämukavalle ja aiheuttaa tuhrimista, ja siksi se kannattaa poistaa. Se hoituu vastaan­otolla paikallispuudutuksessa.

Peräaukkoon voi tulla myös paise esimerkiksi, kun anaali- tai ihon rauhaset tulehtuvat. Peräaukon paiseet ovat yleensä hyvin kipeitä. Ne avataan leikkaussaliolosuhteissa, nukutuksessa tai spinaalipuudutuksessa.

6. Mikä rikkoo ja kutittaa pepun ihoa?

Voimakkaat pesuaineet voivat ärsyttää herkkää peräaukon ihoa: vesipesu riittää. Kosteuspyyhkeet on tarkoitettu poikkeustapauksiin.

Kun peppua kutittaa, moni sipaisee siihen mielellään voidetta. Pepun puoliskojen väliin jäävä paksu, rasvainen voide hautoo ihoa ja pahentaa tilannetta.

Peräpukamavoiteet sisältävät aineita, jotka voivat herkistää ihoa. Siksi niitä ei saisi käyttää kerralla viikkoa pidempään. Jos tarvitsee niitä jatkuvasti, tarvitsee ­oikeasti lääkärin apua.

Osalla ihmisistä peräaukko on pikkaisen väljä, ja sieltä pääsee valumaan kosteutta iholle, mikä rikkoo ihon. Tällöin uloste kannattaa tehdä kiinteäm­mäksi kuidulla tai lääkevalmisteilla. Peräau­kolla voi käyttää pientä pumpulitaitosta imemään kosteutta. Ulosteenkarkailusta kannattaa kertoa omalle lääkärille.

7. Voiko aikuisella olla kihomatoja?

Aikuisella kihomadot ovat huomattavasti harvinaisempia kuin pikkulapsilla, sillä aikuiset muistavat pestä kädet vessakäynnin jälkeen, eivätkä laita sormia suuhun.

Jos perheessä on pikkulapsia, joilla on todettu kihomatoja, kaikki perheenjäsenet tarvitsevat kaiken varalta kihomatolääkettä. Jokaiselle kannattaa varata vessaan oma käsipyyhe tai käyttää kertakäyttöisiä paperipyyhkeitä.

Kihomatolääkkeitä saa apteekista ­ilman reseptiä. Lääke värjää kakan punai­seksi, mitä ei kannata pelästyä.

Lue myös Kaksplus.fi: Kihomadot ja siivous: Tartuntaan riittää yksikin muna – lue lääkärin siivousohje

8. Voiko peräpään vaivoja hoitaa etänä?

Lääkäri tekee diagnoosin pitkälti näköhavaintonsa ja alueen tunnustelun perusteella, ja etäyhteydellä kumpikin on hankalaa. Alueelta on aika vaikea ottaa itse sellaista valokuvaa, josta nettiyhteyden päässä oleva lääkäri saisi selvää.

Peräpään vaivoja nolostellaan turhaan. Suolistovaivoihin erikoistunut lääkäri kohtaa niitä työssään päivittäin. Peräaukon tutkiminen on lääkärin työssä ­yhtä luonnollista kuin nieluun katsominen. Gastrokirurgian erikoislääkärit ovat perehtyneet erityisesti peräaukon vaivoihin.

9. Sattuuko peräaukon tutkiminen?

Tutkimuksen ei pitäisi sattua, mutta sen voi kokea ainakin ajatuksena epämiellyttävänä. Lääkäri katsoo peräsuoleen ­lyhyellä putkella, eli proktoskoopilla. Se onnistuu, kun potilas makaa kyljellään polvet koukussa tutkimuspöydällä.

Jos peräaukko on kipeä, lääkäri ei edes yritä käyttää proktoskooppia, vaan tunnustelu varovasti sormenpäillä riittää.

10. Pitääkö peräpään oireiden vuoksi kiirehtiä lääkäriin?

Jos peräaukosta tulee verta ilman näkyvää haavaumaa, vuodon syy pitää selvittää. Proktoskopia näyttää peräsuolen loppupään, mutta syvemmälle lääkäri näkee vain tähystämällä.

Tähystäminen kannattaa, jos edelli­sestä tähystyksestä on enemmän kuin kolme vuotta. Tähystyksellä voidaan löytää ja poistaa mahdolliset kasvaimet ennen kuin ne muuttuvat pahanlaatuisiksi.

Ihmisen suoli toimii suhteellisen samalla tavalla koko eliniän. Jos suolen toiminta alkaa muuttua, ja vessakäynnit harvenevat tai tihenevät, siihen on olemassa syy. Sen selvittäminen kuuluu lääkärille.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 26/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä rikkoo ja kutittaa pepun ihoa? Erikoislääkäri vastaa 10+1 kysymykseen peräpään vaivoista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.