Premenopaussi voi alkaa jo nelikymppisenä: Näistä oireista esivaihdevuodet tunnistaa

Vaihdevuosia ennakoivat muutokset hormonitoiminnassa saattavat aiheuttaa hankaliakin oireita. Premenopaussin ilmaantuminen on kuitenkin yksilöllistä. Oireilu ei välttämättä ennakoi vaikeita vaihdevuosia.

Vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana. Normaali menopaussi-ikä vaihtelee 40–60 ikävuoden välillä. Ennen kuukautisten loppumista monella naisella on erilaisia kuukautiskiertoon liittyviä oireita, jotka liittyvät munasarjojen toiminnan hiipumiseen. Vaihetta kutsutaan nimellä premenopaussi eli esivaihdevuodet.

Premenopaussi voi alkaa jo nelikymppisenä. Mitä naisen kehossa tarkalleen tapahtuu premenopaussin aikana? Millaisia oireita se aiheuttaa? Entä miten oireita hoidetaan? Kysyimme Terveystalon naistentauti- ja synnytysopin dosentti Anna-Mari Heikkiseltä

Lue myös: Vaihdevuodet: Oireet muuttavat kehoa ja mieltä – näin tunnistat ja hoidat

Premenopaussi saa hormonit heittelehtimään

Esivaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta alkaa hiipua. Ovulaatiota ei tapahdu enää joka kuukausi. Raskaaksi tuleminen on vielä mahdollista, vaikkei se onnistukaan joka kuukausi.

Kun ovulaatiota ei tapahdu, keltarauhashormonin toiminta häiriintyy. 

”Keltarauhashormoni ylläpitää säännöllistä kuukautiskiertoa. Jos sen toiminnassa tapahtuu häiriö, kierto muuttuu epäsäännölliseksi”, Heikkinen kertoo.

Lue myös: Milloin kuukautisvuoto on liian runsasta? Näin mittaat vuodon

Vuotohäiriöt ovat yleensä ensimmäinen merkki munasarjojen toiminnan hiipumisesta. Ne yleistyvät hedelmällisen iän lopulla. Kuukautiskierto voi muuttua epäsäännölliseksi noin 5–10 vuotta ennen menopaussia. 

Valtaosalla on jonkinlaisia esivaihdevuosioireita, mutta kaikki eivät niitä huomaa.

”Kaikkien elimistö ei ole läheskään yhtä herkkä esivaihdevuosioireille, kun toiset taas saattavat oireilla madaltunutta hormonitasoa hyvinkin herkästi ja pitkään”, Heikkinen toteaa.

Premenopaussi voi panna kierron sekaisin

Ensin kerto lyhenee, sitten harvenee ja välillä vuodot voivat jäädä kokonaan tulematta. Yleisin premenopaussin oire on kuukautiskierron muuttuminen. 

”Suurella osalla kuukautiskierto heittelee, muttei suinkaan aina elämää häiritsevästi”, Heikkinen sanoo.

Lue myös: Kuukautissovellus x 5 – olethan ladannut yhden näistä jo puhelimeesi?

Keltarauhasen toiminnan häiriintymisestä johtuvaa kuukautiskierron heittelyä voi esiintyä muutamien vuosien ajan, ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan. Joskus kierto voi palata takaisin normaaliksikin.

Osalla naisista kuukautiskierto jatkuu säännöllisenä aina menopaussiin, eli kuukautisten loppumiseen asti.

”Kaikilla ei tapahdu samanlaista heilahtelua hormonitoiminnassa. Ovulaatio voi jatkua lähes jokakuukautisena. Siinä tapauksessa kuukautiset voivat loppua yhtäkkiä kuin seinään.”

Ota huomioon!

Vaikka kuukautiset loppuisivat yhtäkkiä moneksi kuukaudeksi tai jopa puoleksi vuodeksi, se ei välttämättä tarkoita sitä, että vaihdevuodet ovat alkaneet. Kyseessä voi silloin olla keltarauhastoiminnan häiriö, jonka vuoksi vuoto ei tule normaalisti.

”Jos kuukautiset ovat puoli vuotta poissa, ne ovat silloin periaatteessa loppuneet. Mikäli kuukautiset kuitenkin alkavat uudelleen puolen vuoden tauon jälkeen, voi olla kyse poikkeavasta vuodosta. Sen syy pitäisi aina selvittää gynekologisella tutkimuksella.”

Muutokset kuukautiskierrossa voivat joskus olla merkki sairaudesta. Jos yli 40-vuotiaana kuukautiset muuttuvat runsaammiksi, vuotopäivät lisääntyvät, kierto pidentyy tuntuvasti, ilmenee välivuotoja, vuoto on jatkuvaa tai vuodot alkavat uudelleen puolen vuoden tauon jälkeen, on syytä käydä lääkärissä.

”Gynekologilla suljetaan pois elimellisen sairauden, kuten hyvän- ja pahanlaatuisten kasvainten, mahdollisuus. Jollei mitään poikkeavaa löydy, voi elämää häiritseviin vuotoihin saada helpotusta hormonilääkkeellä.”

Mitä muita oireita esivaihdevuosiin liittyy?

Premenopaussiin voi liittyä muitakin oireita, kuten hikoilua ja unihäiriöitä. Oireet johtuvat tilapäisistä heilahduksista estrogeenin erityksessä. Ne ovat useimmiten ohimeneviä ja sen verran lieviä, etteivät ne vaadi hoitoa.

Tavallisesti estrogeenitoiminta häiriintyy vasta, kun keltarauhashormonitoiminta on alkanut ensin hiipua.

”Samanlaisia oireita voi esiintyä myös imetyksen, laihduttamisen ja stressin yhteydessä.”

Limakalvojen kuivuus ja kirvely on yleinen vaihdevuosioire, joskaan ei yleensä ensimmäisiä oireita. Oiretta voi helpottaa apteekeista saatavalla estrogeenia sisältävällä paikallisvalmisteella.

”Limakalvojen kuivuutta voi olla kaikenikäisillä. Limakalvojen kuivuus voi liittyä myös matalahormonisten ehkäisyvalmisteiden käyttöön tai siihen, että elimistön estrogeenitasot laskevat syystä tai toisesta tilapäisesti”, Heikkinen kertoo.

Lue myös: Yöhikoilu voi olla merkki vakavasta sairaudesta: Lääkäri kertoo, milloin pitää olla huolissaan

Mikä avuksi premenopaussioireisiin?

1. Hormonaaliset lääkkeet

Jos esivaihdevuosioireet ja vuotohäiriöt häiritsevät elämää, voi niitä lievittää hormonihoidolla. Keltarauhashormonista voi olla apua vuotoihin. Jos oireet voimistuvat, voi niitä hoitaa estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmällä.

”Tavallisesti oireita ei tarvitse hoitaa ennen kuin kuukautiset ovat loppuneet kokonaan tai vuodot tulevat enää harvoin.”

Hormonaalinen ehkäisy on usein toimiva hoitokeino vuotohäiriöihin.

”Hormonikierukka estää esivaihdevuosille tyypillisiä vuotohäiriöitä”, Heikkinen kertoo.

2. Terveellinen ruokavalio

Terveellinen ruokavaliokin voi osaltaan helpottaa premenopaussin oireita.

”Kahvi, alkoholi ja karkit illalla syötynä saattavat voimistaa premenopaussin oireita, huonontaa yöunia entisestään ja lisätä yöllistä hikoilua. Painon muutokset voivat vaikuttaa hormonitoimintaan, mutta muuten ruokavalio ei auta vuotohäiriöihin.”

Lue myös: Iskevätkö vaihdevuosioireet päälle? Ruokavalio voi saada heilahtelevat hormonit kuriin

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Premenopaussi voi alkaa jo nelikymppisenä: Näistä oireista esivaihdevuodet tunnistaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X