nielemisvaikeudet

Nielemisvaikeudet voivat olla oire sairaudesta – näiden merkkien takia kannattaa suunnata lääkäriin

Nielemisvaikeudet voivat olla oire vakavasta sairaudesta, vaikka valtaosa oireilusta liittyykin ohimenevään ja hyvälaatuiseen ilmiöön, jota kutsutaan palan tunteeksi kurkussa. Oireilun syy kannattaa silti aina selvittää lääkärissä.

Nielemisvaikeudet ovat varsin yleinen vaiva. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin vastaanotolla nielemisongelmat näkyvät viikoittain. Pidempään jatkuneen vaivan syy kannattaa aina selvittää, koska nielemisvaikeus voi olla myös pahanlaatuisen sairauden ensioire.

”Nielemisvaikeuksien syyn selvittämiseksi on tärkeä erottaa, onko kyse todellisista nielemisvaivoista vai pelkästä tuntemuksesta, eli toisin sanoen hahmottaa, rajoittaako kipu nielemistä, jääkö ruoka nielaistessa jumiin kurkkuun tai ruokatorveen vai onko kyse lähinnä tuntemuksesta”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jan Valkila.

Lue myös: Eikö palan tunne kurkussa lähde nielemällä tai rykimällä pois? Näin hoidat ikävää mutta yleistä vaivaa

Jos nielemisvaikeudet johtuvat kipeästä kurkusta, kyseessä on useimmiten virus- tai bakteeri-infektio nielussa.

Nielemisvaikeudet ovat useimmiten tilapäinen vaiva, jolloin esimerkiksi pillerin nielaiseminen tuottaa yhtäkkiä hankaluuksia, vaikka syöminen sujuu muuten ongelmitta. Nielemisvaikeuksien kanssa kannattaa kuitenkin aina hakeutua lääkäriin, jos oireilu pitkittyy, etenee ja vaikeutuu.

”Jos vaiva oikeasti vaikuttaa siihen, mitä pystyy syömään, tai joutuu miettimään, kykeneekö syömään kiinteää ruokaa, kannattaa kurkkua ehdottomasti käydä näyttämässä lääkärille. Jos on selvä oire, joka ei helpota, asiaa ei kannata jäädä seurailemaan viikoiksi.”

Lääkärissä oiretta selvitetään tutkimalla nielu, kurkunpää, suun limakalvot ja kaulan alue, tarkastelemalla kielen ja nielun motoriikkaa ja refleksejä, jotta nähdään, onko taustalla jokin neurologinen vaiva. Tarvittaessa tähystetään ruokatorvi tai ultrataan kaulan alue.

Lue myös: Tunnetko flunssan oireet? Nämä 4 oiretta kertovat, että olet sairastunut

Nielemisvaikeudet: Syy voi olla myös Parkinsonin tauti tai MS-tauti

Nielemiseen liittyvät ongelmat ovat harvemmin oire vakavammasta sairaudesta. Yleisin nielemiseen liittyvistä vaivoista on palan tunne kurkussa.

”Vastaanotollani käy viikoittain henkilöitä, jotka kärsivät palan tai klimpin tunteesta kurkussa. Ohimenevän mutta häiritsevän tunteen taustalla ei silloin ole fysiologista sairautta. Epämiellyttävä tunne kuitenkin mietityttää monia, ja siksi kurkkua kannattaa käydä näyttämässä lääkärissä jo oman mielenrauhankin takia”, sanoo Valkila.

Nielemisvaikeuksien taustalla voi kuitenkin olla myös jokin vakavampi sairaus.

”Jos ruoan nielaiseminen ei kerta kaikkiaan onnistu, vaan ruoka jää pyörimään suuhun tai nielaistaessa jumittaa alanieluun tai ruokatorveen, syynä voi olla esimerkiksi kasvain tai ruokatorven syöpä. Myös todella vaikea refluksi, leikkauksen jälkeiset kiinnikkeet tai kaulan alueen vamma voivat saada kurkunpään jumiin.”

Nielemisvaikeuksien taustalla voi olla myös:

Lisäksi jos kilpirauhanen kasvaa todella suureksi, se saattaa painaa kurkunpäätä ja aiheuttaa nielemisvaikeuksia.

Kurkkutuntemusten taustalla voi olla myös refluksitauti.

Närästys voi tehdä kurkunpäästä epämiellyttävän ja kivuliaan tuntuisen, kun kurkunpäähän nousevat vatsahapot ärsyttävät limakalvoja ja saavat kurkun tuntumaan limaiselta, turpealta ja ärtyneeltä”, Valkila kertoo.

Hoitokeinot ovat monet 

Nielemisvaikeuksien hoito riippuu siitä, mikä oireen aiheuttaa. Palan tunteeseen kurkussa ei ole olemassa hoitokeinoa, koska tuntemuksen aiheuttajasta ei ole varmuutta. Oire menee usein ihan itsestään ohi.

”Oireesta kärsivän kannattaa itse miettiä, laukaiseeko oireilun jokin tietty asia. Kurkkua kannattaa käydä myös kerran näyttämässä lääkärissä, koska tuntemuksesta kärsivää helpottaa jo tieto siitä, että vaiva ei ole vaarallinen vaan ohimenevä”, Valkila sanoo.

Jos taas on kyse infektion aiheuttamasta kurkkukivusta, sitä voidaan tarvittaessa hoitaa antibiooteilla. Refluksin hoitona on yleensä happosalpaajalääkitys ja närästystä lievittävän ruokavalion noudattaminen. Kasvaimen poistamiseksi tarvitaan leikkaushoitoa. Neurologisten oireiden taustalla oleva sairaus on syytä selvittää ja hoitaa oireita sen mukaan. Jos oireilua pahentaa niskan ja kaulan jännitys, voi hieronnastakin olla apua.

Lievää oireilua voi itse helpottaa pureskelemalla ruokansa huolellisesti ja välttämällä hotkimista.

”Jos ruokaa ei pureskele kunnolla, isommat ja kovemmat palat voivat tarrata kiinni kurkkuun, raapia limakalvoa ja saada kurkun tuntumaan aralta”, Valkila muistuttaa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nielemisvaikeudet voivat olla oire sairaudesta – näiden merkkien takia kannattaa suunnata lääkäriin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X