Terveys

Muistisairaiden apuvälineet kotona helpottavat arkea ja lisäävät turvallisuutta

Kun muistisairaus etenee, arki hankaloituu. Oikeilla apuvälineillä voi muistisairaan arjesta tehdä turvallisempaa. Ne helpottavat myös omaisen huolta.

Muistisairaana arki voi muuttua turvattomaksi. Muistisairas saattaa eksyä, unohtaa ottaa lääkkeensä, menettää ajantajunsa tai jättää lieden tai silitysraudan päälle. Muistisairaiden apuvälineet kotona ovat välttämättömiä.

Lue myös: Suomalaiskotien tulipaloihin usein syynä asukkaan huolimattomuus

Espoon kaupungin muistineuvoja Jonna Havia-Michelsson kertoo, ­että muistisairaiden arjen tukemiseksi kehitetään jatkuvasti erilaisia apuvälineitä ja palveluja.

”Niiden avulla saadaan ylläpidettyä ja tuettua muistisairaan toimintakykyä mahdollisimman pitkään. On tärkeää, että muistisairaalla on sellainen olo, että hän pärjää.”

Muistisairaiden apuvälineet rohkaisevat lähtemän ulos asunnosta

Havia-Michelssonin mukaan muistisairaan ei pitäisi linnoittautua neljän seinän sisään, vaikka asuisikin kotona.

”Vaikka eksymisiä joskus tulisi, ei ihmisiä lukita kotiinsa. Kannustamme muistisairaita liikkumaan: käymään kävelyillä ja lähikaupassa, jotta elinpiiri ei kapene liikaa.”

Lue myös: Älä eksy metsässä – 5 elintärkeää vinkkiä

Havia-Michelsson opastaa usein ihmisiä hankkimaan ja kokeilemaan apuvälineitä hyvissä ajoin, jotta niitä ehtii opetella käyttämään.

”Kun muistisairaus etenee, rollaattorinkin käytön oppiminen voi olla mahdotonta – saati sitten uuden puhelimen toimintamekanismien.”

Vanha mies kaulassaan turvapainike

Muistisairaiden apuvälineet ovat kaikki omakustanteisia ja asiakkaan itsenäisesti hankittavia, eikä niihin ole mahdollista saada rahoitusta tai tukea kunnalta tai valtiolta. Liikuteltavat saunanlauteet, pesevät ja kuivaavat wc -pöntöt kuulostavat toki käteviltä, mutta ovat melko tyyriitä.

Muistisairaiden apuvälineet helpottavat myös omaisen oloa

Apuvälineistä on silti usein iloa paitsi muistisairaalle itselleen myös hänen läheisilleen.

”Monet omaishoitajat ovat kertoneet nukkuvansa paremmin sen jälkeen, kun oveen on asennettu hälytin, joka herättää, jos puoliso pyrkii ulos ovesta öiseen aikaan.”

Apuvälineen saamiseksi ei tarvita lääkärin lähetettä. Pelkkä oman avuntarpeen tunnistaminen riittää, ja sen perusteella henkilöstö neuvoo oikeanlaisen välineen pariin.

Esimerkiksi näillä apuvälineillä muistisairaan arki voi helpottua:

1. Kalenterikello helpottaa ajantajua

Vuorokausirytmin ylläpitämiseen sopii digitaalinen kalenterikello. Ajan hahmottaminen ja hallinta helpottuu, sillä laite näyttää viikonpäivän, vuorokaudenajan ja päiväyksen isolta ja selkeältä näytöltä. Useimpiin vuorokausikalenterihin voi myös ohjelmoida muistutuksia.

2. Dosetti muistuttaa lääkkeestä

Perinteisestä lääkedosetista ei muistisairaalle ole juuri iloa, jos ei muista mikä päivä milloinkin on. Elektroniset hälyttävät lääkedosetit ilmoittavat, milloin on aika ottaa lääke. Jos yksi lääkeannos jää ottamatta, se lukittuu ja dosetti antaa seuraavan annoksen oikeana ajankohtana.

3. Muistutin neuvoo uloslähtijää

Seinälle kiinnitettävään muistuttimeen voi äänittää puolen minuutin mittaisia muistutusviestejä. Se tunnistaa ihmisen parin metrin etäisyydeltä liikkeen perusteella ja voi esimerkiksi ovensuussa kehottaa muistisairasta ottamaan avaimet ja lompakon mukaansa.

4. Paikannin auttaa eksymisissä

Paikantimet ovat oivallisia, jos ulkona liikkuminen vaikeutuu eksymisen pelossa. Ne tuovat turvaa sekä muistisairaalle että omaisille. Paikannuslaitteita on erilaisia: avaimenperän tapaisia, kengänpohjallisiin asennettavia, kaulaan ripustettavia, kännykkään liitettäviä tai hälytysrannekkeita, joista saa nappia painamalla puheyhteyden ennalta valittuun henkilöön.

5. Liesivahti lisää paloturvallisuutta

Elektroninen liesivahti parantaa muistisairaan kodin paloturvallisuutta. Se hälyttää ja katkaisee liedeltä virran tunnistaessaan vaaratilanteen jo ennen kun palo pääsee syttymään. Myös pistokkeisiin asennettavat sähkökatkaisimet ja ajastimet ovat tarpeen, jos silitysrauta tai kahvinkeitin tuppaa unohtumaan päälle.

6. Puhelin, jolla soitot onnistuvat

Sosiaalinen kanssakäyminen on muistisairaalle tärkeää erakoitumisen välttämiseksi. Onneksi markkinoilla on yksinkertaisia puhelimia senioreille ja muistisairaille. Jos numeron etsiminen on vaikeaa, joissakin malleissa voi myös pelkästään kuvaa painamalla saada yhteyden läheiseensä. Puhelimissa voi olla myös hälytyspainike hätätilanteen varalta.

7. Ovivahti kertoo, kun ovi avataan

Elektroniset ovi- ja ikkunavahdit tunnistavat oven ja ikkunan avaamisen ja hälyttävät, jos niin tapahtuu. Monet omaishoitajat pitävät tätä laitetta arvossa erityisesti öiseen aikaan.

8. Turvapuhelin tuo mielenrauhaa

Muistisairaan kotiin voi joissakin tapauksissa olla hyvä asentaa turvapuhelin. Sitä kautta hän saa nopeasti yhteyden joko hätäkeskukseen tai läheisiinsä.

9. Tunnistimet tarkkailevat

Jos muistisairas ei itse osaa arvioida omaa avuntarvettaan, kotiin voidaan asentaa tunnistimia. Ne tarkkailevat liikkumista ja toimintaa ja hälyttävät omaiselle poikkeavissa tilanteissa. Esimerkiksi sänkyhälytin kertoo, jos ihminen on poistunut pedistään. Se voi myös tunnistaa sairauskohtauksen ja rekisteröidä elintoimintoja.

10. Kaatumishälyttimet nopeuttavat avunsaantia

Hälytinmatto ilmoittaa, kun sille astutaan tai sen päälle kaadutaan. Kaulaan laitettavat hälyttimet taas ilmoittavat kotiin asennetun turvapuhelimen kautta, jos ihminen kaatuu.

11. Vesivuotohälytin ehkäisee vesivahinkoja

Vesivuotohälytin hälyttää, jos se havaitsee vuotavan veden tai tavanomaisesta poikkeavan kosteuden asunnossa. Sen avulla vesivahinkojen riski pienenee, jos hana jää helposti valumaan

Lähteet: Muistiliitto; Tarja Ojalan tutkimus, OTE – Osallistava Turvallisuus Erityisryhmille, 2017; Arjen älykkäät välineet. Opas ikääntyneiden kotona asumisen tueksi, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry, Ikäteknologiakeskus.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muistisairaiden apuvälineet kotona helpottavat arkea ja lisäävät turvallisuutta

yksi vaan

Muista avaimet! -lappu isoilla kirjainkoolla tulostettuna ja ulko-oven sisäpuolelle sopivalle korkeudelle laitettuna on ollut toimivin.

Jos muistisairas on ollut tekniikkavastainen, niin eipä niitä laitteita suostuta käyttämään. Niiden vanhojen ja tuttujen laitteidenkin käyttö unohtuu. Havahduttavinta oli huomata, ettei muistisairas osannut enää käyttää samantyyppistä näppäinpuhelinta, jollaista oli käyttänyt vuosikymmenet.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.