Terveys

Paleltaa, muisti pätkii ja mieli on maassa? Oireet voivat johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Väsyttää, seksi ei huvita ja kurkussa on palan tunne. Oireet voidaan kuitata stressiksi, vaikka taustalla voi olla lääkehoitoa vaativa kilpirauhasen vajaatoiminta. Lue, millaiset oireet voivat johtua piilevästä vajaatoiminnasta.

Kurkunpään alapuolella sijaitseva kilpirauhanen painaa vain 20 grammaa. Pieni rauhanen vaikuttaa kuitenkin elimistöön monella tavalla. Kilpirauhanen tuottaa, varastoi ja vapauttaa verenkiertoon kilpirauhashormoneja, joista tärkeimpiä ovat tyroksiini ja trijodityroniini. Hormonit vaikuttavat esimerkiksi aineenvaihduntaan, lämmönsäätelyyn, vireyteen ja mielialaan. Kilpirauhasen vajaatoiminta näkyy elimistössä monilla eri tavoilla.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi jäädä helposti tunnistamatta

Yleisin syy kilpirauhasen vajaatoimintaan on autoimmuunitulehdus. Kehon oma puolustusjärjestelmä alkaa tuhota kilpirauhaskudosta ja heikentää sen hormonituotantoa.

Vajaatoiminnan diagnosoimisessa kestää joskus pitkään. Oireet ovat monimuotoisia, ja ne voidaan tulkita stressin tai elintapojen aiheuttamiksi. Kilpirauhasen vajaatoiminta on kuitenkin elimellinen sairaus, jota voidaan hoitaa tyroksiinilla.

Lue myös: Kilpirauhasen liikatoiminta kehittyy salakavalasti vuosien kuluessa – lääkäri kertoo, mistä oireista tunnistat kilpirauhasen liikatoiminnan

Kilpirauhasen vajaatoiminta: 11 oiretta

1. Väsymys ja muistikatkokset

Väsymys on yleisimpiä vajaatoiminnan oireita. Uni, liikunta ja kofeiini eivät piristä, vaan olo on aamusta iltaan nuutunut. Myös muisti voi pätkiä. Aikaisemmin yöunilla pärjännyt ihminen voi tarvita päivätorkkuja, ja unenlaatu voi heiketä.

2. Apaattisuus

Väsymykseen voi liittyä passiivisuutta. Pienetkin askareet tuntuvat vaivalloisilta ja asioiden loppuun saattaminen on vaikeaa.

3. Masennus

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa selittämätöntä masennusta ja ärtymystä.

On tärkeää, että sekä masennusta että vajaatoimintaa hoidetaan. Masennus voi häiritä kilpirauhasen toimintaa entisestään. Tällöin pelkkä tyroksiini ei välttämättä kohota mielialaa. Potilas voi tarvita myös terapiaa ja masennuslääkityksen.

4. Palelu

Vilunväristykset ja kylmyyden tunne rinnassa voivat kiusata kesäkuumallakin. Käsiä ja jalkoja voi paleltaa etenkin öisin. Palelu voi johtua aivojen heikentyneestä lämmönsäätelystä tai heikentyneestä verenkierrosta.

5. Näköhäiriöt

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi heikentää hämäränäköä. Katseen tarkentaminen voi olla vaikeaa ja silmät voivat kuivua. Ongelmat paljastuvat usein pimeällä autoillessa, jolloin tarvitaan hämäränäköä ja tarkennuskykyä.

6. Vatsavaivat

Ummetus ja ilmavaivat ovat yleisimpiä vajaatoiminnan aiheuttamia vatsaongelmia. Joskus esiintyy myös ripulia, joka yhdistetään yleensä rauhasen liikatoimintaan. Vatsa voi herkistyä maito- ja viljatuotteille. Sappiteiden toiminta voi hidastua, jolloin syntyy sappikiviä.

7. Lihaskivut

Lihaksia voi kolottaa ja liikunnasta palautuminen hidastuu. Lihakset ja jänteet ovat jäykät venyttelystä huolimatta.

8. Sydän- ja verenkiertohäiriöt

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi hidastaa sydämen toimintaa ja veltostuttaa sydänlihasta. Syke voi laskea ja rinnassa voi tuntua muljahtelua etenkin iltaisin. Pienikin ponnistelu voi hengästyttää.

Verenpainearvot voivat heitellä. Yleensä alapaine kohoaa, mutta myös yläpaine voi nousta ja painelukemat voivat olla lähellä toisiaan. Haitallinen LDL-kolesteroli voi nousta.

9. Turvotus ja puutumus

Kädet, jalat, kasvot, silmänympärykset ja solisluiden kuopat voivat turvota. Käden ja käsivarren yhdistävä jänne voi jäykistyä. Jäykkyys voi aiheuttaa hermopinteen, joka oirehtii käden tuntohäiriöinä ja puutumisena.

10. Ihon ja limakalvojen kuivuus

Iho voi kuivua ja herkistyä, jolloin se on alttiimpi ihosairauksille. Hilseilyä, tulehduksia ja turvotusta tulee usein jalkoihin.  Myös suu, silmät ja sukuelinten limakalvot voivat kuivua. Toinen tyypillinen oire on hikoilun vähentyminen. Iho pysyy kuivana jopa kovissa löylyissä.

Hiustenlähtö voi olla oire kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

11. Hiustenlähtö

Hiukset voivat kuivua ja katkeilla. Hiuksia voi irrota runsaasti ja tukka voi ohentua.

12. Selittämätön painonnousu

Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa ja kulutusta. Paino voi nousta liikunnasta ja dieeteistä huolimatta. Lihominen tuntuu hämmentävältä, sillä ruokahalu voi laskea, vaikka paino nousisi. Heikko syöminen voi aiheuttaa anemiaa ja raudanpuutetta.

13. Muutokset kuukautisissa ja hedelmällisyydessä

Kuukautiset voivat muuttua runsaiksi ja kierto pitkäksi tai kuukautiset voivat loppua kokonaan. Autoimmuunisairauden tuottamat kilpirauhasen vasta-aineet voivat vaikeuttaa naisen hedelmöittymistä ja lisätä keskenmenoriskiä.

14. Haluttomuus

Väsymys voi vähentää seksuaalista halukkuutta. Naisen emättimen limakalvot voivat kuivua, jolloin seksi sattuu.

15. Palan tunne kurkussa ja äänen käheys

Vajaatoimintaan voi liittyä myös kilpirauhasen liikakasvua eli vanhan kansan kielellä struuma. Suurentunut kilpirauhanen voi tehdä kurkkuun palan tunteen. Liikakasvu ja kudosten turvotus voivat käheyttää äänen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi tuntua palana kurkussa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta: Näin sitä hoidetaan

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei voi ehkäistä elintavoilla ja sairastumisriski on osittain perinnöllinen. Muut autoimmuunisairaudet, kuten diabetes, reuma ja astma sekä niiden esiintyminen suvussa, lisäävät riskiä.

Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinihormonilla. Lääkitys on yleensä elinikäinen ja valtaosa potilaista saa siitä helpotusta oireisiinsa.

Oikea hormonitaso ei kuitenkaan löydy aina heti. Lääkityksessä pyritään mahdollisimman vähäiseen, silti oireita vähentävään määrään. Tyroksiinin pitkäaikainen yliannostus voi nimittäin aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa.

Lähteet: Kilpirauhasen vajaatoiminta -sivusto, Suomen kilpirauhasliitto, Suomen kilpirauhaspotilaat ry, Terveyskirjasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paleltaa, muisti pätkii ja mieli on maassa? Oireet voivat johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Reiska10

Juuri samat oireet.. verenpaineet heittelee, mutta on yleensä matalat… keskiarvo ehkä 110/54 ja syke 52-58 käsiä ja jalkoja paleltaa aina ja ”Huippaus” normaalia etenkin ylös noustessa ja myös makuulle mennessä… lääkityksenä ollut monta vuotta Masennukseen Oksamiini ja silmänpaineisiin… Klaukooma vas. Silmä.. Azarga vasen silmä 2x vrk ja Monoprost 1x molempiin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.