Terveys

PMDD eli kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö vaikeuttaa monen elämää – näin voit helpottaa oireita

Kärsitkö ahdistuksesta, ärtyneisyydestä ja masennuksesta ennen kuukautisia? Sinulla voi olla PMDD eli kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö. Gynekologi kertoo, miten tunnistat häiriön.

Moni tuntee kuukautisia edeltävät PMS-oireet, mutta harvempi on kuullut oireiltaan vaikeammasta PMDD:stä.

”PMDD:n eli kuukautisia edeltävän dysforisen häiriön tunnistaa mielialaoireista, joihin voi liittyä ahdistusta, ärtyneisyyttä ja masennusta. Oireet alkavat ovulaation jälkeen, ja oireilu helpottaa kuukautisten alettua tai viimeistään kuukautisten loppuessa”, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja gynekologi Eeva Kajalo Terveystalosta.

Joillakin oireet kestävät vain muutamia päiviä ennen kuukautisia, mutta pahimmillaan oireilu jatkuu ovulaatiosta kuukautisiin, jolloin kurja jakso saattaa kestää parikin viikkoa. Jos kuukautiskierto on lyhyt, saattaa oireetonta aikaa olla vain reilu viikko.

Lue myös: Tiia ja Pirja-Liisa kertovat, millaista on elää naisten yleisimmän hormonihäiriön kanssa, jota edes lääkärit eivät tunne kunnolla: ”Tuntuu, ettei oireita oteta tosissaan”

Mistä PMDD:n tunnistaa?

Kuukautiskiertoa on tarkkailtava useamman kierron ajan, jotta selviää, onko kyse PMDD:stä. Alkukierroksi kutsutaan aikaa kuukautisten ensimmäisestä päivästä ovulaatioon asti. Kuukautisista ovulaatioon olo on usein energinen ja hyvinvoiva. Ovulaation aikaan menstruoija on usein halukkaimmillaan ja aktiivisimmillaan.

Aikaa ovulaatiosta kuukautisten alkamiseen kutsutaan loppukierroksi. Tällöin olo voi olla vetäytyvämpi ja ärtyneempi, ja kipukynnyskin on silloin matalimmillaan. PMDD on loppukierron ongelma.

”Oireilun tunnistaa siitä, että mielialaoireet häviävät ja psyykkinen vointi ja toimintakyky palaavat normaaleiksi heti kuukautisten alettua tai viimeistään loputtua. Oireilua ilmenee tavallisesti joka kierrossa”, Kajalo toteaa.

Tutkimusten mukaan PMDD:tä voi potea kuka vain hedelmällisessä iässä oleva menstruoiva henkilö.

”Nelikymppisillä saattaa olla elämässään niin monenlaista kuormitusta, että tämänkin tyyppinen oireilu korostuu silloin.”

Stressi, työuupumus ja parisuhdekriisi voivat altistaa PMDD-oireille

PMDD-häiriölle altistavat samankaltaiset asiat kuin muillekin mielenterveyden häiriöille, kuten elämän kuormittavuus, työuupumus, hankala työtilanne, stressi, parisuhdekriisi tai jokin muu elämän kriisitilanne.

”Oireet saattavat olla voimakkaampia silloin, kun omassa elämässä on paineita ja kuormittavia tekijöitä. Alkoholi ja liikunnan vähäisyys tai ylipäätään epäterveelliset ja stressaavat elämäntavat voivat pahentaa PMDD-oireita. Vastaavasti stressittömässä elämäntilanteessa oireiden kanssa pärjääminen saattaa tuntua helpommalta”, Kajalo toteaa.

Henkilöillä, joilla on taipumusta ahdistukseen tai masennusoireisiin, on myös suurempi riski PMDD-oireiluun. PMDD:lle saattaa olla alttiimpi myös silloin, jos suvussa on mielenterveyden häiriöitä.

PMDD:n oireet saattavat tulla esiin vasta hormonaalista ehkäisyä lopetettaessa, kun siirrytään normaaliin kuukautiskiertoon.

”Henkilöllä on oltava normaali kuukautiskierto, jossa tapahtuu ovulaatio, jotta PMS- tai PMDD-oireita voisi ylipäätään ilmetä. Jos käytössä on ollut ovulaation estävä hormonaalinen ehkäisy tai ovulaatiota ei ole jostakin muusta syystä ollut, ovulatorisiin kiertoihin palattaessa PMDD-oireilu saattaa korostua.”

Oireita voi pyrkiä ehkäisemään välttämällä liiallista kuormitusta ja vahvistamalla henkistä kapasiteettiaan liikunnan, itsetuntemuksen ja terapian avulla. Myös hormonaalisesta ehkäisystä on usein apua.

Näin voit helpottaa kuukautisia edeltävää dysforista häiriötä

PMDD voi pahimmillaan aiheuttaa joka kuukausi voimakasta ahdistusoireilua, joka saattaa aiheuttaa itsetuhoisia ajatuksia ja ajaa avioeron partaalle. Mikäli voimakkaat oireet häiritsevät elämää, niiden vuoksi on syytä hakeutua lääkäriin selvittämään, onko kyse PMDD:stä vai jostakin muusta mielialahäiriöstä.

”PMDD on vakava, elämää haittaava mielenterveyden häiriö, jota kannattaa hoitaa. Kannattaa ensin tarkkailla vointia kolmen kierron ajan ja kirjata oireita ylös, jotta nähdään, miten ne liittyvät kiertoon. Oireilun on oltava toistuvaa useamman kuukauden ajan, jotta voidaan ajatella, että kyse on PMDD:stä. Jos kärsii merkittävästä oireilusta alkukierrosta, saattaa kyseessä olla jokin muu mielenterveyden häiriö, kuten ahdistus tai masennus. Jos alkukierto on sinnittelyä ja elämä romahtaa loppukierrosta, voi olla, että silloin ei olekaan kyse PMDD:stä, vaan masennus- ja ahdistushäiriöstä”, Kajalo toteaa.

Oireilua voi helpottaa mielialalääkityksellä tai hormonaalisella ehkäisyllä.

”Koska PMDD:tä ei ole ilman ovulaatiota, oireilu poistuu, jos ovulaatio estetään. Tavalliset e-pillerit toimivat tässä hyvin. Toinen tehokas vaihtoehto on käyttää mielialalääkkeitä oireilun aikana, jolloin ne vaikuttavat samalla tavoin kuin ahdistusta tai masennusta hoidettaessa.”

Usein lääkehoito poistaa oireet kokonaan. Lääkehoidon rinnalla tai sen vaihtoehtona voidaan kokeilla myös lääkkeettömiä hoitoja. Oman elämän rauhoittamisesta, itsetuntemuksesta, liikunnasta, psykoterapiasta, meditaatiosta ja mindfulness-harjoitteista voi olla apua oireiden lievittämisessä. Kuukauden vaikeille päiville ei myöskään kannata asettaa liian kovia vaatimuksia, vaan ajatella ennemminkin, ettei niinä päivinä tarvitse suorittaa täysillä.

”On tärkeää kertoa omille läheisille, että nyt mennään siinä vaiheessa kiertoa, että tulossa on vaikeita päiviä. Sillä voi olla positiivinen vaikutus oireilevalle, jos läheiset suhtautuvat oireisiin lempeydellä. Yleensä oireilu kestää alle kaksi viikkoa, ja osalla hankalammat oireet vievät vain muutaman päivän. Oireilua on helpompi sietää, kun tiedostaa sen, että vaihe menee kaikesta huolimatta ohi”, Kajalo muistuttaa.

Lue myös Anna.fi: 7 keinoa helpottaa PMS-oireita ja kuukautiskipuja ilman lääkkeitä – asiantuntija kertoo, milloin on syytä hakeutua lääkäriin

Kommentoi

Kommentoi juttua: PMDD eli kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö vaikeuttaa monen elämää – näin voit helpottaa oireita

Thsx

Kyse on neurologisesta, psykiatrisesta, endokrinologisesta ja gynegologisesta hengenvaarallisesta yliherkkyydestä normaalille kuukautiskierron hormonivaihtelulle. Monialaista hoitoa tai hoitavaa tahoa ylipäätään ei ole Suomessa olemassa ollenkaan, osa lääkäreistä ei tunne koko diagnoosia. Ei todellakaan auta meditaatio, saattaa vaatia vahvankin rauhoittavan lääkityksen. Naisilla usein liuta vikadiagnooseja ja vääriä lääkityksiä mielenterveyspuolelta koska diagnoosia ei osata tunnistaa tai hoitaa oikein. Diagnoosi ei ole mielenterveysasia sinänsä, henkilö ei kuulu minkään mt diagnoosin alle jos oireet ovat puolet kuukautiskierrosta eikä oireista voi tehdä persoonakuvaa koska nainen ei ole oma itsensä tämän kahden viikon aikana ollenkaan. PMDD pahenee iän myötä ja jokaisen raskauden perään, myös monesti diagnosoidaan väärin baby bluesiksi eikä apua saa tarpeeksi. Kiitos jutun tekijälle aiheen nostamisesta esille.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.