Patti silmäluomen reunassa? Kyseessä voi olla näärännäppy, mutta erityisesti yhdellä ihmisryhmällä pahkura voi kieliä jostain vakavammasta

Näärännäppy on silmäluomen reunaan ilmestyvä patti, joka voi kasvaa pikkurillin pään kokoiseksi. Silmätautien erikoislääkäri kertoo toimintaohjeet mitä tehdä, kun ikävä näppy yllättää. Hoitamatta sitä ei kannata jättää.

Näärännäppy on ärtynyt luomirakkula eli patti ylä- tai alaluomella. Se on kurja vaiva, joka saattaa vaivata kantajaansa jopa kuukausien ajan.

Kun silmään ilmestyy näärännäppy, se kertoo siitä, että jokin silmäluomen pienistä rauhasista on tukkeutunut, kertoo Silmäaseman silmätautien erikoislääkäri Piret Mettälä. Kun tukkeutuma on paha, silmään voi ilmestyä isokin, noin pikkurillin pään kokoinen paise.

Patin lisäksi näärännäpyn tunnistaa siitä, että se on kipeä, punainen ja ärtynyt. Se voi myös aiheuttaa paineen tunnetta silmässä.

Lue myös: Mistä roskan tunne silmässä johtuu? Ikävä tuntemus saattaa heikentää näön pysyvästi

Näärännäppy voi ilmestyä ala- tai yläluomeen. Kuva: iStockphoto

Näärännäppy voi ilmestyä ala- tai yläluomeen. Kuva: iStockphoto

Onko sinulla rasvoittuva iho? Se altistaa näärännäpyille

Näärännäppyjen syntymiseen vaikuttaa se, kuinka paljon iho tuottaa talia. Silmän talia tuottavat rauhaset voivat tukkeutua yhtä lailla kuin kehon muutkin rauhaset. Muualle kehoon ilmestyy ihonalainen patti tai finni, silmään näppy.

”Osalla meistä on rasvaisempi iho ja nuorempana tulee finnejä herkemmin. Samalla tavoin rauhaset voivat tukkeutua aikuisiälläkin”, Mettälä sanoo.

Näärännäppyjä ilmestyy kaiken ikäisille aina vauvoista vanhuksiin. Vaiva voi olla myös krooninen, eli näppyjä ilmestyy ja häviää aika ajoin. Tarttuvasta vaivasta ei kuitenkaan ole kyse.

Erityisen tarkkana pitää olla, jos näppyjä tulee vanhuksille. Vanhuksilla ne eivät ole yleisiä, vaan silmään ilmestynyt vieras näppy saattaa todellisuudessa olla jokin pahalaatuinen ihokasvain.

”Joskus oletetaan, että vanhemman ihmisen silmässä on vain näärännäppy. Näppy ei kuitenkaan häviä, ja sitten saadaan liian myöhään selville, että se onkin ollut koko ajan pahalaatuinen kasvain.”

On hyvä muistaa, että pahalaatuisuudet ovat yleisempiä vanhuksilla kuin nuorilla. Asian tutkimista on turha odotella liian pitkään.

näärännäppy

Näärännäppyjä ilmestyy kaiken ikäisille vauvasta vaariin. Kuva: iStockphoto

Kuumahaude rauhoittaa ärhäkän näpyn

Kun silmään ilmestyy näärännäppy, tärkeintä on saada se rauhoittumaan. Näppy rauhoitetaan hautomalla sitä lämpimällä, esimerkiksi kostean froteepyyhkeen alla. Hauduttelua voi tehdä 5–10 minuutin ajan, minkä jälkeen silmät puhdistetaan huolellisesti esimerkiksi apteekista saatavilla silmäpyyhkeillä.

Hauduttelun avulla näärännäppy usein parantuu itsestään muutamassa viikossa. Jos näppy on ärhäkkä vielä viikonkin päästä, lääkäri voi määrätä näppyyn antibioottivoidetta tai tippoja tai molempia. Voidetta laitetaan iholle, mutta myös silmämunan pintaan, jolloin se hoitaa luomen sisäpuolelta näppyä.

Antibiootit vievät punoituksen ja kivun pois, mutta luomen reunaan voi silti jäädä pieni herneen kokoinen patti kuukausienkin ajaksi. Alkuun sitä ei kannata puhkaista, mutta kirurginen tyhjennys voi olla vaihtoehto, jos patti ei lähde laskemaan 4–6 kuukauden aikana.

Näppy voi myös puhjeta itsestään. Silloin se tyhjentyy, ja kipu helpottuu. Varo kuitenkin koskettelemasta haavakohtaa likaisin käsin, jotta bakteerit eivät aiheuta myrkytystä verenkiertoon.

Hoitamaton näärännäppy voi muuttaa näön pysyvästi

Jos ärtyneen näärännäpyn jättää hoitamatta, pahimmillaan se voi aiheuttaa ison bakteeritulehduksen luomeen. Pidemmän päälle tulehdukset alkavat aiheuttaa myös näköoireita.

Näppy voi aiheuttaa pysyvää haittaa, vaikkei se olisi ärtynytkään. Hoitamaton näppy voi jäädä vaivaamaan luomen reunaan ikiajoiksi. Silloin se painaa silmää jonkin verran ja hinkkaa silmämunan pintaa räpytellessä. Pitkässä juoksussa silmän taittovoima voi muuttua eli silmälasiarvo vaihtua. Silloin saattaa joutua lähtemään silmälasikaupoille.

”Varsinkaan yläluomen näppyjä ei kannata jättää hoitamatta, jos näppy ei itsekseen häviä pois sieltä”, Mettälä sanoo.

Lue myös: Silmät vuotavat, punoittavat ja väsyvät – tunnista oireet ja lue vinkit kuivien silmien hoitamiseen

Avainsanat

Keskustelu

Patti kypsyy, puhkeaa ja kuivuu, kun sivelet siihen auringonhattu-uutetta. Siinähän on noin 60% alkoholia, joten se myös desinfioi.
Olen hoitanut sillä kaikki näppyni ja desinfioinut haavani kymmenien vuosien ajan.

Kommentoi juttua: Patti silmäluomen reunassa? Kyseessä voi olla näärännäppy, mutta erityisesti yhdellä ihmisryhmällä pahkura voi kieliä jostain vakavammasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X