Palovamman hoito aloitetaan pitämällä palanutta kohtaa kylmässä vedessä 10-20 minuuttia. 

Miten pientä palovammaa kannattaa hoitaa? Auttaako jogurtti auringon polttamaan ihoon? Asiantuntija vastaa 

Pienet palovammat kuuluvat kesäelämään. Palovamman hoito aloitetaan aina huuhtelemalla palanutta kohtaa kylmällä vedellä.

Auts! Grillin kuuma kansi tai kiukaan luukun kulma polttaa helposti ihoon jäljen. Miten pienen palovamman hoito kannattaa tehdä? Entä auttaako jogurtti auringon polttamaan ihoon? Proviisori Jonna Antikainen Yliopiston Apteekista vastaa.

Palovamman hoito: Mitä voi tehdä pienille palovammoille?

Ihan ensimmäiseksi palovammaa huuhdellaan viileällä vedellä 10–20 minuuttia. Jos vesi on järvivettä, kohtaan suihkautetaan antiseptistä suihketta ennen kuin se suojataan sidoksella.

Sidoksen alle laitetaan ihoon tarttumisen ehkäisemiseksi rasva- tai silikoniverkko tai hopeaa sisältävä haavanhoitotuote. Vaikka aikoinaan niin neuvottiinkin, tuoreeseen palovammaan ei laiteta rasvaa. Ehjälle iholle voi sipaista parin päivän päästä voidetta.

Jos palovammasta jää iholle pieni rakkula, se voidaan hoitaa kotona peittämällä rakkula puhtaalla siteellä. Rakkulaa ei kannata puhkaista, jottei siihen pääse epäpuhtauksia. Jos rakkula puhkeaa itsestään, haava tulee puhdistaa ja peittää puhtaalla siteellä tai apteekista saatavalla rasvaharsotaitoksella.

Jos palovammaa kivistää, kivun lievittämiseksi voi käyttää parasetamolia. Jos palovamma on kantajansa kämmentä isompi, syvä tai esimerkiksi kasvoissa, lähdetään lääkäriin.

Kuinka paha palovamma on kyseessä?

  • 1. asteen palovamma: Iholla on kipua ja punoitusta mutta ei rakkuloita. Tunto on ennallaan. 1. asteen palovamma vamma paranee yleensä nopeasti ja jälkiä jättämättä. Paranemisvaiheessa ihon pintakerros saattaa hilseillä pois.
  • 2. asteen palovamma: Ihon pintakerros on vaurioitunut niin, että sen pitää uusiutua. Ihon alla oleva kerros erittää kudosnestettä, ja ihoon muodostuu rakkuloita.
  • 3. asteen palovamma: Vaurio ulottuu syvälle ihon alle. Iho on palovamman alueelta tuhoutunut.

Lähde: Terveyskirjasto

Auttaako jogurtti auringon polttamaan ihoon?

Jogurtti ja muut maitotuotteet sisältävät ihoa rauhoittavia aineita, mutta samaan tarkoitukseen on olemassa käyttömukavuudeltaan parempia tuotteita.

Mentolia ja aloe veraa sisältävät after sun -tuotteet helpottavat ihon kuumotusta ja pistelyä. Dekspantenolia sisältävä voide voi jouduttaa ihon paranemista.

Palanut iho kesii, ja sitä kannattaa rasvata ahkerasti perusvoiteella. Voidetta voi säilyttää jääkaapissa, jolloin se samalla viilentää ihoa.

Aurinkoon saa mennä vasta, kun iho on kunnolla parantunut. Jatkossa kannattaa suojata iho auringolta entistä huolellisemmin vaatteilla ja aurinkovoiteella.

Lähde myös: Terveyskirjasto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miten pientä palovammaa kannattaa hoitaa? Auttaako jogurtti auringon polttamaan ihoon? Asiantuntija vastaa 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X