Terveys

Noidannuoli on herkästi uusiutuva vaiva – hakeudu lääkäriin, jos sinulla on näitä oireita selkäkivun yhteydessä

Noidannuoli on kansanomainen – ja varsin kuvaava – ilmaisu äkilliselle selkäkivulle. Mistä kivulias selkäkramppi johtuu ja miten kipua voi helpottaa?

Jokainen meistä kokee selkäkipua jossain vaiheessa elämäänsä. Alaselän epäspesifi kipu, jonka aiheuttajana on yleensä noidannuoli eli akuutti lumbago, on yksi merkittävimmistä työkyvyttömyyden aiheuttajista maailmassa.

Useimmiten noidannuoli syntyy pienen mutta varomattoman liikkeen seurauksena.

”Äkillisen selässä tuntuvan kivun ja jäykkyyden aiheuttajana on yleensä hyvin pieni venähdys, joka voi syntyä esimerkiksi, kun laitetaan sukkia jalkaan tai noustaan autosta. Painavan esineen nostaminen väärin tai selän äkillinen kiertoliike voivat myös aiheuttaa noidannuolen. Lisäksi siihen voivat vaikuttaa kylmyys ja veto”, kertoo yleislääkäri Toni Vänni.

Noidannuolen aiheuttama kipu selän lihaksistossa, tavallisimmin alaselässä ja pakaroiden yläosassa, on voimakasta ja pahimmillaan jopa invalidisoivaa. Iskiashermokipu säteilee pakaroihin, reisiin ja varpaisiin asti.

”Voimakas kipu aiheuttaa monenlaisia tuki- ja liikuntaperäisiä vaivoja, kuten lihaskireyttä ja -jäykkyyttä sekä liikkumisvaikeuksia. Sängystä nouseminen voi tuntua hankalalta ja käveleminen saattaa onnistua vain kyyryasennossa.”

Lue myös: Alaselkäkipu voi johtua lantion virheasennosta – näillä 4 tehovenytyksellä lepuutat jumista alaselkää

Noidannuoli on todella yleinen ja herkästi uusiutuva vaiva

Valtaosa ihmisistä kokee jonkinlaista selkäkipua elämänsä aikana. Tavallisesti tuki- ja liikuntaelinsairaudet koskettavat vanhempia ihmisiä, mutta lapsellekin voi tulla venähdys selkään, selkärankareuma tai muita selkärangan tai nikamien ongelmia.

”Ylipaino, liikkumattomuus ja istumatyö altistavat noidannuolelle. Myös runsas liikkuminen ja raskaiden nostojen tekeminen saattavat lisätä selkävaivoja. Lisäksi geneettisillä ominaisuuksilla on vaikutusta asiaan. Mikäli omilla sukulaisilla on ollut runsaasti selkävaivoja, niitä saattaa tulla itsellekin herkemmin.”

Noidannuoli on herkästi uusiutuva vaiva.

”Jos on kerran sairastanut noidannuolen, vaiva tulee valitettavasti hyvin helposti takaisin. Vastaanotollani käy potilaita hakemassa toistuvasti sairauspoissaoloa töistä siksi, että heidän selkänsä on kipeä”, Vänni harmittelee.

Lue myös: Selkäkivut katoavat usein itsestään, mutta yksi karhunpalvelus on syytä välttää

Hakeudu lääkäriin, jos sinulla on näitä oireita selkäkivun yhteydessä

Noidannuoli johtuu yleensä epäspesifistä kivusta selän pehmytkudoksissa, eikä sen taustalla ole silloin vakavampaa sairautta.

Jos selän kiputila on venähdyksen aiheuttama, selästä ei löydetä röntgen- tai magneettikuvauksessakaan välilevytyrää, nivelrikkoa, nivelreumaa, selkärangan ahtaumaa tai syöpäkasvainta. Kaikki edellä mainitut voivat olla mahdollisia selkäkivun aiheuttajia.

Tavallisesti noidannuoli kestää muutamista päivistä viikkoihin ennen kuin oireilu helpottaa. Missä vaiheessa akuutin selkäkivun takia on syytä hakeutua lääkäriin?

”Lääkäriin kannattaa hakeutua pikaisesti, jos kipu on niin voimakas, ettei se helpota edes levossa tai särkylääkkeiden avulla”, Vänni kertoo.

Lääkäriin on syytä suunnata myös silloin, jos selkäkivun yhteydessä esiintyy muita hälyttäviä oireita, kuten:

Lue myös Anna.fi: Välilevynrappeuma aiheuttaa selkäkipua jo kolmekymppiselle – näin pidät kivut kurissa ja ehkäiset selän ennenaikaisen vanhenemisen

Apua voi saada särkylääkkeistä, kevyestä liikkumisesta ja hieronnasta

Alle kuusi viikkoa kestänyt, lievä selkäkipu ei vaadi tarkempia röntgen- tai magneettitutkimuksia.

”Kliininen tutkimus ja potilaan esitietojen käyminen tarkasti läpi yleensä riittää. Jos esitiedoissa ja tutkimuksessa ei ilmene mitään hälyttävää, vointia voidaan jäädä seuraamaan rauhassa.”

Fyysisessä työssä olevalle tai liikkumista rajoittavista kivuista kärsivälle kirjoitetaan tarvittaessa sairauspoissaoloa työstä. Noidannuolen hoidoksi suositellaan akuutissa vaiheessa tulehduskipulääkettä, kuten Parasetamolia tai Buranaa.

Hierojalla käyminen ja kevyt liikunta helpottavat noidannuolen oireita.

”Liikkeessä pysyminen sekä vuodelevon ja pitkäkestoisen istumisen välttäminen nopeuttavat paranemista. Raskasta nostelua kannattaa myös välttää. Ennen hierojalle tai fysioterapeutille hakeutumista on syytä käydä lääkärissä selvittämässä, ettei kyse ole mistään vakavammasta sairaudesta.”

Käytännössä aika on se, mikä lopulta parantaa noidannuolen.

”Se, millä vaivaa hoidetaan, ei vaikuta parantumiseen suurestikaan. Noidannuolen kohdalla on nimittäin sama juttu kuin flunssassa: molemmat paranevat hoidon kanssa kahdessa viikossa ja ilman hoitoa 14 vuorokaudessa”, Vänni hymähtää.

Lue myös: Outoa painetta selässä? Syy saattaa löytyä nikamalukosta, joka uusiutuu helposti – näin siitä pääsee eroon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Noidannuoli on herkästi uusiutuva vaiva – hakeudu lääkäriin, jos sinulla on näitä oireita selkäkivun yhteydessä

Osteopaatti +40 vuoden kokemuksella

Nyt olisi jo vihdoin korkea aika ymmärtää ”noidannuolen” perimmäinen syy, joka on aina nikamien välisen fasettinivelen lukkotila eikä mikään lihasvenähdys saatika lihaskramppi. Hoito siihen on manipulaatio, joka poistaa useimmiten ongelman parissa kolmessa päivässä.
Uusiutumistaipumus tulee siitä, että nikamalukkoa ei ole avattu ja se ajan mittaan lyhentää nivelen ympärillä olevia sidekudoksia vähentyneestä liikkeestä johtuen ja seurauksena tällöin jäykän lukkoisen nivelen uusiutuva akuutti hälytystila. Nikamalukosta seuraa aina suojaava lihaskramppi ja usein pakkoasento, joilla molemmilla keho pyrkii poistamaan kuormitusta lukkiutuneelta niveleltä sekä ehkäisemään liikettä siinä. Hieronta ei todellakaan ole se ensihoito, vaan vapauttava manipulaatio koska lihaskramppi pyrkii suojaamaan niveltä. Keho poistaa krampin itse kun nivel on rauhoittunut.
Eri asia on sitten kuka nivelen manipuloi. Väärät tekniikat vain pahentavat asiaa ja joskus ei niveltä edes saa auki heti koska keholla on tehokkaat konstit lukkiuttaa nivel.
Syitä miksi nivel menee lukkoon joskus jopa pienestä liikkeestä on useita. Yleisin on ohjautuvuushäiriö ao. tasolla. Jos rangassa joku nikamaväli ei seuraa muun rangan liikettä keho aistii sen oitis ja lukkiuttaa nivelen, jottei nivel vaurioituisi ollessaan pois synkronaatiosta – suojauslukitus. Myös usein on syynä jonkun tason jäykkyys, jolloin se ei kykene liikkeeseen kuten muut tasot ja tämäkin lukkiutuminen on kehon suojamekanismi.
Kyllä, keho korjaa tilanteen useimmiten ajan kanssa, joskin liikehäiriö saattaa jäädä kyseiselle tasolle ja se on sitten pesämunana uusiutuville noidannuolille. Varmaan moni kroonikko muistaa milloin se ensimmäinen noidannuoli tuli.
Kroonisissa selkäkivuissa ja uusiutuvissa noidannuolissa olisi tärkeää poistaa jäykkyydet joka tasolta rangasta, jolloin selkärangan synkronaatio olisi mahollisimman hyvä. Sen jälkeen pitää ranka notkeana ja vahvistaa sitä liikuttavaa lihaksistoa – etenkin synkronaatiolihaksistoa (multifidukset etc.).
Summa summarum: Vain vapaasti joka tasolta toimiva ranka voi olla terve ranka ja tällöin ”noidannuolen” tapahtuminen saadaan minimiinsä.

R

Terveyskeskuksessa lääkäri määrittelee kaikki selkäkivut noidannuoleksi siksi, että noidannuoli ei vaadi kallista magneettikuvausta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.