patti ihon alla

Patti ihon alla on useimmiten vaaraton, mutta voi aiheuttaa huolta: Pidä näitä tunnusmerkkejä silmällä, jos löydät iholtasi patin

Vaikka ihon alta löytyvä patti on lähes aina harmiton, kyhmyt aiheuttavat paljon huolta. Mehiläisen yleislääkäri Patrik Währn kertoo viisi mahdollista syytä ihonalaiselle patille.

Kas, mikäs se siinä iholla möllöttää? Patti! Pitääkö olla huolissaan, onko se jokin vaarallinen kasvaimen alku? Omituinen patti ihon alla voi aiheuttaa huolta ja murhetta. Vaikka oman kehon muutoksia on hyvä pitää silmällä, Mehiläisen yleislääkäri Patrik Währn muistuttaa, että iholta löytyvät patit ovat vaarattomia.

Hyvänlaatuiset pehmytkudoskasvaimet ovat noin sata kertaa yleisempiä kuin pahanlaatuiset. Usein ihon alle ilmestyneet patit eivät vaadi toimenpiteitä, mutta moni haluaa silti varmistua niiden vaarattomuudesta. Muutamia tunnusmerkkejä onkin hyvä pitää silmällä.

”Jos patti on kova, epätasainen, nopeasti kasvava, kiinnittynyt ympäristöönsä tai jos siihen liittyy yleisoireita, kuten kuumetta, pattia on hyvä käydä näyttämässä lääkärille”, Währn luettelee.

Äkillisesti ilmaantunut, kipeä ja punoittava patti voi myös olla ihonalainen tulehduskertymä, eli paise.

”Ihonalaiset paiseet ovat jo melko rajuoireisia, eli sellainen on helppo tunnistaa.”

Währn muistuttaa, että patteja ei voi poistaa kotioloissa turvallisesti. Yleislääkäri tekee vastaanotollaan arvion siitä, minkälainen ihomuutos on kyseessä. Tavallisimmat patit voidaan poistaa paikallispuudutuksen avulla.

Mitä erilaiset, hyvänlaatuiset patit iholla yleensä ovat? Währn listasi viisi yleisintä selitystä.

Patti ihon alla voi olla esimerkiksi:

1. Suurentunut ihosolmuke

Kun potilas hakeutuu lääkärin vastaanotolle ihonalaisen patin takia, yleensä patti onkin suurentunut imusolmuke. Suurentuneita imusolmukkeita ilmestyy usein kaulan alueelle ja leukakulmiin infektion, kuten flunssan yhteydessä.

Patit ovat vaarattomia, mutta jos infektion jälkeen yksittäinen imusolmuke jää suurentuneeksi, eli reilun sormenpään kokoiseksi, se on hyvä tutkituttaa kuukauden jälkeen.

Lue myös Anna.fi: Turvonneet imusolmukkeet kaulassa – mistä patit kaulalla johtuvat ja onko niistä syytä huolestua?

Jos imusolmuke on epätyypillisessä paikassa tai suurentuneita imusolmukkeita on erityisen paljon rykelmänä, se voi olla merkki pahalaatuisesta kasvaimesta.

”Jos imusolmukkeita löytyy esimerkiksi kainaloista tai muista epätyypillisistä paikoista, patti täytyy tutkituttaa aina. Naisilla suurentuneet kainalosolmukkeet voivat olla merkki rintasyövästä” Währn sanoo.

Lue myös: Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä – näin tutkit rintasi muutosten varalta

2. Rasvapatti eli lipooma

Toinen hyvin yleinen ihonalainen patti on rasvapatti, eli lipooma. Parista viiteen senttiin olevia rasvapatteja on lähes jokaisella. Ne ovat vaarattomia. Patteja voi ilmestyä minne päin kehoa tahansa, kuten esimerkiksi alapäähän.

”Hyvin laihalla ihmisellä rasvapatit näkyvät paremmin, kun taas pyöreämpi henkilö ei välttämättä havaitse lainkaan esimerkiksi vatsan seudulla olevia patteja.”

3. Rasvakertymä eli talipatti

Talipatit, eli ihon alaiset rasvakertymät, ovat korkeintaan muutaman sentin kokoisia, hieman finnejä muistuttavia pahkuroita. Patti syntyy, kun talirauhasen tiehyt tukkeutuu tai ahtautuu syystä tai toisesta. Patin sisällä ei kuitenkaan ole talia vaan sarveisainetta.

”Talipateista menee pieni kanava ihoon. Patti voi erittää sitä kautta nestettä, mutta myös bakteerit pääsevät kanavan kautta talipattiin ja voivat näin aiheuttaa infektion”, Währn kertoo.

Lue myös: Castlemanin tauti ilmeni pattina kaulassa – Miian, 41, harvinainen sairaus saa lääkäritkin hämilleen

4. Sidekudoskasvain

Sidekudoskasvain on pieni, herneenkokoinen dermatofibrooma. Währnin mukaan sidekudoskasvain poikkeaa muista pateista siten, että se ei ole varsinaisesti ihonalainen.

”Se on ennemminkin ihon sisällä oleva, jopa hieman luomea muistuttava patti.”

Ihon sidekudoskasvaimet ovat yleisiä ja yleensä hyvänlaatuisia. Ulkonäöltään ne ovat usein tummia ja kiinteitä, mutta myös melko huomaamattomia.

5. Nivelen hyytelörakko

Hyytelörakko on vaaraton pyöreä patti, joka sijaitsee usein ranteen tai jännetupen alueella nivelen kohdalla. Sisällä on kirkasta geelimäistä eritettä.

Währnin mukaan nivelen hyytelörakoille ei useinkaan tehdä lääkärin vastaanotolla mitään, koska patti ilmestyy lähes aina takaisin samaan paikkaan tyhjentämisestä huolimatta.

”Patin voi poistaa, mutta se kasvaa usein takaisin, koska ihon alla on hyvin pieni reikä niveleen, joka erittää nestettä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Patti ihon alla on useimmiten vaaraton, mutta voi aiheuttaa huolta: Pidä näitä tunnusmerkkejä silmällä, jos löydät iholtasi patin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X