Onko joulu taas peruttu? HUSin Asko Järvinen näkee valoa tunnelin päässä: ”Täyden rokotussuojan saaneet ihmiset ovat sangen hyvässä suojassa”

Uskaltaako joulua viettää tänä vuonna normaalisti? Voiko iäkkäitä sukulaisia nähdä? Kysyimme HUSin ylilääkäri Asko Järviseltä.

Taas uudet koronarajoitukset ja uusi virusvariantti. Onko joulu peruttu tänäkin vuonna koronan vuoksi? Uskaltaako sitä viettää porukassa lainkaan?

Riippuu missä porukassa, vastaa HUSin ylilääkäri Asko Järvinen.

”Tällä hetkellä tauti leviää lähinnä rokottamattomien keskuudessa. Täyden rokotussuojan saaneet ihmiset ovat sangen hyvässä turvassa vaikealta tautimuodolta”, hän toteaa.

Järvisen mukaan täyden rokotussuojan saaneiden joulua ei siis suinkaan ole peruttu. Kaksi tai kolme rokoteannosta saaneet voivat hyvillä mielin viettää joulua perheensä ja iäkkäidenkin sukulaisten kanssa, jos olo on terve. Järvinen kertoo itsekin tavanneen pienimuotoisissa perhejuhlissa omaa 90-vuotiasta äitiään, sillä kaikki ovat olleet rokotettuja.

Lue myös: Pelottaako koronarokotteen ottaminen? Asiantuntijat kumoavat 6 yleistä syytä jättää rokotus väliin

Entä rokottamattomien joulu?

Rokottamattomien joulunviettoon liittyy enemmän riskejä. Järvisen mukaan rokottamattoman riski saada koronavirustartunta on nyt suurempi kuin koskaan. Esimerkiksi pikkulapset voivat levittää tautia.

Saako rokottamaton käydä tapaamassa sukulaisia tänä jouluna lainkaan?

”Siinä ottaa riskin. Silloin pitää miettiä, miten voi tavata mahdollisimman turvallisesti”, Järvinen arvioi.

Rokottamattomia Järvinen suosittelee tekemään kotona antigeenitestin juuri ennen joulun juhlintoja. Myös maskien ja etäisyyden pitäminen tapaamisissa kannattaa. Pienet, rokottamattomat lapset voivat esimerkiksi istua ruokapöydän toisessa päässä ja vanhemmat sukulaiset toisessa.

”Mutta toki tässä tilanteessa kannattaa miettiä, miten laajalla porukalla joulua kannattaa ylipäätään viettää.”

Lue myös Seura.fi: Kuinka usein koronarokotteet aiheuttavat vakavaa haittaa? Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen vastaa yleisimpiin huolenaiheisiin

Omikron voi vielä muuttaa kaiken

Järvinen muistuttaa, että uusi omikron-variantti voi kuitenkin muuttaa vielä arviota.

”Tällä hetkellä emme tiedä variantista vielä tarpeeksi emmekä tiedä sen leviämistapaa”, hän sanoo.

Toistaiseksi rokotteet ovat kuitenkin suojanneet kaikkia variantteja vastaan. Etelä-Afrikasta tulleiden alustavien tietojen mukaan uusi variantti saattaisi olla nykyisiä lievempi. Se tieto voi kuitenkin vielä muuttua.

Tällä hetkellä rokottautuminen on paras tapa suojautua, Järvinen painottaa.

”Tauti on meidän ympäristössämme jäädäkseen. Rokotteiden avulla voimme kuitenkin estää vaikean taudin riskiä.”

Avainsanat

Keskustelu

Sori mut miten nää jutut aina muuttuu Asko voisi vähän miettiä mitä puhuu vai puhuuko mitään

Kommentoi juttua: Onko joulu taas peruttu? HUSin Asko Järvinen näkee valoa tunnelin päässä: ”Täyden rokotussuojan saaneet ihmiset ovat sangen hyvässä suojassa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X