Terveys

Jyllääkö norovirus 2023 jo lähipiirissäsi? Katso kartalta, joko epidemia saavutti kotipaikkakuntasi!

Alkuvuodesta 2023 norovirustapauksia on ollut eniten Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä. Tarkista kartalta, mikä on tilanne juuri sinun sairaanhoitopiirissäsi!

Vatsatautia aiheuttava norovirus 2023 jyllää Suomessa talvella. Tautia on todettu lähes kaikkialla maassamme. Tilanne on kuitenkin rauhallisempi maaliskuussa 2023 kuin vastaavaan aikaan vuonna 2022.

THL:n erikoistutkija Haider al-Hello kertoo, että epidemiakausi sattuu vuosittain tammi–toukokuulle, koska kylmään aikaan ihmiset viihtyvät paljon sisätiloissa, joissa tartunnat leviävät helposti.

Norovirustapauksia esiintyy kaikenikäisillä, mutta tartunnat ovat yleisempiä iäkkäillä ihmisillä.

”Norovirustapaukset ovat yleisimpiä iäkkäillä ihmisillä, koska norovirus nimenomaan leviää laitoksissa, risteilyaluksilla ja kouluissa. Suuri osa iäkkäistä sairastuneista on vanhainkodin asiakkaita”, al-Hello kertoo.

Hoitolaitosepidemioita todetaan vuosittain eri puolilla Suomea.

Lue myös: Syyhyttääkö? Syyhypunkin aiheuttama inhottava ihottuma voi iskeä kenelle vain – näin syyhy tunnistetaan ja hoidetaan

Norovirus 2023: Näissä sairaanhoitopiireissä tartuntoja on ollut eniten!

Kokosimme kartalle, missä päin Suomea norovirus 2023 on jo esiintynyt.

Norovirustapauksia on ollut eniten Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä. Seuraavaksi eniten norovirusta on toistaiseksi ollut Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Tarkista oman sairaanhoitopiirisi tilanne 1.1.–17.3.2023 väliseltä ajalta alla olevalta kartalta. Näet tilanteen klikkaamalla omaa sairaanhoitopiiriäsi. 

Tilastossa esitetty ilmaantuvuus tarkoittaa tapausten määrää 100 000 asukasta kohden. Tilastossa näkyy vain ne sairastuneet, jotka ovat hakeutuneet hoitoon tai tutkimuksiin taudin tiimoilta. Todellisuudessa sairastuneita on siis varmasti merkittävästi enemmän.

Tiedot perustuvat THL:n tartuntarekisteriin, josta voit käydä tarkistamassa ajankohtaisen norovirustilanteen.

Mitkä ovat noroviruksen oireet?

Noroviruksen tunnistaa näistä oireista:

Tyypillisesti tauti alkaa vatsakivuilla ja pahoinvoinnilla, joiden jälkeen oksentelu alkaa. Noroviruksen oireet kestävät yleensä 12–72 tuntia.

Miten välttyä norovirukselta?

Norovirukset ovat erityisen herkästi tarttuvia. Noroviruksen mukanaan tuomilta taudeilta ei välttämättä säästy, vaikka pitäisi hygieniasta kuinka hyvin huolta. Ennaltaehkäisyksi kuitenkin suositellaan käsien huolellista pesemistä saippualla. Kädet kannattaa pestä erityisen tarkasti vessassakäynnin, vaipanvaihdon, ruoanlaiton ja syömisen yhteydessä.

Käsien desinfektioaineet eivät välttämättä ehkäise norovirusta.

Kypsentämättömiä ostereita ja simpukoita kannattaa välttää. Ulkomaiset pakastemarjat pitäisi aina kuumentaa ja vihannekset ja hedelmät pestä huolellisesti.

Norovirusta vastaan ei ole lääkitystä tai rokotusta, eikä norovirustaudin sairastaminen anna kummoistakaan suojaa viruksia vastaan. Viime vuonna sairastettu norovirustauti ei siis välttämättä estä sairastumasta tänä vuonna.

”Norovirukset muuntuvat koko ajan ja niitä on monta eri tyyppiä. Vaikka henkilöllä olisi vasta-aineita tiettyä norovirusta vastaan, hänellä ei välttämättä ole vasta-aineita toisia virustyyppejä vastaan. Myös sama virus voi iskeä monta kertaa samaan ihmisteen. Tämä johtuu siitä, että norovirusten immuniteetin muisti on lyhytaikainen, ja virus muuntuu koko ajan”, Haider al-Hello kertoo Kotiliedelle.

Lue myös Annan juttu: Iskikö norovirus? Oksennustauti alkaa ärhäkästi oksentelulla, kouristavilla vatsakivuilla ja ripulilla – näin ehkäiset ja hoidat norovirustartuntaa

Lähteet: Terveyden- ja hyvinvinninlaitosMehiläinen

Juttua muokattu 17.3.2022 klo 16.40: Päivitetty kartta ja jutun tiedot vuodelle 2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jyllääkö norovirus 2023 jo lähipiirissäsi? Katso kartalta, joko epidemia saavutti kotipaikkakuntasi!

Silku

Äiti ni on ripulissa hän asuu kausalassa onko siellä noro virusta hän on iäkäs ihminen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.