Nainen pitelee kipeää polveaan

Kipua nivelissä – voinko harrastaa liikuntaa? Erikoislääkäri kertoo, miten nivelrikkoa suositellaan nykyään hoidettavan

Enää ei nivelrikon aiheuttamaa nivelkipua hoideta pitkillä lääkekuureilla. Nyt potilasta kannustetaan unohtamaan liikuntakiellot ja kokeilemaan lempeitä lajeja kivunhoitoon.

Vihloo, juilii ja jomottaa nivelissä? Et ole vaivoinesi yksin. Maailman yleisin nivelsairaus on nivelrikko. Nivelkipujen helpottamiseksi tehdään jatkuvasti tutkimustyötä.

Lue myös: Mikä auttaa nivelkipuun ja nivelrikkoon? Testasimme kolme itsehoitotuotetta

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny Mehiläisestä kertoo, että nivelongelmat ovat paitsi inhimillisen kärsimyksen syy myös iso hoidollinen ja yhteiskunnallinen kustannus. Siksi nivelkivut ovat aktiivisen tutkimuksen kohteena.

Potilaalle tärkeää on tietysti oikea diagnoosi, sillä nivelkipua aiheuttavat muutkin syyt kuin yleinen nivelrikko. Esimerkiksi nivelreumaa sairastaa noin 35 000 suomalaista.

Miten nivelkipua hoidetaan?

Mitä sitten tiedetään nivelkipujen hoidosta? Nykykäsityksen mukaan lääkkettömät kivunhallintamenetelmät ovat parempi vaihtoehto kuin pitkät lääkekuurit.

Lääkärin tulisi kipuja vähättelemättä kannustaa nivelrikkopotilasta liikkumaan.

”Tutkimus kertoo, että esimerkiksi juokseminen ei pahenna polvipotilaan nivelrikkoa. Tietysti kivut tulee ottaa huomioon. Kannattaa myös ottaa huomioon, että nivelkipujen voimakkus vaihtelee kuukaudesta ja vuodesta toiseen.”

”Kielto jää päälle”, Tero Yli-kyyny jatkaa ja tarkoittaa sitä, että perinteisesti lääkäri on voinut kieltää esimerkiksi juoksemisen.

Kielto on sitten ainoa asia, jonka potilas muistaa vuodenkin kuluttua, vaikka vointi on tähän mennessä saattanut muuttua parempaan suuntaan.

Lue myös: Auttavatko ravintolisät tai ruokavalio? Näin hidastat nivelrikon etenemistä

Hyviä liikuntamuotoja nivelrikkopotilaille

Lääkärin mukaan hyviä liikuntamuotoja nivelrikkopotilaalle ovat sellaiset liikuntamuodot, joissa ei tule tärähdyksiä nivelelle. Tällaisia ovat esimerkiksi pyöräily, uinti, hiihto, kuntosaliharjoittelu ja kävely.

Lääkitsemisestä on siis siirrytty aktiiviseen kivunhallintaan. Lääkäriltä sopii odottaa kokonaisvaltaista elämäntapatukea ja kipua vähättelemätöntä asennetta.

Joskus pelkkä oma aktiivisuus ei kuitenkaan pure kipuihin. Lääkettä saatetaan tarvita, mutta enää ei suosita entiseen tapaan opiaattipohjaisia lääkekuureja. Niiden sijaan satunnaisiin kipuihin suositellaan  parasetamolivalmisteita, jotka lievittävät kipua mutta eivät paranna tulehduksia.

”Isompiin kipuihin käyvät ibuprofeenivalmisteet, jotka ovat tulehduskipulääkkeitä”, Tero Yli-Kyyny kertoo.

Hän muistuttaa, että nivelrikkokivut ovat yksilöllisiä. Kantavien isojen nivelten, kuten polvi- ja lonkkanivelten, kivut voivat tarvita enemmän lääkitystä kuin pienempien nivelten nivelrikkokivut.

Auttavatko ravintolisät nivelkipuihin?

Ravintolisiä kuten glukosamiinia mainostetaan usein nivelrikkokipuihin. Tero Yli-Kyyny sanoo kuitenkin, että tutkimusnäyttöä glukosamiinin kuten ei muidenkaan lisäravinteiden vaikutuksesta nivelkipuihin ei ole.

”Uusia lisäravinteita tulee markkinoille muutaman vuoden välein. Tutkimus on kuitenkin osoittanut yksiselitteisesti, että toivottua tehoa niillä ei ole.”

Oletko kokeillut nivelkipuihisi liikuntaa?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Minulla on oikean jalan jalkapöydässä ja varpaissa nivelrikko.En tiedä onko tämä jälkiseurausta kun oikeasta pohkeestani lähti kaksi tukosta liikkeelle.Tehtiin Turkin Alnyassa fasciotomia operaatio ja Suomessa haavan päälle tehtiin ihosiirto.Jalkapöytä on turvoksissa,joten oikeassa jalassa pitäisi olla isompi kenkä kuin vasemmassa.HANKALAA!

Kommentoi juttua: Kipua nivelissä – voinko harrastaa liikuntaa? Erikoislääkäri kertoo, miten nivelrikkoa suositellaan nykyään hoidettavan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X