premenopaussi eli esivaihdevuodet
Terveys

Esivaihdevuodet voivat alkaa jo nelikymppisenä: Näistä oireista premenopaussin tunnistaa

Vaihdevuosia ennakoivat muutokset hormonitoiminnassa saattavat aiheuttaa hankaliakin oireita. Premenopaussin ilmaantuminen on kuitenkin yksilöllistä. Oireilu ei välttämättä ennakoi vaikeita vaihdevuosia.

Vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana. Normaali menopaussi-ikä vaihtelee 40–60 ikävuoden välillä. Ennen kuukautisten loppumista monella naisella on erilaisia kuukautiskiertoon liittyviä oireita, jotka liittyvät munasarjojen toiminnan hiipumiseen. Vaihetta kutsutaan nimellä premenopaussi eli esivaihdevuodet.

Premenopaussi voi alkaa jo nelikymppisenä. Mitä naisen kehossa tarkalleen tapahtuu premenopaussin aikana? Millaisia oireita esivaihdevuodet aiheuttaa? Entä miten oireita hoidetaan? Kysyimme Terveystalon naistentauti- ja synnytysopin dosentti Anna-Mari Heikkiseltä

Lue myös: Vaihdevuodet: Oireet muuttavat kehoa ja mieltä – näin tunnistat ja hoidat

Premenopaussi saa hormonit heittelehtimään

Esivaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta alkaa hiipua. Ovulaatiota ei tapahdu enää joka kuukausi. Raskaaksi tuleminen on vielä mahdollista, vaikkei se onnistukaan joka kuukausi.

Kun ovulaatiota ei tapahdu, keltarauhashormonin toiminta häiriintyy. 

”Keltarauhashormoni ylläpitää säännöllistä kuukautiskiertoa. Jos sen toiminnassa tapahtuu häiriö, kierto muuttuu epäsäännölliseksi”, Heikkinen kertoo.

Lue myös: Milloin kuukautisvuoto on liian runsasta? Näin mittaat vuodon

Vuotohäiriöt ovat yleensä ensimmäinen merkki munasarjojen toiminnan hiipumisesta. Ne yleistyvät hedelmällisen iän lopulla. Kuukautiskierto voi muuttua epäsäännölliseksi noin 5–10 vuotta ennen menopaussia. 

Valtaosalla on jonkinlaisia esivaihdevuosioireita, mutta kaikki eivät niitä huomaa.

”Kaikkien elimistö ei ole läheskään yhtä herkkä esivaihdevuosioireille, kun toiset taas saattavat oireilla madaltunutta hormonitasoa hyvinkin herkästi ja pitkään”, Heikkinen toteaa.

Esivaihdevuodet eli premenopaussi voi panna kierron sekaisin

Ensin kerto lyhenee, sitten harvenee ja välillä vuodot voivat jäädä kokonaan tulematta. Yleisin premenopaussin oire on kuukautiskierron muuttuminen. 

”Suurella osalla kuukautiskierto heittelee, muttei suinkaan aina elämää häiritsevästi”, Heikkinen sanoo.

Lue myös: Kuukautissovellus x 5 – olethan ladannut yhden näistä jo puhelimeesi?

Keltarauhasen toiminnan häiriintymisestä johtuvaa kuukautiskierron heittelyä voi esiintyä muutamien vuosien ajan, ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan. Joskus kierto voi palata takaisin normaaliksikin.

Osalla naisista kuukautiskierto jatkuu säännöllisenä aina menopaussiin, eli kuukautisten loppumiseen asti.

”Kaikilla ei tapahdu samanlaista heilahtelua hormonitoiminnassa. Ovulaatio voi jatkua lähes jokakuukautisena. Siinä tapauksessa kuukautiset voivat loppua yhtäkkiä kuin seinään.”

Mitä muita oireita esivaihdevuosiin liittyy?

Premenopaussiin voi liittyä muitakin oireita, kuten hikoilua ja unihäiriöitä. Oireet johtuvat tilapäisistä heilahduksista estrogeenin erityksessä. Ne ovat useimmiten ohimeneviä ja sen verran lieviä, etteivät ne vaadi hoitoa.

Tavallisesti estrogeenitoiminta häiriintyy vasta, kun keltarauhashormonitoiminta on alkanut ensin hiipua.

”Samanlaisia oireita voi esiintyä myös imetyksen, laihduttamisen ja stressin yhteydessä.”

Limakalvojen kuivuus ja kirvely on yleinen vaihdevuosioire, joskaan ei yleensä ensimmäisiä oireita. Oiretta voi helpottaa apteekeista saatavalla estrogeenia sisältävällä paikallisvalmisteella.

”Limakalvojen kuivuutta voi olla kaikenikäisillä. Limakalvojen kuivuus voi liittyä myös matalahormonisten ehkäisyvalmisteiden käyttöön tai siihen, että elimistön estrogeenitasot laskevat syystä tai toisesta tilapäisesti”, Heikkinen kertoo.

Lue myös: Yöhikoilu voi olla merkki vakavasta sairaudesta: Lääkäri kertoo, milloin pitää olla huolissaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Esivaihdevuodet voivat alkaa jo nelikymppisenä: Näistä oireista premenopaussin tunnistaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.