Niskaperäinen huimaus on yleinen vaiva – yksinkertainen testi kertoo, että lihasjumi on jo vakava

Työpäivän jälkeinen tasapainoton ja hutera olo voi johtua niska-hartiaseudun kireydestä. Erikoislääkäri kertoo, mitä oireita niskaperäiseen huimaukseen liittyy ja miten vaivaa voi hoitaa.

Niskaperäinen huimaus on yllättävän yleinen vaiva. Ongelmat niska- ja hartiaseudulla ovat yksi tavallisimmista huimauksen aiheuttajista. Joskus syy huteralle ololle voi olla niinkin yksinkertainen kuin pahasti jumissa olevat hartiat.

Terveystalon korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Karvosen mukaan niskaperäisen huimauksen diagnoosi onkin yleensä jännityspäänsärky tai lihaskramppi. Nämä helposti kroonistuvat vaivat kiusaavat erityisesti näyttöpäätteen äärellä työskenteleviä.

Kun niska-hartiaseudulle tai kaularankaan tulee ongelmia, kuten kipua tai jäykkyyttä, ihminen alkaa rajoittamaan pään asentoja luontaisesti. Sisäkorvassa oleva tasapanoelin tylsyy, kun se ei saa tiettyä määrää aistiärsykettä. Se jo itsessään aiheuttaa huimausta.

Kaularangassa on myös paljon hermoja, jotka voivat mennä lyttyyn huonon ergonomian vuoksi.

”Se aiheuttaa välillisesti ongelmaa, sillä kaikki mikä rajoittaa liikettä, vaikuttaa korvan saamaan ärsytyksen määrään”, Karvonen sanoo.

Kun huimaus on niskaperäistä, olo tuntuu tasapainottomalta ja keinuvalta. Huimaus on pahimmillaan tavallisesti työpäivän jälkeen. Usein stressi ja henkiset syyt pahentavat lihasjännitystä ja kipuaistimusta.

Lue myös: Asentohuimaus aiheuttaa outoja ja joskus voimakkaita oireita – tämä hoito auttaa hyvälaatuiseen asentohuimaukseen

Niskaperäinen huimaus – vai sittenkin jotain muuta?

Niskaperäinen huimaus eli niskan lihaksistosta johtuva huimaus on tunnistettavissa muutaman nopean testin avulla. Karvonen neuvoo ottamaan omat kädet käyttöön ja kokeilemaan, tuntuuko niska-hartiaseudun lihaksissa kipua.

”Jos mietimme esimerkiksi reisilihasta, pakaraa tai hauista, ne eivät ole kipeitä puristellessa. Täten pienempien kaulalihasten ei kuulu sattua, kun niitä painelee. Jos sattuu, lihakset ovat krampissa”, Karvonen kertoo.

Pään liikettä voi myös tutkia itse: liikkuuko pää normaalisti ylös, alas ja sivuille? Onko liikelaajuus sama kaikkiin suuntiin? Pään liikuttelun ei kuulu käydä kipeää tai liikkeen ei kuulu olla rajoittunutta.

Erityisesti yhden testin avulla voi saada selville, että vaiva on äitynyt jo pahaksi.

”Jos nostaa ylös molemmat kädet ja pään, ja silmissä lähtee heti sumenemaan, on syytä mennä lääkäriin. Se on merkki vakavasta niska-hartiaongelmasta.”

Jos huimaus on kaatavaa tai jos tasapaino pettää toisella jalalla seisoessa, silloin on hyvä selvittää, onko aivojen tulkintakeskuksessa kaikki kunnossa.

Lue myös: Tasapainoharjoitus onnistuu helposti kotona! Katso ohjeet treeniin, joka tekee hyvää koko kropalle

Mikä avuksi jumien aiheuttamaan huimaukseen?

Jos niskaseudun lihasjännitys on toiminnallinen vika, tehokkain hoitomuoto jännityksen vähentämiseen on lihashuolto, hieronta ja fysioterapia. Ne ovat myös tärkeä osa ennaltaehkäisyä.

”Jos ei ole aikaa tai ei viitsi, äärikeino on botox-hoito. Lihas otetaan botox-pistoksen avulla pois käytöstä. Se rauhoittaa jumit”, Karvonen kertoo.

Joskus botox on paras ratkaisu. Esimerkiksi iäkkäiden potilaiden kohdalla botoxin käyttö on tavallista, jos fysioterapia on liian hidas hoito kipuun.

Lääkityksenä käytetään myös lihasjännitystä laukaisevia lääkkeitä.

Lue myös Anna.fi: Niska-hartiaseutu jumissa? 6 rentouttavaa venytystä

Avainsanat

Keskustelu

Hyvä apu niskajumiin: kuppaus. Loppuu päänsärky ja verenpainekin laskee. Auttaa moneen vaivaan. Myös vyöhyketerapia ja energiahoito erittäin tehokkaita apukeinoja joogan, venyttelyn ja hieronnan lisäksi.

Kommentoi juttua: Niskaperäinen huimaus on yleinen vaiva – yksinkertainen testi kertoo, että lihasjumi on jo vakava

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X