Terveys

Apua, kainalosta löytyi patti! Lääkäri kertoo, mistä on todennäköisesti kyse ja milloin on syytä huolestua

Kummallinen kainalopatti on yleensä onneksi vaaraton. Kivulias, liikkumaton ja kova kyhmy kainalossa voi viestiä syövästä, mutta niitä kainalosta löytyy kaikkein harvimmin.

Patti kainalossa herättää usein huolta. Jos sormella kainaloa tunnustellessa tuntuu siltä kuin ihon alla kasvaisi herne, pelko ryöpsähtää helposti pintaan.

Syytä panikointiin ei ole, sillä kyse on hyvin yleisestä ilmiöstä. Kainalon kyhmyjä esiintyy sekä miehillä että naisilla ja kaiken ikäisenä. Ne ovat lähes aina hyvänlaatuisia ja häviävät itsestään. Tällaisista kyhmyistä ei aiheudu mitään haitallisia vaikutuksia terveydelle.

Kooltaan kainalokyhmyt ovat usein herneitä, mutta joskus jopa golfpalloja. Niitä syntyy infektioiden, kystien eli nesterakkuloiden, kroonisten sairauksien ja ihoärsytyksen seurauksena. Esimerkiksi antipersperantin runsas käyttö tai kainalokarvojen ajaminen voivat ärsyttää ihoa siihen pisteeseen, että syntyy kainalopatti.

Lue myös: Patti ihon alla on useimmiten vaaraton, mutta voi aiheuttaa huolta: Pidä näitä tunnusmerkkejä silmällä, jos löydät iholtasi patin

Mikä patti kainalossa tavallisimmin on?

Patti kainalossa on yleensä turvonnut imusolmuke tai rauhanen. Imusolmukkeet ovat pieniä, soikeita rakenteita, joita sijaitsee kaikkialla kehossa mukaan lukien kainaloissa. Ne sisältävät valkosoluja, jotka auttavat immuunijärjestelmää taistelemaan infektioita vastaan.

Kun elimistö havaitsee haitallisia bakteereita ja viruksia, ne voivat jäädä loukkuun imusolmukkeisiin ja aiheuttaa tilapäistä turvotusta.

“Esimerkiksi akuutin tulehduksen, kuten flunssan, jälkeen imusolmukkeet saattavat olla muutaman viikon ajan turvonneet. Kainaloissa on sekä hikirauhasia että karvatuppia, ja joskus ne saattavat tulehtua. Tällöin on usein nähtävissä myös märkää”, kertoo Terveystalon erikoislääkäri Misa Miihkinen.

Yhdysvaltalainen lääketieteen akatemiakeskus Cleveland Clinic raportoi, että myös pienelle osalle korona- ja influenssarokotetuista on ilmestynyt kyhmy kainaloon.

Näissä tapauksissa kyhmy ilmestyy usein sille vartalon puolelle, jolle rokotepistos on annettu. Tällainen kyhmy on merkki siitä, että rokote auttaa rakentamaan immuniteettia.

Kova ja kivulias patti kainalossa viestii vaarasta

Useimmat kainaloiden kyhmyt häviävät itsestään muutamassa viikossa. Joskus voi kehittyä uusi kainalokyhmy infektion, rokotteen tai iho-ongelmien myötä, mutta näistäkin lähes kaikki ovat vaarattomia.

Vaarallisen kyhmyn todennäköisyys kasvaa merkittävästi, jos

Epätodennäköisin vaihtoehto on, että kyseessä on pahanlaatuinen patti, kuten imusolmukkeeseen levinnyt rintasyöpä, Miihkinen kertoo.

Syöpään viittaavat kyhmyt ovat yleensä kivuliaita, liikkumattomia ja tuntuvat kovilta. Nämäkään ominaisuudet eivät tarkoita automaattisesti vielä syöpää. Lisäksi rintasyöpään yhdistyvät kyhmyt esiintyvät useimmiten rinnan alueella.

Syöpädiagnoosin edellytyksenä on täydellinen arviointi, joka sisältää kuvantamistestit ja mahdollisen biopsian eli koepalan tai solunäytteen ottamista elävästä kudoksesta.

Lue myös Anna.fi: Rintasyöpään sairastuminen sai Irma Varrion, 51, löytämään luovuutensa ja tekemään elämänmuutoksen: ”Aikaisemmin olin vain suorittanut elämää”

Käsipelillä ei voi varmasti tietää

Voiko ihminen itse pattia tunnustelemalla päätellä jotakin kainalokyhmyn luonteesta? Valitettavasti itse tunnustelemalla ei voi varmasti tietää patin hyvänlaatuisuutta, Miihkinen kertoo.

Yleensä kuitenkin pinnallinen, pehmeähkö, liikkuva ja aristamaton, alle kahden senttimetrin kokoinen patti on yleensä vaaraton. Sitä voi seurailla kotona 2–4 viikon ajan.

“Jos patti ei tässä seurannassa häviä tai jos patti on kova, isokokoinen, nopeasti kasvava, selkeästi kivulias tai liikkumaton, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle.”

Tällöin lääkäri voi tarvittaessa määrätä verikokeita ja patin ultraäänikuvauksen, jolla voidaan tutkia patin rakenneta tarkemmin.

”Suosittelen, että nainen tutkii myös rintansa, jos havaitsee patin kainalossaan”, Miihkinen lisää.

Lue myös: Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä – näin tutkit rintasi muutosten varalta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Apua, kainalosta löytyi patti! Lääkäri kertoo, mistä on todennäköisesti kyse ja milloin on syytä huolestua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.