Kun Riikka heräsi aamulla, hän ei muistanut edellisestä illasta mitään – ohimenevä muistinmenetys voi iskeä täysin terveeseenkin ihmiseen

Muistinmenetys on melko pelottava kokemus, kun se iskee äkkiä ja täysin yllättäen. Se ei kuitenkaan ole edes kovin harvinaista.

Muistinmenetys minulla, terveellä ihmisellä? En uskoisi, että perusterve ihminen voi tuosta vain menettää muistinsa täysin, ellen olisi kokenut sellaista itse.

Lue lisää: Istuttiko joku valemuiston mieleeni – ihminen pystyy luomaan muistoja asioista, joita ei tapahtunut

Työskentelin muutama vuosi sitten yrityksessä, joka palkitsi kerran vuodessa yhden ansioituneen työntekijän juhlavin menoin. Palkintoseremoniaan kuului puhe yli sadan hengen juhlayleisön edessä sekä pieni lehtihaastattelu.

Osallistuin juhlaan, ja kun kuulin saaneeni palkinnon, olin kuin puulla päähän lyöty.

Esimieheni kehui ja kiitteli minua julkisesti. Työkaverit kävivät onnittelemassa. Sain yhtäkkiä valtavasti positiivista huomiota, kehuja ja kiitoksia.

Lue lisää: Pettämätön muistitekniikka – näin painat ihmisen nimen mieleesi ensitapaamisella

Jonkinlainen puhekin minun oli tietysti pakko pitää, vaikka yleensä kammoksun esiintymistilanteita.

Muistinmenetys valkeni itselleni seuravaana

Varsinainen järkytys iski seuraavana päivänä: heräsin enkä muistanut edellisestä illasta mitään.

Minulla ei ollut minkäänlaista muistikuvaa puheestani, eikä mistään, mitä tapahtui sen jälkeen. Muistan, että potkaisin korkkarit jalastani, kun nousin ottamaan palkinnon vastaan.

Lehdessä ollutta haastattelua luin seuraavana aamuna yhtä uteliaasti kuin kaikki muutkin, enhän muistanut haastattelutilanteesta mitään.

Juhlissa nautittiin alkoholia. Paikalla ollut puolisoni vakuutti, etten vaikuttanut kuitenkaan kovin päihtyneeltä. Hänen mukaansa käyttäydyin aivan normaalisti.

Tai no, melkein. Hän kertoi hiukan ihmetelleensä, kun vaadin samassa pöydässä istunutta työtoveriani laulamaan samaa laulua useita kertoja.

Itse en tätäkään muistanut. En laulua enkä työkaveria, joka oli lopulta vaihtanut paikkaa hermostuttuaan jankkaamiseeni.

Muistikatkos tuntui jälkeenpäin pelottavalta

Näköjään ihminen voi siis menettää muistinsa totaalisesti ainakin hetkeksi. Mistä on kyse?

Kysymyksiin vastaa neurologian ja muistisairauksien professori Anne Koivisto, joka työskentelee sekä Itä-Suomen että Helsingin yliopistoissa.

Ohimenevä muistinmenetys – mistä siinä on kyse?

Kyseessä on transientti globaali amnesia (TGA) eli suomeksi ohimenevä täydellinen muistinmenetys, joka voi kestää muutamasta minuutista vuorokauteen ja menee ohi itsestään.

Kohtauksessa tajunnan taso ja käytös pysyvät normaaleina, samoin minätunne, mutta aivot eivät kykene muodostamaan uusia muistikuvia. Tämän takia mieleen ei jää muistijälkiä. Ulkopuoliset huomaavat kohtauksen usein vain siitä, että ihminen alkaa kysyä samaa asiaa uudestaan ja uudestaan.

Mistä ohimenevä muistinmenetys johtuu?

Osa TGA:n kokeneista ihmisistä on kokenut ennen kohtausta äkillisen järkytyksen tai yhtäkkistä voimakasta kipua. Joillakin kohtausta on edeltänyt fyysinen ponnistus, vaikkapa seksi tai kylmään veteen hyppääminen. Toisaalta kohtaus on voinut tulla, vaikka elämä on ollut aivan normaalia.

Itä-Suomen yliopistossa on parhaillaan tekeillä opinnäytetyö, jossa tutkitaan Kuopion yliopistollisen sairaalaan ensiapuun tulleiden potilaiden tilannetta ennen kohtausta. Tämän perusteella TGA:n aiheuttajien kirjo on hyvin laaja, eikä yksittäistä syytä voi nimetä.

Mitä aivoissa tapahtuu TGA:n aikana?

Tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta. Tällä hetkellä ajatellaan, että muistia käsittelevän aivojen osan eli hippokampuksen vieressä sijaitsevassa parahippokampuksessa tapahtuu ohimenevä sähkökemiallinen häiriö, mutta millainen ja miksi, sitä tutkitaan.

Voiko stressi tai väsymys altistaa muistikatkoksille?

Koska havaittujen syiden kirjo on hyvin laaja ja mekanismi edelleen hieman epäselvä, yksi altistava tekijä voi juuri olla psyykkinen stressi, esimerkiksi pitkään kestävä huoli jostain asiasta.

Kuinka yleisiä tällaiset muistikatkokset ovat?

TGA-kohtaus tulee tutkimuksen perusteella vuosittain 5–10 ihmiselle sadastatuhannesta.

Kenelle ohimenevä muistinmenetys tulee?

Tyypillinen TGA-potilas on 50–70-vuo­tias, siis jo keski-iän ylittänyt, mutta se voi toki tulla nuoremmillekin. Naisilla kohtaukset ovat hiukan yleisimpiä kuin miehillä. ­Tämä saattaa johtua hormoneista, mutta sitäkään ei vielä varmasti tiedetä.

Lisääkö alkoholi riskiä?

Tutkimuksen perusteella sen ei pitäisi pieninä annoksina vaikuttaa ainakaan merkittävästi.

Jääkö TGA:sta aivoihin pysyviä vaurioita tai jälkiä?

Ei jää. Kyse on nimenomaan ohimenevästä ja itsestään parantuvasta häiriöstä, ­joka ei näy millään tavalla lääketieteellisissä tutkimuksissa, esimerkiksi tietokone- tai magneettikuvissa tai veriarvoissa.

Voiko muistikatkos uusiutua?

Ei se kovin todennäköistä ole, mutta pienelle osalle ihmisistä se voi tulla uudelleen.

Jos TGA:n on kokenut nuorena, onko riski sairastua vanhana muistisairauteen?

Ei ole. Äkillisellä muistinmenetyksellä ja muistisairaudella ei ole havaittu yhteyttä.

Voiko ihminen tehdä TGA:n aikana jotain kamalaa, vaikkapa murhata toisen, muistamatta sitä itse lainkaan?

Ei voi. TGA:ssa ihminen toimii yleensä aivan normaalisti. Minä­tunne on aivan normaali, eikä ihminen tee tai toimi tällaisessa tilanteessa oman persoonansa vastaisesti. Eli ei tee asioita, joita ei tekisi tavallisestikaan.

Läheiset eivät aluksi edes huomaa, että jokin on pielessä. TGA huomataan useimmiten siitä, että potilas alkaa kysellä samoja asioita kerta toisensa jälkeen.

Keskustelu

Sain ensimmäisen TGA-kohtauksen 2018 57-vuotiaana. Muisti katosi n. 3 tunniksi.
Toinen TGA tuli seuraavana vuonna, kesto täydellisenä tai osittaisena muistinmenetyksenä n. 9 tuntia ja lisäksi 4 tuntia takautuvana kohtauksen alkamisesta.
Kolmas TGA oli tänään, kesto n. 2 tuntia, ei takautuvasti.
Kaikki tapaukset alkoivat seksin aikana. Lisäksi taustalla on saattanut olla ”tiedostamatonta” stressiä, itse en silti tunne stressaavani vaikka aiheita on vuosien aikana kyllä ollut. Nyt niskalihakset ovat myös todella jumissa, mutten tiedä onko sillä vaikutusta asiaan.
Toisen kerran jälkeen aivot kuvattiin ja kävin neurologilla. Diagnoosi oli selvä: TGA. Aivoissa ei ollut mitään poikkeavaa. 40 v uransa aikana neurologi oli tavannut tosi monta TGA:n kokenutta, mutta vain 2 potilasta, joilla oli ollut TGA 2 kertaa, minä olin kolmas. Ja tänään koin tämän tilanteen nyt kolmannen kerran!
En ole kohtauksista huolissani tai peloissani. Lähinnä ärsyttää, kun ei muista mitä on tapahtunut tai mitä olen puhunut. Ja ihmetyttää, miten olen näin ”onnekas”, kun kohtaus uusii, koska se on todella harvinaista! Olisipa yhtä hyvä onni vaikka lotossa! Täysin käsittämättömältä tuntuu vielä muuten se, että TGA-kohtauksen aikana pystyy ajamaan autoa ihan normaalisti. Itse olen ajanut jokaisella kolmella kerralla n. sata kilometriä ja ajanut yksin juuri sinne minne on pitänytkin. Ihmeelliset on ihmisaivot 😄

Kommentoi juttua: Kun Riikka heräsi aamulla, hän ei muistanut edellisestä illasta mitään – ohimenevä muistinmenetys voi iskeä täysin terveeseenkin ihmiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X