Nainen kärsivänä makuuhuoneessa

Paikallisestrogeeni – uskaltaako sitä käyttää? Asiantuntijalääkäri vastaa

Paikallisestrogeeni hoitaa kuivia limakalvoja, mutta moni ei uskalla käyttää sitä syövän pelossa. Paikallinen hoito on kuitenkin turvallista.

Paikallisestrogeeni helpottamaan oireita? Elimistön estrogeenipitoisuuden lasku näkyy ja tuntuu alapäässä.

Limakalvot kuivuvat ja ohenevat, ja ala­päätä kutittaa ja kirvelee. Limakalvoille ­tulee herkästi verta tihkuvia repeämiä.

Emätin- ja virtsatietulehdukset yleistyvät, ja pissahätä pääsee yllättämään naisen tämän tästä, varsinkin öisin. Seksi sattuu, tai sitten se ei tunnu oikein miltään.

Emättimeen annosteltava paikallisestrogeeni helpottaisi oireita, mutta moni nainen karttaa sitä rintasyöpäriskin pelossa.

”Paikallishoitovalmisteita voi käyttää turvallisesti”, lääketieteen tohtori, kliininen opettaja Katja Kero ­Turun ylipistosta vakuuttaa.

Lue myös: Alapään kutina voi johtua tästä – näin tunnistat ja hoidat sytolyysin

Paikallisestrogeeni sopii myös rintasyöpäpotilaille

Vuoden paikallishoidosta saa saman verran estrogeeniä kuin yhdestä, suun kautta otettavasta hormonikorvaushoitotabletista. Sitä saa vieläkin vähemmän, kun käytettävä estrogeeni on estriolia.

”Estriolia sisältävä paikallishoito sopii myös useimmille rintasyöpäpotilaille.”

Alapään kutinat ja kirvelyt ovat tuttuja vaihdevuosioireita. Kuumat aallot, mielialan heittely ja muut vaihdevuosioireet helpottavat muutamassa vuodessa.

Sen sijaan limakalvo-oireet jäävät ja päinvastoin pahenevat iän myötä.

Kuivista limakalvoista tulee kiusa joka toiselle 50-60-vuotiaalle ­naiselle. Yli 70-vuotiaista ne piinavat useam­paa kuin 70 prosenttia. ­Joillakin kuiva kausi alkaa jo 4–8 vuotta ­ennen kuukautisten loppumista.

”Nuoremmat naiset sekoittavat sen usein hiivatulehdukseen.”

Lue myös: Hiivatulehdus iskee lähes kaikkiin naisiin jossain vaiheessa elämää – näin tunnistat ja hoidat sitä

Puikkoina, geelinä ja renkaina

Paikallishoitovalmisteita ­löytyy puikkoina, geelinä, voiteena ja renkaana. Rengas erittää estrogeenia kolmen kuukauden ajan. Muita käytetään alkuun pari viikkoa joka päivä ja sen jälkeen kahdesti viikossa. Geeli ja rengas vaativat reseptin.

”Kuiviin, kutiseviin ulkosynnyttimiin voi sipaista estrogeeni­voidetta. Voi myös kokeilla tyrniöljyä tai hyaluronihappoa sisältäviä emätinpuikkoja, jotka kosteuttavat intiimi­aluetta myös ulkoisesti.”

Alapääpesu kannattaa tehdä perusvoiteella. Seksissä on hyvä muistaa käyttää liukuvoidetta ja siten välttää nirhaumat.

Asiantuntijana LT, naistentautien ­erikoislääkäri, kliininen opettaja ­ Katja ­Kero, TYKS Naistenklinikka, Turun yliopisto ja Aura Klinikka

Lue myös: Kun seksi luistaa jo liian hyvin: runsaan kostumisen syyt, hyödyt ja haitat

 

Avainsanat

Keskustelu

Paikallisestrogeeni ei lisää rintasyöpäriskiä. Se on ihana apu – ei kutinaa eikä kirvelyä ja seksi luistaa ilman liukuvoidettakin. Lisäksi se tuntuu jotenkin ”jäntevöittävän” intiimialueen kudoksia. Minulla on hieman parantanut tuntoherkkyyttäkin. Suosittelen kaikille esi- ja vaihdevuosi-ikäisille sekä vanhemmille naisille. Turhat intiimialueen tulehduksetkin ja antibioottikuurit vähenevät paikallishoitoa käyttävillä.

Kommentoi juttua: Paikallisestrogeeni – uskaltaako sitä käyttää? Asiantuntijalääkäri vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X