Terveys

Tarjan, 54, pahaan niskakipuun ei tepsinyt mikään hoito – sitten löytyi yllättävä apu särkyyn

Niskakipu on ollut Tarjan uskollinen seuralainen kymmeniä vuosia. Lopulta fysioterapeutti keksi ehdottaa pientä ja nopeaa harjoitusta, joka on auttanut Tarjaa valtavan paljon.

Niskakipu alkoi piinata Tarja Laamasta, 54, jo lukioisässä. Parhaan hoitokeinon hän löysi vasta vuosia myöhemmin. Näin Tarja kertoo kokemuksistaan niskakivun kanssa:

”Niskani alkoi kipuilla lukioikäisenä. Pian sen jälkeen hammaslääkäri huomasi, että hampaani olivat kummallisen tasaiset. Kävi ilmi, että kärsin bruksismista, eli minulla oli tiedostamaton tapa purra hampaitani yön aikana yhteen. Se selitti myös, miksi niskalihakseni olivat jatkuvasti jumissa.

Lääkäri diagnosoi minulla jännitysniskan ja antoi sen hoitoon erilaisia jumppaohjeita. Teini-iässä seurusteluasiat olivat kuitenkin paljon enemmän mielessä kuin oma terveyteni, minkä takia niskajumppa jäi kokonaan tekemättä.

Parikymppisenä niskan ja hartiaseudun kivut pahenivat. Sain esikoiseni 22-vuotiaana. Koska minulla on isot rinnat ja maitoa tuli runsaasti, toimin äidinmaidon luovuttajana.

Lapsen kantaminen ja painavat rinnat kuormittivat tietysti yläselkää. Äidinmaidon luovuttamisen takia en voinut kuitenkaan ottaa suun kautta särkylääkkeitä, vaan minun piti pärjätä kipuvoiteella ja käymällä silloin tällöin hierojalla.

Kun niskakivut vain jatkuivat vuodesta toiseen, hammaslääkäri valmisti minulle purentakiskon, jotta purentalihakset pääsisivät rentoutumaan.

Kisko tuntui heti alusta asti inhottavalta kuolakojeelta. Lisäksi seuraavana päivänä sen käytöstä seurasi aina aivan valtava päänsärky. Käytännössä minun piti valita, halusinko kärsiä niskakivusta vai päänsärystä. Yleensä valitsin niskakivun.

Lue myös: Bruksismi eli hampaiden narskuttelu voi saada niskan jumiin ja pään kipeäksi – yksi suomalaisten suosima tapa vain pahentaa oireita 

Mikä auttaisi niskakipuun?

Niskan ja hartiaseudun kipu on ollut iso osa koko aikuiselämääni. Niskalihakseni ovat lähes aina kireät kuin viulunkielet. Mieheni Henri on hieronut niitä jo vuosia iltaisin kotona, mikä on auttanut minua pysymään järjissäni kivun kanssa.

Vuosien mittaan olen kokeillut kivun hoitoon monia keinoja: lääkkeitä, kipuvoiteita, hierontaa, purentalihashierontaa, fysioterapiaa, lymfahoitoa, akupunktiota, vyöhyketerapiaa ja äänimaljahoitoa. Mikään ei auta kovin pitkään, sillä kipu palaa aina takaisin.

Olen opiskellut monta eri ammattia, sillä useimmissa töissä kipu on yltynyt niin kovaksi, että en ole pystynyt jatkamaan. Olen työskennellyt mielisairaanhoitajana, visualistina, puutarhurina, työnohjaajana ja sihteerinä.

Sihteerin työstä minut irtisanottiin kahdeksan vuotta sitten taloudellisista syistä. Silloin päätin, etten palaa toimistotyöhön, jossa istutaan pitkiä aikoja näytön ääressä. Se on jumissa oleville niskan ja hartioiden lihaksille aivan myrkkyä.

Viisikymppisenä palasin takaisin hoitotyöhön. Nykyään työskentelen kaupungin päivätoiminnassa, jossa järjestän ikäihmisille virikkeitä. Pidän työstäni ja pystyn tekemään sitä hyvin, mutta niskakipu ei ole hävinnyt mihinkään.

Niskajumppa on helpottanut Tarja Laamasen niskakipua. 
Lyhyt, arkeen hyvin mahtuva niskaharjoitus on lievittänyt Tarja Laamasen kroonista niskakipua huomattavasti. © Timo Hölttä

Mikrojumppa auttaa, kun niskakipu iskee

Vuosi sitten kivut olivat erityisen pahat, ja menin työterveyslääkärille. Yllätyksekseni hän ehdotti, että voisin hakea Kelan kuntoutukseen.

Se ­tuntui ihanalta, sillä minulla oli jo vuosia ollut olo, ettei kipujani otettu vakavasti terveydenhuollossa. Aikaisemmin fysioterapeutit olivat suositelleet esimerkiksi säännöllistä kuntosalitreeniä. En ole kuitenkaan koskaan pitänyt liikunnasta, ja siksi liikuntaharrastukset ovat aina tupanneet loppumaan nopeasti.

Uusi fysioterapeutti kannusti ja sanoi, että pienistäkin asioista voi olla paljon apua. Hän opetti toistaiseksi parhaan niska–hartiaseudun harjoituksen, jota olen koskaan kokeillut: mikrojumpan.

Siinä otetaan ensin hyvä ryhti ja annetaan hartioiden rentoutua alas. Sen jälkeen lapoja tuodaan hieman yhteen ja liu’utetaan käsivarsia taaksepäin niin, että rintakehä avautuu. Lopuksi käsivarsien ja lapojen annetaan rentoutua. Helppoon jumppaan menee vain minuutti aikaa, ja sitä voi tehdä melkein missä tahansa.

Sitouduin mikrojumppaan lähes vahingossa. Sovin itseni kanssa, että teen sen aina samalla, kun juon jotakin. Jumppa tulee päivän aikana tehtyä monta kertaa. Olen huomannut, että se on auttanut todella paljon. Viimeisen vuoden aikana niskani on ollut paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan.

Vuosien mittaan olen hyväksynyt, että niskakipu tulee aina olemaan osa elämääni. Yritän helpottaa sitä eri tavoin enkä tuhlaa aikaani kiukuttelemalla sitä vastaan. Olen kiitollinen, että mieheni jaksaa yhä säännöllisesti hieroa hartioitani. Vartin kotihieronta päivässä tekee ihmeitä ja saa olon tuntumaan arvostetulta.

Lue myös Anna.fi: 7 niskakipua ja ylävartalon jännityksiä helpottavaa jooga-asentoa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tarjan, 54, pahaan niskakipuun ei tepsinyt mikään hoito – sitten löytyi yllättävä apu särkyyn

Sinun täytyy kommentoidaksesi.