Terveys

Nousiko kuume, särkeekö päätä? Netissä on sivusto, joka antaa arvion oireista ja hoidosta – näin se toimii

Terveydenhuollon Omaolo-verkkopalvelu kertoo sinulle, mistä oireesi kielivät ja miten oiretta kannattaa hoitaa. Ota haltuun myös muut hyvinvointia tukevat ilmaiset verkkopalvelut!

Haluatko tietää, pitääkö äkillisestä vastakivusta huolestua? Pohditko, millaiseen hoitoon pitäisi hakeutua jomottavan korvakivun takia ja millaisella aikataululla? Tai toivotko saavasi apua stressin tai unettomuudeen selättämiseen? Verkosta löytyy useita terveydenhuollon ja mielenterveyden ammattilaisten laatimia ilmaisia palveluja, jotka antavat ohjeita itsehoitoon ja arvioivat hoidontarpeesi.

Millaisia palvelut ovat, millaista apua niistä saa? Kokosimme yhteen tärkeimmät tiedot.

Lue myös: Henkinen hyvinvointi rakentuu pienistä arjen palasista – näin vaalit hyvää oloa vaikeanakin aikana

Mikä on Omaolo.fi?

Kun Omaolo-sivustolle kertoo oireensa, palvelu antaa arvion siitä, voiko oireet hoitaa itse kotona vai täytyykö hakeutua ammattilaisten hoidettavaksi. Sivusto kertoo myös, kuinka nopeasti hoitoon pitää hakeutua. Jos oireet voi hoitaa kotona, sivusto antaa itsehoito-ohjeet. 

Sivusto on kevään aikana tullut monelle tutuksi uuden koronaviruksen yhteydessä, kun viranomaiset ovat ohjanneet tartuntaa epäileviä kirjaamaan oireensa sivustolle. Sivustoa onkin käytetty apuna hoidon tarpeen arvioimisessa ja koronavirustartunnan todennäköisyyden määrittämisessä. 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, voit tehdä oirearvion Omaolo-sivustolla.

Omaolo on sosiaali- ja terveyspalvelujen ylläpitämä verkkopalvelu. Arviot tarvittavasta hoidosta perustuvat viimeisimpiin tutkimustuloksiin ja kansallisiin terveyssuosituksiin. 

Lue myös: Onko nuha koronan oire, mitä rään väri kertoo terveydestä? Lääkäri vastaa 8 kysymykseen nuhasta ja räästä

Palvelun kautta voi etsiä apua ja hoito-ohjeita esimerkiksi seuraaviin oireisiin: 

Sivustolla voi tehdä myös palveluarvioita. Niiden avulla saa tietoa, onko oikeutettu vammaispalvelujen kuljetuspalveluihin, omaishoidon tukeen tai vammaispalvelulain mukaiseen henkilökohtaiseen apuun. 

Omaolo-verkkosivustoa kehitetään jatkuvasti. Tulevaisuudessa sivustolta löytyy esimerkiksi hyvinvointivalmennuksia ja hyvinvointitarkastus, joka antaa arvion asiakkaan hyvinvoinnista ja terveydellisistä riskeistä.

Miten Omaolo-palvelu toimii? 

  1. Valitse ensin kuudestatoista vaihtoehdosta, millaisesta oireesta kärsit. Jos oireesi ei sovi mihinkään annetuista kategorioista, voit tehdä yleisen oirekyselyn
  2. Pääset kyselyyn, jossa ensin kerrot, haluatko saada itsehoito-ohjeita vai koetko tarvitsevasi ammattilaisen hoitoa. 
  3. Jos vastaat tarvitsevasi hoitoa, pääset täyttämään oirekyselyn. Oirearvion täyttäminen vie aikaa muutamia minuutteja. 
  4. Lomakkeelle syötetään aluksi oma ikä. Sen jälkeen vastataan kysymyksiin oireesta: miten oire on alkanut, kuinka pitkään se on kestänyt ja kuinka voimakas oire on. Tämän jälkeen lomake kysyy muista mahdollisista oireista ja pitkäaikaissairauksista. Lomake saattaa pyytää kertomaan lisätietoja omin sanoin. 
  5. Lopuksi palvelu antaa yhteenvedon tuloksista ja suosituksen siitä, millaiseen hoitoon kannattaa hakeutua ja millä aikataululla. 

Omaolossa voi tehdä oirearvioita kuka tahansa kirjautumatta ja mihin vuorokauden aikaan tahansa. Jos haluaa nähdä oman asuinkuntansa hoitosuosituksen, palveluun pitää kirjautua sisään Suomi.fi-tunnistautumisen kautta. Tunnistautumiseen tarvitaan varmennekortti, mobiilivarmenne tai suomalainen verkkopankkitunnus.

Jos palveluun tunnistautuu, Omaolon antaman oirearvion voi tallentaa ja lähettää tarkasteltavaksi terveydenhuollon ammattilaisille. 

Miten Omaolo-palvelu toimii?

Mistä löydän lisää ammattilaisten laatimia ohjeita itsehoitoon? 

Verkosta löytyy Omaolon lisäksi muitakin sivustoja, jotka tarjoavat terveydenhuollon ja mielenterveyden asiantuntijoiden kokoamaa tietoa erilaisten oireiden hoitoon.

Tutustu ainakin seuraaviin nettisivustoihin: 

1. Terveyskylä 

Terveydenhuollon ammattilaisten laatimalta Terveyskylä-sivustolta löytyy tietoa, hoito-ohjeita ja vertaistukitarinoita lukuisilta eri erikoissairaanhoidon aloilta. Kylässä on 32 erilaista terveyteen liittyvää taloa. Jokainen niistä keskittyy erilaisiin terveyden osa-alueisiin. 

Terveyskylästä löytyy tietoa esimerkiksi diabeteksesta, elinsiirroista, ihotaudeista, infektioista, painonhallinnasta, reumasta, kivunhallinnasta, naistentaudeista, sydänsairauksista ja kuntoutuksesta. Tutkimukseen tulijan talossa kerrotaan, mitä erilaisiin laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin menevän pitää tietää. Leikkaukseen tulijan talosta löytyy tietoa leikkaukseen menemisestä ja siitä toipumisesta. 

Sivustolta löytyvät palvelut auttavat elämänlaadun, elintapojen ja oireiden seuraamisessa. Palvelut tuovat tukea pitkäaikaissairauksien kanssa elämiseen. 

Sivustolla on useita omahoito-ohjelmia ja valmennuskursseja. Oirenavigaattorit auttavat hahmottamaan, mistä erilaisiin oireisiin kannattaa hakea apua. 

Terveyskylästä löytyy myös chatbotteja, jotka vastaavat kysymyksiin terveydestä. Koronabotti auttaa arvioimaan koronavirusinfektion oireita ja tarjoaa henkistä tukea koronapandemiaan liittyen. 

2. Oiva

Oiva-sivustolta löytyy harjoituksia henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja tukemiseen. Harjoitukset keskittyvät stressin lievittämiseen, mielialan parantamiseen ja mielekkyyden löytämiseen elämästä. Sivustolta voi löytyä apua, jos oireena on esimerkiksi ahdistus, masentuneisuus tai uniongelmat.

Harjoituksia on yhteensä 40 kappaletta. Suurimman osan tehtävistä tekee muutamassa minuutissa. Harjoitteita voi tehdä esimerkiksi työpäivän lomassa tai ennen nukkumaanmenoa.

Sivuston ovat kehittäneet Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Jyväskylän yliopisto. Harjoitukset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen ja hyväksymis- ja omistautumisterapiaan. Oivasta on tehty lukuisia tutkimuksia. Tutkimusten mukaan harjoitteiden tekemisellä vaikuttaa olevan myönteisiä vaikutuksia elämänlaatuun ja stressiin. 

Lue myös: Kärsitkö uniongelmista? Sillä, mitä teet illalla, on iso merkitys

3. Headsted

Headsted-verkkosivustolla on maksuttomia 5–6 viikon verkkokursseja, jotka edistävät mielenterveyttä ja hyvinvointia. Kursseja on julkaistu neljä erilaista:

Harjoitukset perustuvat tieteellisesti tutkittuihin psykoterapian ja psykologian menetelmiin. Palvelun käyttäminen edellyttää kirjautumista ja tilin luomista. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nousiko kuume, särkeekö päätä? Netissä on sivusto, joka antaa arvion oireista ja hoidosta – näin se toimii

Sinun täytyy kommentoidaksesi.