Terveys

Onko nuha koronan oire, mitä rään väri kertoo terveydestä? Lääkäri vastaa 8 kysymykseen nuhasta ja räästä

Nenän toispuoleinen, pitkittynyt tukkoisuus voi joissakin harvinaisissa tapauksissa johtua syövästä. Lääkäri kertoo, milloin nuha ja nenän tukkoisuus on normaalia ja mitä rään väristä voi päätellä. Entä miten viruksen aiheuttamaa nuhaa pitäisi hoitaa?

Nokka on tukossa ja vuotaa. Milloin kyse on nenän normaalista tukkoisuudesta? Entä milloin nuha on syy hakeutua lääkärin pakeille? Työterveyslääkäri Toni Vänni vastaa kahdeksaan kysymykseen nuhasta ja räästä. 

Lue myös: Tunnetko flunssan oireet? Nämä 4 oiretta kertovat, että olet sairastunut

1. Miksi räkää erittyy niin paljon flunssaisena?

Räkä on pääsääntöisesti limaa, joka voi sisältää myös viruksia, bakteereja ja valkosoluja. Siihen voi tarttua myös muita pienhiukkasia, esimerkiksi pölyä, hiekkaa ja nokea.

Räkää erittyy limakalvoilta. Liman tehtävä on pitää nenän limakalvot kosteina. Hengitysteissä eli nenässä ja nielussa kyse on myös kehon puolustusmekanismista.

Kun infektio iskee ja taudinaiheuttajat hyökkäävät limakalvoa vastaan, verisuonet laajenevat ja verisuonten läpäisevyys kasvaa. Tällöin myös limaa erittyy enemmän.

Sama koskee allergiakausia. Histamiinin ja muiden välittäjäaineiden vaikutuksesta limakalvojen eritys lisääntyy ja nenä alkaa vuotaa ja tuntuu tukkoiselta.

Lue myös Annan juttu: Flunssaa vai allergista nuhaa? Erota tukkoisen nenän syyt

2. Mitä rään väri kertoo?

Rään väri ei kuitenkaan kerro taudin aiheuttajasta oikeastaan mitään tarkempaa.

Lue myös: Käsienpesu on tehokkain tapa ehkäistä flunssaa – tiedätkö, kuinka monta kertaa päivässä on tarpeeksi?

3. Onko nuha covid-19-infektion oire?

Viimeisin tieto oirekuvasta viittaa siihen, että jos on pelkästään nuhaa, on epätodennäköistä, että kyse olisi koronaviruksesta. Kaikki on toki mahdollista, mutta jos nuha on ainoa oire, on todennäköistä, että syy on jossain muualla.

Koronaviruksen saaneellakin voi olla nuhaa ja nenä saattaa olla tukkoinen. Pääasiallisia covid-19-infektion oireita ovat kuitenkin kuume, yskä, hengenahdistus, lihassäryt, nivelkivut, väsymys ja heikotus.

Lue myös: Perussairaudet, mitä ne ovat? Infektiolääkäri kertoo, ketkä kuuluvat infektiosairauksien riskiryhmään

Nuha ja räkä: Miten nuhaa voi hoitaa? Milloin nenän tukkoisuus on oire vakavasta sairaudesta?

4. Miksi nenä alkaa vuotaa, kun tulee ulkoa sisälle?

Talvella ulos mennessä lämpötilan vaihtelut vaikuttavat verenkiertoon ja limakalvon läpäisevyyteen solutasolla. Silloin limaa alkaa erittyä lisää. Kuiva ja kylmä ilma ärsyttää limakalvoa ja saa nenän vuotamaan.

Nenä voi alkaa vuotaa silloin, kun tulee ulkoa sisälle tai kun menee lämpimästä ulos. Kyseessä on normaali toiminto. Kyse ei ole esimerkiksi flunssasta.

5. Onko vaarallista, jos nenä on aamulla herätessä tukossa?

Nenän kuuluu olla välillä tukkoinen. Hengitettäessä ilma voi kuivattaa ja ärsyttää limakalvoa. Limakalvo turpoaa ja menee kiinni, jotta ärsytys ei enää pääse tapahtumaan. Näin limakalvo ikään kuin lepää ja pääsee parantumaan.  

Yleensä, jos nukkuu kyljellään, toinen puoli nenästä on tukossa ja kun kääntyy, sierain aukeaa ja tukkoisuus vaihtaa puolta. On hyvin tyypillistä, että herätessä toinen sierain on tukossa. Se liittyy asennonvaihteluun.

Lue myös: Millainen käsidesi on paras? Tarkista purkista erityisesti yksi luku

6. Pitääkö huolestua, jos niistäessä rään mukana tulee verta?

Jos räkä on veristä, jokin verisuoni on mennyt hieman rikki. Rikkoutumisen voi saada aikaan infektio tai esimerkiksi kuiva ilma. Myös liiallinen nenälääkkeiden käyttäminen voi aiheuttaa verenvuotoa.

Se, että nenästä vuotaa vähän verta, on harvoin vaarallista. Hoitoon kannattaa hakeutua, jos tilanne pitkittyy useisiin viikkoihin tai verta vuotaa solkenaan.

Jos niistäessä paperiin jää vähän veristä limaa, esimerkiksi kostuttavat A-vitamiininenäsuihkeet ovat hyvä hoitokeino. Jos käyttää supistavia nenäsuihkeita tai glukokortikoideja eli kortisonityyppisiä nenäsuihkeita, jotka saattavat kuivattaa nenää, lääkkeiden käyttöä kannattaa vähentää ja käyttää jotakin kostuttavaa vaihtoehtoa.

Myös nenäkannu huuhtelee ja poistaa limaa tehokkaasti. Nenää ei saisi ärsyttää mekaanisesti esimerkiksi kaivelemalla. Niistää saa varovasti, yksi sierain kerrallaan.

Lue myös: Nenä karstoittuu, limakalvot kirvelevät ja vuotavat verta? Näistä tuotteista voi olla apua kuiville sieraimille!

7. Miten nuhaa kannattaa hoitaa?

Nuhat ovat pääsääntöisesti virusten aiheuttamia. Niihin ei ole hoitokeinoa. Nuhasta paranemista ei voi nopeuttaa kotikonstein tai lääkkein.

Oireita voi hoitaa esimerkiksi käyttämällä avaavia nenäsuihkeita tai hoitavia nenäsuihkeita tarvittaessa. Myös nenäkannu on hyvä vaihtoehto tukkoisuuden hoitoon.

Niistäessä kannattaa niistää yksi sierain kerrallaan, ettei aiheuta painemuutoksia korviin tai onteloihin.

Hyvä käsihygienia on tärkeää myös muulloin kuin koronaviruksen jyllätessä: kädet pitäisi aina muistaa pestä saippualla aina niistämisen jälkeen. Nenää ei myöskään saisi kosketella infektiokauden aikana muuten kuin niistäessä.  

Allergian aiheuttamiin nuhiin on tehokkaat lääkkeet. Helpotusta voi etsiä esimerkiksi antihistamiineista tai hoitavista nenäsuihkeista.

Lue myös: Niiskutatko sinäkin nyt koko ajan? Tämä lääkkeetön vaihtoehto tuo nopean helpotuksen allergiseen nuhaan

8. Milloin nuhan takia pitää mennä lääkäriin? Voiko nuha olla oire vakavasta sairaudesta?

Lyhytkestoinen, viikon tai kaksi kestävä nuha paranee pääsääntöisesti itsestään. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos nuha pitkittyy tai oireet jatkuvat toispuoleisena useita viikkoja esimerkiksi siten, että vain toinen sierain on tukossa. Vaikka oire olisi lievä, siitä kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon, jos se pitkittyy.

Toispuoleinen, pitkittynyt tukkoisuus saattaa joissakin harvinaisissa tapauksissa johtua esimerkiksi syövästä. Myös polyypit voivat aiheuttaa toispuoleista tukkoisuutta.

Juttua varten on haastateltu Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vänniä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko nuha koronan oire, mitä rään väri kertoo terveydestä? Lääkäri vastaa 8 kysymykseen nuhasta ja räästä

Aijo

Eivätpä lääkärit välittäneet 1990-luvulla siitä, että räkäni oli jatkuvasti vihertävää. Olin heidän mielestään terve 30-40 -vuotias. Vuonna 2009 49-vuotiaana laihdutin viisi kiloa hoikasta varrestani. Sen takia luovuin irtomakeisista ja suklaasta, joita olin syönyt lähes päivittäin koko aikuisikäni. Räkäni muuttui kirkkaaksi! Jokin nimenomaan irtomakeisissa sai aikaan elimistössäni jatkuvan tulehduksen. Jos nyt syön niitä muutaman kerran, räkäni muuttuu vihertäväksi, pelkkä suklaa ei saa sitä aikaan.

masa

Ei aikuisen ihmisen kuulu syödä karkkia. Paras tapa tuhota terveytensä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.