Tekeekö mielesi syödä savea, sementtiä tai raakoja perunoita? Syynä voi olla pica-oireyhtymä, jonka taustalla on yllättävän tavallinen puutostila

Pica-oireiluun liittyy pakottava tarve syödä ruoaksi kelpaamattomia asioita. Pica-oireyhtymä on suhteellisen harvinainen. Sen taustalla on useimmiten varsin tavallinen puutostila.

Hiekkaa, savea, laastia, multaa, maalia, jääpaloja tai raakoja perunoita. Pica-oireyhtymä on syömishäiriö, josta kärsivällä on pakottava tarve syödä ravinnoksi kelpaamattomia asioita.

”Tavallisesti picasta kärsivä tuntee vetoa ja haluaa syödä asioita, joita ei ole tarkoitettu ravinnoksi ja joilla ei ole minkäänlaista ravintoarvoa. Eräs potilaani kertoi, että hän tunsi parkkihalliin astuessaan voimakasta halua heittäytyä nuolemaan parkkihallin sementtilattiaa. Joskus himon kohteena voi olla ravinnoksi sopivia asioita, kuten erään potilaani kohdalla, joka söi valtavia määriä riisikakkuja”, kertoo sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi.

Pica-oireyhtymää ei pidetä itsenäisenä sairautena, sillä useimmiten se liittyy joko mineraali- ja hivenainepuutokseen tai psykiatriseen sairauteen, kuten vaikeaan autismiin tai skitsofreniaan. Useimmiten oireyhtymän taustalla on monia koskettava mineraalien puutos, eli raudanpuute.

”Raudanpuutteen oireet voivat olla erittäin monimuotoisia. Jos pica-oireen taustalla on raudanpuute, potilaalla on yleensä monia muitakin raudanpuutteen oireita, kuten väsymystä, sydämentykytystä, lihasheikkoutta, heikko palautumiskyky, aivosumua ja muistihäiriöitä”, Soppi toteaa.

Joissain tapauksissa pica-oireen taustalla voi olla myös sinkin puute. Suomessa sinkin puutos on kuitenkin erittäin harvinaista.

”Jos potilaalla on vaikea-asteinen anoreksia, tai ravitsemus on muuten puutteellista, sinkin puute voi tulla kysymykseen. Muissa tapauksissa ei, koska Suomessa sinkkiä saadaan yleensä riittävästi ravinnosta. Sinkin puutteesta johtuvia pica-oireita on kyllä raportoitu muualla maailmassa.”

Lue myös: Onko läheiselläsi syömishäiriö? Näistä merkeistä tiedät

Pica-oireyhtymä: Oireiden taustalla olevan raudanpuutteen syy tulee aina selvittää

Pica-oireyhtymä on suhteellisen harvinainen. Sopin vastaanotolla käy paljon raudanpuutteisia potilaita ja heidän joukossaan oireilu nousee silloin tällöin esille.

”Picasta ei ole tehty viimeaikaisia selvityksiä, mutta sanoisin, että hoitamistani sadoista raudanpuutteisista potilaista alle yhdellä prosentilla on ollut pica-oireita. Eli harvinainen vaiva on kyseessä. Yleensä vaiva esiintyy raudanpuutteisilla, ja naisilla raudanpuute on jopa neljä kertaa yleisempää kuin miehillä. Etenkin hedelmällisessä iässä olevat naiset, raskaana olevat ja pienet lapset ovat useimmin riskissä olla raudanpuutteisia, eli näillä ryhmillä pica-oireet ovat todennäköisimpiä”, Soppi kertoo.

 Pica-oireilu ei lähtökohtaisesti ole merkki vakavasta sairaudesta. Sen taustalla oleva raudanpuute on kuitenkin aina oire jostain, siksi on äärimmäisen tärkeää selvittää, mistä se johtuu. Naisilla raudanpuutteen aiheuttavat useimmiten kuukautiset, raskaudet, verenluovutukset tai muut verenvuodot. Miehillä pääasiassa verenvuodot ja verenluovutukset, ja yhteisiä syitä ovat keliakia, helikobakteeri-infektio tai onnettomuudesta johtuva verenvuoto. Raudanpuutteen voi aiheuttaa myös suolistoverenvuoto, joka voi aiheutua suolistossa olevasta kasvaimesta.

”Hyvin usein syynä on se, että äiti on ollut raskausaikana raudanpuutteinen, jolloin lapsi on syntymästään saakka raudanpuutteinen. Pica onkin varsin tavallista pienillä lapsilla, jotka ovat monesti raudanpuutteisia. Pienet lapset pistävät kaikenlaista suuhunsa, mutta jos lapsi syö jatkuvasti hiekkaa viikkojen ajan, kyse on mitä luultavimmin picasta”, Soppi muistuttaa.

Joskus raudanpuute kestää läpi elämän. Sopin vastaanotollakin käy välillä potilaita, jotka kertovat 60-vuotiaana, että koversivat alle kouluikäisinä tiilien välistä laastia ja söivät sitä.

”Silloin voidaan ajatella, että raudanpuutteen kesto on ollut melkein 60 vuotta. Minulla on ollut paljon potilaita, jotka ovat useassa sukupolvessa raudanpuutteisia niin, että isoäiti on ollut raudanpuutteinen, äiti on raudanpuutteinen, tytär on raudanpuutteinen ja tyttären lapsi on raudanpuutteinen. Tämä johtuu siitä, että he kaikki ovat olleet raskauden aikana raudanpuutteisia. Tällöin ei voida puhua perinnöllisyydestä, vaan siitä, että raudanpuute siirtyy olosuhteiden johdosta sukupolvesta toiseen.”

Lue myös Anna.fi: Voiko syömishäiriöstä parantua?

Näin pääset eroon pica-oireista –lapsilla pica-oireilu voi hävitä itsestään

Pica-oireiden vuoksi on aina syytä hakeutua lääkäriin. Pahimmillaan oireet voivat olla terveydelle vaaraksi, jos potilas tuntee viehtymystä myrkyllisiin asioihin tai mikäli syötäväksi kelpaamattomien asioiden ahmiminen on niin huomattavaa, että hän saa suolitukoksen.

”Mielenterveyden häiriöstä kärsivän potilaan pica-oireisiin saattaa liittyä omien hiusten, maton tai huonekalun päällysteiden syömistä sellaisina määrinä, että siitä voi aiheutua suolitukos”, Soppi kertoo.

Lääkärissä pica-oireiselta tutkitaan ensin verenkuva ja ferritiinin eli varastoraudan arvo.

”Raudanpuute ilman anemiaa eli alentunut ferritiini on paljon yleisempi kuin raudanpuuteanemia. Valtaosa potilaistani, joilla on ollut pica-oireita, on potenut nimenomaan raudanpuutetta ilman anemiaa.”

Mikäli pican taustalta löydetään raudanpuute, sitä aletaan hoitaa rautalääkityksellä. Tavallisesti pica-oireet helpottavat, kun raudanpuute on hoidettu kuntoon.

”Pienillä lapsilla pica-oireilu saattaa hävitä itsestään, vaikka lapsi pysyisikin edelleen raudanpuutteisena.”

.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tekeekö mielesi syödä savea, sementtiä tai raakoja perunoita? Syynä voi olla pica-oireyhtymä, jonka taustalla on yllättävän tavallinen puutostila

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X