Terveys

Mistä vaarallisen pohjekivun tunnistaa? Tietyissä tilanteissa kipeää pohjetta ei saa missään tapauksessa hieroa itse

Pohjekivun itsehoidon suhteen kannattaa olla varovainen. Tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapian asiantuntija kertoo, mistä pohjekipu johtuu ja mistä vaarallisen pohjekivun tunnistaa.

Pohjekivun taustalla voi olla tapaturmainen vamma, lievempi toiminnallinen ongelma tai pahimmillaan jopa henkeä uhkaava tila. Pohjekipu voi tuntua lihaksissa, verisuonissa tai hermoissa. Siihen voi liittyä kivun lisäksi muitakin tuntemuksia, kuten puutumista, voimattomuutta, tuntomuutoksia ja -puutoksia sekä turvotuksesta johtuvaa paineen tunnetta.

”Pohjekipu saattaa johtua pohkeeseen kohdistuneesta vammasta tai tapaturmasta, jos pohje venäytetään urheilusuorituksessa tai pohkeeseen kohdistuu ulkoapäin tuleva isku. Lihasperäiselle pohjekivulle voivat altistaa voimakkaat urheilusuoritukset ja se, ettei lihasten voimataso ole sellaisella tasolla, mitä suoritus edellyttäisi”, toteaa fysioterapeutti, tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapian erikoisasiantuntija Janne Koponen Lääkärikeskus Mehiläisestä.

Jos pohjekivulle ei löydy selkeää ulkoista syytä tai tapaturmaa, voi sen syynä olla toimintahäiriöstä johtuva pohjekipu. Alaraajassa voi olla biomekaaninen toimintahäiriö, jonka vuoksi pohje joutuu toimimaan itselleen epänormaalilla tavalla, mikä aiheuttaa kipua.

Pohjekipua voivat aiheuttaa myös erilaiset verenkierron ongelmat, kuten valtimoverenkierron heikkous tai laskimotukos eli laskimoveritulppa.

”Suonikohjut, sydämen vajaatoiminta, ylipaino, estrogeenihormonihoito, raskaus, pitkä vuodelepo tai pitkä lentomatka voivat altistaa laskimoveritulpalle. Laskimotukos voi tulla myös leikkaushoidon jälkeen tai syöpäsairauden myötä.”

Lue myös: Kertovatko suonikohjut verisuonitaudista? Verisuonikirurgi kertoo, miten suonikohjuja hoidetaan

Miksi pohkeeseen sattuu kävellessä? Miksi pohje on kipeä levossa?

Jos kipu tuntuu jonkin liikkeen yhteydessä, siitä ei voi suoraan päätellä, mistä oire johtuu.

Jos pohjekipu tuntuu kävellessä, se voi johtua esimerkiksi valtimoverenkierron heikkoudesta, vanhan venähdysvamman keskeneräisestä paranemisprosessista tai jalan toiminnallisesta häiriöstä.

Lepokipu puolestaan saattaa olla merkki laskimotukoksesta tai hermoperäisestä pohjekivusta. Hermoperäiseen pohjekipuun liittyy usein tuntomuutoksia tai -puutoksia. Kivun lisäksi pohkeen tunto voi olla alentunut tai siinä voi tuntua kihelmöintiä tai pistelyä.

”Joskus oire tuntuu pelkkänä kipuna, eikä silloin voida suoraan erottaa, onko se lihas- vai hermoperäistä. Tyypillinen hermoperäisen pohjekivun syy voi olla hermopinne jossain hermojen alueella, esimerkiksi alaselän tai vaikkapa polven alueella”, Koponen kertoo.

Mistä vaarallisen pohjekivun tunnistaa?

Suurin osa pohjekivusta on vaaratonta. Vaarallisin pohjekivun muoto on laskimotukos eli laskimoveritulppa.

”Jos verihyytymä lähtee pohkeesta liikkeelle, se voi ajautua keuhkoon ja muodostaa keuhkoveritulpan, joka voi olla hengenvaarallinen. Keuhkoveritulppa voi hoitamattomana johtaa pahimmillaan kuolemaan.”

Laskimotukokselle on tyypillistä, että kipu on jatkuvaa, jomottavaa, se saattaa tuntua laajemmalla alueella ja esiintyä myös levossa. Jos pohkeessa tuntuu veritulpalta vaikuttavia oireita, on syytä hakeutua nopeasti lääkärin vastaanotolle ja asianmukaiseen hoitoon. 

Milloin pohjekivun takia kannattaa mennä lääkäriin?

Vammasta aiheutuneen pohjekivun voimakkuudesta ja siihen liittyvistä oireista riippuu, miten nopeasti sen vuoksi pitää hakeutua lääkäriin.

”Jos on saanut iskun pohkeeseen ja siihen muodostuu voimakasta turvotusta, mustelmaa, kipua ja mahdollisesti ulkoista ihovauriota, kannattaa lääkäriin hakeutua heti. Jos taas kyse on pienestä venähdyksestä, eikä oire ole kovin voimakas, se ei välttämättä vaadi lääkärihoitoa. Tilanteen kehittymistä voi silloin jäädä rauhassa seuraamaan.”

Jos kipu on voimakasta ja estää kävelemisen, sitä ei kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa seuraamaan.

”Mitä kovempi kivun voimakkuus on, sitä nopeammin on syytä hakeutua tutkimuksiin. Jos kipu tuntuu helpottavan heti, tilannetta voi jäädä seuraamaan itse. Jos paraneminen pysähtyy, eikä oire enää helpotu, kivun syytä kannattaa lähteä viimeistään kolmen kuukauden jälkeen selvittämään.”

Jos oire kestää yli kolme kuukautta, se luokitellaan krooniseksi. Kroonistunut kipu viittaa yleensä siihen, ettei tilanne parane itsestään, vaan vaatii hoitoa.

”Vaarattomissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa kolme kuukautta on eräänlainen raja, jonka jälkeen tiedetään, että vaiva vaatii fysioterapeuttista kuntoutusta, jotta löydetään tekijät, mitkä ylläpitävät pitkittynyttä oiretta. Yleensä sille on olemassa jokin syy, miksi oire ei ole parantunut normaalissa tahdissa”, Koponen tietää.

Pohjekipu iskee kesken lenkin. 
Voimakas pohjekipu voi olla merkki siitä, että nyt ei kannata lähteä lenkkeilemään.  © iStockphoto

Milloin pohjekipu helpottaa fysioterapian avulla?

Pohjekivun itsehoidon kanssa on syytä olla varovainen. On tilanteita, joissa pohjetta ei saa missään tapauksessa ryhtyä itse hieromaan ja hoitamaan.

”Jos jalassa on veritulppa ja jalkaa lähdetään hieromaan, rullaamaan lihasrullalla tai hoitamaan lihasvasaralla, laskimotukos voi lähteä liikkeelle pohkeesta ja pahimmassa tapauksessa ajautua kohti keuhkoja. Sellaisessa tilanteessa alueen hoitaminen hieromalla tai painelemalla voi pahimmillaan olla vaarallista”, Koponen muistuttaa.

Jos pohkeessa on vaarattomampi, mutta kivulias lihaksen repeämä, pohkeen hierominen ja venytteleminen voi häiritä paranemisprosessia ja saada aikaan pahemman kudosvaurion.

”Toisaalta taas, jos pohjelihas taas on syystä tai toisesta jäykistynyt, pohkeen venyttely, rullaaminen tai hieronta voi merkittävästi helpottaa oireita.”

Fysioterapiasta on paras apu silloin, kun pohjekipu johtuu alaraajan toimintahäiriöstä, jonka vuoksi raaja ei toimi kuten sen kuuluisi.

”Fysioterapiassa lihasten toimintatapaa voidaan muuttaa harjoitteiden avulla. Jos toimintahäiriö johtuu liikerajoituksesta, käsin tehtävillä manuaalisilla hoidoilla voidaan parantaa nivelten liikeratoja ja saada alaraajan toimintakyky paremmaksi.”

Myös hermoperäistä pohjekipua hoidetaan fysioterapialla ja joissain tapauksissa voidaan hermopinne poistaa sen avulla kokonaan.

Saako lenkkeillä, jos pohje kipeytyy liikkumisesta?

Pohjekivun kesto riippuu siitä, mikä sen on aiheuttanut. Kipu luokitellaan kolmen kuukauden jälkeen krooniseksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kivusta voisi päästä eroon.

”Olen törmännyt omassa työssäni pohjekipuun, joka on kestänyt alle vuorokauden ja pohjekipuun, joka on kestänyt yli kymmenen vuotta”, Koponen toteaa.

Pohje ei välttämättä ole kipeä yötä päivää. Jos kipu on toiminnallista, pohje saattaa alkaa kipuilla esimerkiksi silloin, kun lähdetään juoksu- tai kävelylenkille. Oire voi pysyä poissa levossa, mutta pohjekipu palaa aina lenkkeillessä. 

Tällainen toiminnallisissa oireissa kipu saattaa joskus helpottaa särkylääkkeen avulla. Lääke ei kuitenkaan muuta jalan tapaa toimia, vaan oiretta aiheuttava ongelma pysyy ennallaan. Tällaisessa tapauksessa oire palaa lääkityksen loputtua todennäköisesti takaisin.

”Toiminnallisessa pohjekivussa kivun voimakkuus kertoo, kannattaako liikkumista välttää vai voiko lähteä kokeilemaan juoksulenkkiä. Jos oire on hyvin lievä, voi helpommin testata kestääkö jalka kävelyä tai juoksua. Jos oire on voimakas ja pohje niin kipeä, ettei jalalla kärsi ottaa askeltakaan, tekemisiään joutuu rajoittamaan enemmän.”

Lue myös Anna.fi: Aktiiviliikkuja Tuula, 62, on sairastanut seitsemän veritulppaa – ”Syy toistuviin tukoksiin on toistaiseksi tuntematon”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä vaarallisen pohjekivun tunnistaa? Tietyissä tilanteissa kipeää pohjetta ei saa missään tapauksessa hieroa itse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.