Terveys

Näin suojaudut punkeilta – estä borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus tehokkaasti

Kun punkki puree, on turha panikoida. Viisaampaa on varautua punkkeihin pihdeillä ja pitkäpunttisilla housuilla. Lue muut ohjeet!

1. Voiko punkkisairauksilta suojautua rokotteella?

Borrelioosilta ei voi suojautua rokotteella, mutta TBE:ltä eli puutiaisaivotulehdukselta voi.

Borrelioosia aiheuttavaa bakteeria on kaikkialla, missä on puutiaisia, mutta TBE:tä on vain tietyillä alueilla, enimmäkseen rannikolla. Jos lähtee näille alueille liikkumaan luonnossa, rokote kannattaa ottaa. Manner-Suomessa asuva kaupunkilainen ei sitä tarvitse.

Ahvenanmaalaisilla TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja he saavat sen veloituksetta, samoin joidenkin muiden riskialueiden asukkaat. Muille se on maksullinen.

Suoja syntyy kolmella pistoskerralla, jotka otetaan puolen vuoden–vuoden sisällä. Jotta rokotussuoja säilyy, tehoste tarvitaan kolmen vuoden välein. Jatkossa tehosterokotteiden väli vaihtelee iän mukaan, esimerkiksi 50–60-vuotiaille se annetaan viiden vuoden välein.

2. Miten pukeutua punkkialueella?

Punkki ei putoa puusta, vaan elelee aluskasvillisuudessa.  Punkit viihtyvät hyvin lehdoissa, kosteilla rantaniityillä ja kangasmetsissä. Punkkialueilla on järkevä pukeutua pitkälahkeisiin housuihin ja sulkea lahkeen suu sukalla ennen kuin sujauttaa jalan kumisaappaaseen. Pitkähihainen paita suojaa kiinnittymispaikkaa kehon ylemmistä osista hakevilta punkeilta.

Punkkikausi ei selviä suoraan katsomalla kalenteria, joskin se kestää yleensä huhtikuusta lokakuuhun. Kalenteria parempi vaihtoehto onkin vilkaista lämpömittariin, sillä punkit selviävät, kun päivälämpötila on vähintään viisi astetta.

3. Onko hyönteiskarkotteesta apua?

Hyönteiskarkotteista voi olla jonkin verran apua, mutta ne eivätkä vaatteet poista punkkialueilla liikkumisen jälkeisen punkkisyynin tarvetta. Jos karkotetta haluaa käyttää, sitä kannattaa lisätä parin tunnin välein.

Parhaan tehon saa, kun vaikuttavan aineen pitoisuus on noin 50 prosentin luokkaa. Joidenkin tutkimusten mukaan ikaridiini olisi paras aine punkin karkotukseen.

4. Miten suojautua koiran tuomilta punkeilta?

Koiran ihoon jo kiinnittyneet punkit eivät vaihda uhria ja siirry ihmiseen, mutta koiran tai ulkokissan turkissa liikkuvat punkit voivat niin tehdä. Kiinnittymätön punkki voi myös pudota esimerkiksi sohvalle tai petivaatteisiin, mistä se voi siirtyä ihmiseen.

Lemmikinomistajan ei siis kannata jättää säännöllistä punkkisyyniä väliin.

5. Miten suojaan lemmikkini punkeilta?

Lemmikin suojaaminen lemmikeille tarkoitetuilla punkkikarkotteilla suojaa myös ihmistä. Lääkkeeksi luokiteltuja punkkikarkotteita myydään apteekeissa ilman reseptiä. Niitä myydään valeluliuoksina ja punkkipantoina.

Karkotteiden vaikuttavat aineet eroavat hieman toisistaan. Kannattaa valita valmiste, joka tappaa punkit ennen niiden kiinnittymistä ihoon.

Karkote kannattaa valita myös sen mukaan, mikä sopii lemmikille parhaiten. Jotkut liuokset voivat olla niin vahvoja, että lemmikki saa niistä oireita.

Karkotteiden teho ei välttämättä kestä koko kesää eli eläin pitää käsitellä niillä punkkikauden aikana muutaman kerran. Myös uiminen ja lemmikin pesu saattavat heikentää niiden tehoa. Karkotteista huolimatta lemmikille olisikin hyvä tehdä punkkitarkastus joka ilta.

6. Kuinka punkki irrotetaan?

Kätevimmin punkki irtoaa tarkoitukseen tehdyillä punkkipihdeillä ja -raudoilla tai muilla kapeakärkisillä pinseteillä. Jos punkkia kiskoo sormin, on olemassa se vaara, että punkki ruiskuttaa bakteerinsa ihon sisään puristuksen voimasta.

punkki, suojautuminen, borrelioosi, punkin poistaminen, puutiaisaivokuume

Imukärsä voi jäädä ihon sisään, vaikka punkki poistettaisiinkin oikeaoppisesti. Tämä ei ole kuitenkaan vaarallista, vaan imukärsä poistuu ihosta omia aikojaan.

Mahdollisen pinnallisen ihotulehduksen ehkäisemiseksi puremakohdan voi puhdistaa desinfektioaineella.

7. Sairastunko, jos punkki on ihossa yli vuorokauden?

Todennäköisyys sairastua borrelioosiin kasvaa sitä suuremmaksi, mitä pidempään punkki on ihossa kiinni. TBE-virus tarttuu muutamassa minuutissa punkin syljestä jo pureman alkuvaiheessa. Koska punkki puuduttaa purema-alueen syljellään, sen pisto ei tunnu ja siksi punkki löytyy iholta näköhavainnon perusteella. Ellei kaveria ole, oman selkäpuolen tarkkailuun tarvitaan peiliä. Punkin irrottaminen omasta selästä on mahdotonta eli siihen tarvitaan toista ihmistä.

Asiantuntijoina asiakkuuspäällikkö Nanna Ekman, Pfizer, ELL Karoliina Laine Orion Pharma Eläinlääkkeet ja borrelioosista väitellyt korva-, nenä- ja kurkkutautiopin dosentti, LKT Miikka Peltomaa, Korvalääkärikeskus Aino ja Helsingin yliopisto ja infektiosairauksien ylilääkäri LL Risto Pietikäinen, Kymenlaakson keskussairaala.

Lue lisää:

Punkki voi purra vakavin seurauksin – näillä ohjeilla suojaudut Antibiootteja ei saa ottaa ”varmuuden vuoksi” – käytä oikein ja ehkäise superbakteerien leviämistä Mehiläisen tai ampiaisen pisto: normaali myrkkyreaktio vai allergiaa?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin suojaudut punkeilta – estä borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus tehokkaasti

Katinka

Käy niin kun minulle.Hoitovirheenä borrelioosiin sairastunut hoitamaton kun lääkäri ei halunnut kuunnella kantaani. Työuran lopettaminen 44vuotiaana.Nykyään osaan nauttia eläkepäivistä,mutta aikaa se vei

Sinun täytyy kommentoidaksesi.