Missä influenssarokote kannattaa ottaa? Onko se yhtä kattava julkisella ja yksityisellä?

Vuonna 2017 julkisen ja yksityisen terveydenhuollon influenssarokotteissa oli eroja, jotka vaikuttivat rokotteen antaman suojan kattavuuteen. Missä influenssarokote kannattaa nyt ottaa?

Influenssarokote on taas ajankohtainen. Onko väliä, ottaako rokotteen julkisen vai yksityisen terveydenhuollon puolella? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteasiantuntija Hanna Nohynek vastaa.

Lue myös: Flunssa vai influenssa? Näistä merkeistä tunnistat taudit

Tällä influenssakaudella rokotteet ovat yhtä kattavia

Viime influenssakaudella yksityisen terveydenhuollon puolella influenssarokotteen saaneet henkilöt saivat kattavamman influenssarokotteen kuin julkisen terveydenhuollon puolella rokotetut.

Kansalliseen rokotusohjelmaan valittu pistettävä kolmivalenttinen rokote ei suojannutkaan lapsia, nuoria ja nuoria aikuisia yhtä kattavasti eri influenssaviruksilta kuin yksityisellä puolella annettu pistettävä nelivalenttinen rokote.

Tänä vuonna suojan kattavuuden kannalta ei kuitenkaan ole väliä, ottaako rokotteen yksityisellä vai julkisella puolella.

”Tänä vuonna yksityisellä ja julkisella puolella annettava pistettävä rokote on täsmälleen sama”, Hanna Nohynek vahvistaa.

Kyseessä on nelivalenttinen VaxigripTetra-influenssarokote, joka antaa suojan neljää eri influenssavirusta vastaan.

Miten kansallisen rokotusohjelman influenssarokote valitaan?

Julkiseen rokotusohjelmaan tuleva rokote valitaan julkisella tarjouskilpailulla.

”Valmistajat tarjoavat rokotteitaan, minkä jälkeen Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päättää, mikä rokote rokotusohjelmaan valitaan. Hankintakriteereitä laadittaessa STM kysyy kysyy neuvoa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen asiantuntijoilta. Laajempikirjoinen rokote maksaa luonnollisesti jonkin verran enemmän”, Hanna Nohynek toteaa.

Aikaisempina vuosina rokote on valittu useammaksi vuodeksi kerrallaan. Nykyisin se kuitenkin valitaan vain vuodeksi kerrallaan, koska uusia influenssarokotteita on tulossa EU:n markkinoille seuraavien vuosien aikana.

influenssarokote, influenssa, rokottaminen, rokote

Muista nämä asiat, kun menet rokotettavaksi

  • Influenssarokotteen saavat ilmaiseksi sellaiset henkilöt, joille influenssaan sairastuminen on erityisen haitallista ja joiden terveydelle influenssa on huomattavan uhka. Ilmaisen rokotteen saavat yli 65-vuotiaat, kaikki yli 6 kuukautta täyttäneet mutta alle 6-vuotiaat lapset, raskaana olevat naiset, sairauden takia riskiryhmiin kuuluvat henkilöt sekä varusmiespalveluksessa olevat henkilöt.
  • Lisäksi sosiaali- ja terveysaloilla työskentelevät henkilöt sekä riskiryhmiin kuuluvien lähipiiriläiset saavat ilmaisen rokotteen. Myös monet työnantajat tarjoavat työntekijöilleen mahdollisuuden ilmaiseen influenssarokotteeseen työterveydenhuollon kautta.
  • Influenssarokote kannattaa ottaa marras- tai joulukuussa.
  • Kuumeisen taudin aikana ei voi käydä ottamassa influenssarokotetta.
  • Rokote ei aiheuta influenssaa. Rokotteen antama suoja syntyy kahdessa viikossa.
  • Kannattaa myös pitää mielessä, että vaikka rokote torjuu suurimman osan influenssaviruksista, myös rokotteen ottanut voi sairastua. Yleensä tauti iskee kuitenkin lievempänä niille, jotka ovat ottaneet rokotteen. Rokote ei myöskään suojaa tavalliselta flunssalta ja nuhakuumeelta.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ylilääkäri Hanna Nohynekin haastattelu

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Missä influenssarokote kannattaa ottaa? Onko se yhtä kattava julkisella ja yksityisellä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X