Terveys

Ensin pirteä ja iloinen, sitten romahdus toimintakyvyttömäksi – Saara, 31, ehti luulla olevansa sekoamassa ennen kuin sai oireilleen selityksen 

Saara Makkonen, 31, eli pitkään merkillisten oireiden kanssa, joita ei itse ymmärtänyt. Tieto kuukautisia edeltävästä dysforisesta oireyhtymästä eli PMDD:stä muutti hänen elämänsä kokonaan.

Saara Makkonen, 31, kärsi puolet elämästään ovulaation jälkeisistä vaikeista oireista ymmärtämättä, että niiden taustalla oli selkeä syy. Näin Saara kertoo oireistaan ja kokemuksistaan PMDD:n kanssa:

”Menin naimisiin viisi vuotta sitten kesällä. Niihin aikoihin mieheni sanoi ensimmäisen kerran, että ei ole normaalia olla niin väsynyt kuin minä olin. Aluksi olin ihmeissäni kommentista, sillä ainahan minulla oli ollut väsymysjaksoja. En ollut koskaan ajatellut, että ne olisivat jotenkin poikkeuksellisia. Kävin kuitenkin lääkärissä, mutta laboratoriotesteissä ei löytynyt mitään huolestuttavaa.

Kolme vuotta myöhemmin, kun esikoisemme oli reilun vuoden vanha, mieheni alkoi puhua oireistani uudelleen. Hän oli huomannut, että saan toistuvasti voimakkaita oireita.

Saatoin olla ensin pirteä ja iloinen ja sen jälkeen yhtäkkiä romahtaa hetkessä niin väsyneeksi, että olin täysin toimintakyvytön. Usein makasin vain sohvalla pystymättä tekemään mitään muuta. Lisäksi saatoin yhtäkkiä suuttua aivan kummallisista asiois­ta, minkä takia mieheni koki, että hän joutui välillä olemaan kanssani aivan varpaillaan.

Vain vähän sen jälkeen luin Ylen sivuilta jutun, jossa kerrottiin kuukautisia edeltävästä dysforisesta häiriöstä eli PMDD-oireyhtymästä. Kyseessä on kuukautisia edeltävän oireyhtymän eli PMS:n harvinaisempi ja huomattavasti vaikeampi muoto, johon liittyy rajuja psyykkisiä oireita. Ne alkavat yleensä ovulaation aikaan ja kestävät pari viikkoa.

Oireet kuulostivat niin tutuilta, ­että asiat loksahtivat kerralla paikoilleen. Ymmärsin, että olin puolet elämästäni kärsinyt oireyhtymästä, josta en ollut tiennyt yhtään mitään.

Lue myös: PMDD eli kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö vaikeuttaa monen elämää – näin voit helpottaa oireita

Gynekologilta apua PMDD-oireisiin

Otin asian esiin gynekologilla, ­joka sattui onneksi olemaan hyvin perehtynyt PMDD-oireyhtymään ja sen hoitoon. Hän kertoi, että vaivaa voitaisiin yrittää hoitaa joko hormoneilla tai syklisesti syötävillä mielialalääkkeillä. Koska suunnittelimme mieheni kanssa juuri toista lasta, valitsin mielialalääkkeen.

Mielialalääke ei poistanut kaikkia oireita, mutta auttoi tasaamaan pahimpien päivien mielialavaihteluita. Lääkärin ohjeiden mukaan aloin ottaa sitä pari viikkoa ennen kuukautisia. Kun oireet kuukautisten alkamisen myötä katosivat, jätin lääkkeen pois.

Tärkein apu oli tieto. Kun aikaisemmin olin välillä kuvitellut olevani sekoamassa, aloin suhtautua itseeni paljon armollisemmin. Ymmärsin, että kärsin vaikeasta oireyhtymästä ja oireeni ovat todellisia. Hormonini toimivat aivan normaalisti, mutta aivoni reagoivat väärällä tavalla niiden vaihteluihin. Juuri se aiheuttaa väsymystä ja voimakkaita tunteita, jotka jälkeenpäin tuntuvat hämmentäviltä ja järjenvastaisilta.

Tieto PMDD:stä paransi paljon myös minun ja mieheni parisuhdetta. Tiedostimme molemmat, että pahimmat riitamme olivat aina ajoittuneet ovulaation jälkeiseen aikaan. Aloin seurata kuukautiskiertoani tarkemmin ja kertoa miehelleni, koska huonommat päivät alkoivat. Sillä tavalla hän osasi varautua siihen, että en olisi täysin oma itseni.

Saara Makkonen
Puoliso, lapset ja Facebookin vertaistukiryhmä ovat antaneet Saara Makkoselle voimaa jaksaa PMDD-oireiden kanssa. Perheen kuopus syntyi joulukuussa. Kuva: Sara Pihlaja

Tukea läheisiltä

Kuopuksemme syntyi joulukuussa. Koko raskausaika meni todella hyvin, ja pääsin nauttimaan elämästä ilman PMDD-oireita. Oli ihanaa saada pieni hengähdyshetki.

Kuukautiskiertoni ei ole vielä kunnolla alkanut, minkä takia en tiedä, miten raskaus on vaikuttanut oireisiin. Monilla raskaudet pahentavat niitä entisestään.

Suhtaudun tulevaisuuteen kuitenkin toiveikkaasti. Kuulun Facebookissa vertaistukiryhmään, josta olen saanut paljon hyviä itsehoitovinkkejä. Jos oireet palaavat, aion kokeilla esimerkiksi muutamia vitamiinilisiä, joista muut ovat saaneet apua.

Olen onnellinen, että en ole joutunut elämään PMDD:n kanssa yksin. Mieheni on ollut arvokas tuki ja turva. Hän on halannut ja lohduttanut, kun minulla on ollut vaikeaa. Lisäksi hän on antanut omaa aikaa, kun olen sitä tarvinnut. Vaikeina aikoina myös usko Jumalaan on kannatellut minua.

Tiedän, että kuukautiskiertoon liittyviä vaivoja ei aina oteta vakavasti. Minä olen siinä mielessä onnekas, ­että kukaan ei ole koskaan kuittaillut minulle hormoneista. Läheiset ja ystävät ovat aina olleet ymmärtäväisiä, kun olen kertonut, miksi en ole pystynyt tekemään jotakin.”

Lue myös Anna.fi: Jos psyykkinen oireilu ennen kuukautisia saa arjen sekaisin, saatat kärsiä PMDD:stä – PMS:n vaikeampi muoto sekoitetaan joskus masennukseen

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 14/2022. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ensin pirteä ja iloinen, sitten romahdus toimintakyvyttömäksi – Saara, 31, ehti luulla olevansa sekoamassa ennen kuin sai oireilleen selityksen 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.