Terveys

Onko sinulla outoja vatsakipuja, mielialan muutoksia tai unihäiriöitä? Moni ei tiedä, että oireet voivat kertoa migreenistä

Monen migreeni oireilee muualla kuin päässä. Epätyypillinen oireilu saa usein väärän diagnoosin.

Päänsärky, näköhäiriöt ja pahoinvointi ovat klassiset migreenin oireet. Harva tietää, että migreeni voi näiden lisäksi aiheuttaa esimerkiksi vatsakipua, virtsaamisvaivoja, hengenahdistusta ja rintakipuja.

Monioireisesta migreenistä löytyy tarkkoja lääketieteellisiä kuvauksia ja havaintoja satojen vuosien ajalta.

”Jo muinoin on ymmärretty, että migreeni oireilee muuallakin kuin pään seudulla”, neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta sanoo.

Lue myös: Aurallista migreeniä sairastaa huomattavasti useampi kuin tiedetään – näin opit tunnistamaan aurat ja välttämään kohtauksia

Vatsamigreeni aiheuttaa voimakasta kipua vatsan alueella

Migreenin oireet aiheutuvat hermoston ylireagoinnista kehon ulkoi­siin ja sisäisiin ärsykkeisiin.

”Kyseessä on geneettisesti määrittynyt hermoston herkkyysmekanismi, joka oireilee monilla tavoilla. Koska hermoja ja niiden viestien välit­täjäaineita on koko kehollamme, toistuva migreenioire saattaa vai­vata mitä tahansa hermoaluetta.”

Vatsahermojen alueella oireileva migreeni aiheuttaa kivuliaita tuntemuksia vatsan, lantion ja virtsateiden alueella. Toistuvat selkäkivut alaselässä tai lapojen välissä saattavat selittyä migreenioireilla.

”Nykyään tiedetään, että kehon kiputiloja aiheuttavan fibromyalgian taustalla on sama syntymekanismi kuin migreenillä”, Ilmavirta toteaa.

Migreeni puhkeaa tyypillisesti jo lapsuudessa. Jos oireet ovat tavanomaisia migreenin oireita, vaiva saadaan hallintaan usein lääkityksellä.

”Mutta mikäli migreeni oireilee epätyypillisesti ja aiheuttaa nuorelle ihmiselle esimerkiksi hengenahdistus- ja paniikkikohtauksia, vaiva saatetaan psykologisoida.”

Lue myös: Mitä osteopaatti tekee? Osteopatia voi auttaa selkäkipuun, migreeniin ja jopa stressiin

Migreenin oireet: myös mielialan muutokset ja ripuli voivat kertoa migreenistä

Tyypillisiä migreenin vähemmän tunnettuja oireita ovat ­kipujen ­lisäksi mielialan muutokset, uni­häiriöt ja vatsan turpoaminen sekä ripuli tai ummetus. Oireet ovat hyvin yleisiä, ­eivätkä ne aina ole migreeniä. On tärkeää, että oireet tutkitaan muiden sairauksien poissulkemiseksi.

”Migreenilääkityksen kokeilemista suositellaan silloin, kun kipu tai paha olo toistuvat useita kertoja kohtauksina. On suuri helpotus, kun lääkitys yllättäen auttaakin kipua ja pahaa oloa aiheuttavaan kohtaukseen.”

Migreeni laukeaa useimmilla ihmisillä esimerkiksi valon lisääntyessä, voimakkaasti stressaavan tilanteen seurauksena tai hormonitoiminnan muuttuessa. Näiden jälkeen alkavia erikoisia oireita kannattaa seurata ja kirjoittaa ylös seuraavaa lääkärikäyntiä varten.

Lue myös Anna.fi: Riesana toistuva päänsärky? Näin erotat, onko kyseessä migreeni vai jännityspäänsärky

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 11/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko sinulla outoja vatsakipuja, mielialan muutoksia tai unihäiriöitä? Moni ei tiedä, että oireet voivat kertoa migreenistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.