Terveys

Punkeilta pitää suojautua, vaikka olisi saanut rokotteen – asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen punkkikarkotteista

Hengitysilmastamme vapautuva hiilidioksidi paljastaa sijaintimme punkille. Punkkia voidaan kuitenkin hämätä karkotteilla.

Punkit viihtyvät hyvin heinikoissa, pensaikoissa ja sekä lehto- että havumetsissä, kun lämpötila on vähintään plus neljä astetta. Milloin ja miten punkkikarkotetta kannattaa käyttää? Farmaseutti Kati Sairanen Yliopiston Apteekista vastaa 10+1 kysymykseen punkkikarkotteista.

1. Miksi on järkevä suojata itsensä ja lemmikki punkeilta?

Puutiaiset, kansankielellä punkit, välittävät tauteja, kuten borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Borrelioosin todennäköisyys kasvaa sitä suuremmaksi, mitä pidempään punkki on ihossa kiinni. Puutiaisaivotulehdusta tartuttava virus tarttuu muutamassa minuutissa.

Koiran ja ulkona liikkuvan kissan suojaaminen punkkikarkotteella suojaa myös ihmistä, sillä lemmikin turkissa vaeltava punkki voi siirtyä ihmiseen. Lemmikit voivat itsekin sairastua punkkivälitteisiin sairauksiin. Punkkitautien diagnosointi on lemmikeillä hankalaa, sillä oireet ovat epämääräisiä ja tulevat viiveellä.

Kaikki puutiaiset eivät kanna taudinaiheuttajabakteereja tai -viruksia, eli jokaisesta punkinpuremasta ei automaattisesti kehity sairautta.

2. Millaisia ihmisille tarkoitettua punkkikarkotteita on olemassa?

Ihmisille tarkoitetut puutiaiskarkotteet sisältävät esimerkiksi ikaridiinia, dietyylitoluamidia eli DEETiä ja IR3535-tehoainetta. Ne estävät punkkia aistimasta kehostamme huokuvaa hiilidioksidia, minkä avulla punkit löytävät meidät.

Karkotteet voivat vähentää punkkien kiinnittymistä iholle, mutta ne eivät estä sitä kokonaan. Esimerkiksi hikoilu vaikuttaa karkotteen tehoon.

3. Miten karkotteita käytetään turvallisesti?

Ensin kannattaa selvittää pakkauksesta, kenelle valmiste on tarkoitettu. Vain osa niistä sopii myös lapsille, raskaana oleville ja imettäville naisille.

Dietyylitoluamidia ja ikaridiinia sisältäviä valmisteita suihkautetaan vaatteisiin ja aikuisille niitä voi käyttää myös iholle. IR3535-valmistetta voi käyttää suoraan iholle. Koska karkote saattaa ärsyttää ihoa, sen paikkaa on hyvä vaihdella. Jotta karkotetta ei sujahda vahingossa silmiin, se laitetaan kasvoille käsien kautta.

Hyönteisten poistamiseen sisätiloista tarkoitettu permetriini torjuu myös puutiaisia. Se on kuitenkin vesistölle ja ympäristölle vaaraksi, eikä se ole ihmisellekään haitatonta.

Lue myös: Kesäniittyjen määrä romahti, ja jäljellä olevia vältellään punkkien takia

4. Kuinka pitkään punkkikarkotteita kannattaa käyttää?

Punkit ovat liikkeellä, kun ulkolämpötila on plus neljä astetta vuorokauden ympäri. Se tarkoittaa Etelä-Suomessa yleensä ajanjaksoa maaliskuulta lokakuulle. Leutoina talvina rannikolla voidaan tehdä punkkihavaintoja läpi vuoden.

Karkotteita kannattaa käyttää alueilla, joissa on paljon punkkeja. Käyttäjän kannattaa muistaa, etteivät karkotteet tee punkkisyyniä tarpeettomaksi.

5. Tarvitaanko karkotteita, jos on saanut rokotteen?

TBE-rokote on puheessa muuntunut punkkirokotteeksi. Tästä voi tulla harha, että se suojaa muiltakin punkkivälitteisiltä sairauksilta kuin puutiaisaivotulehdukselta. Se ei kuitenkaan estä punkkia kiinnittymästä ihoon eikä tarjoa suojaa borrelioosia vastaan.

Puutiaisaivotulehdus on vahvasti ­alueellinen sairaus. TBE-rokote on tarkoitettu puutiaisaivotulehduksen ehkäisyyn henkilöille, jotka asuvat tai liikkuvat luonnossa sille otollisella alueella. Alueet löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta.

6. Millä muulla kuin karkotteilla voi suojautua punkeilta?

Puutiaiset viihtyvät heinikoissa, lehtikarikkeessa, pensaikoissa ja sekä lehto- että havumetsien aluskasvillisuuden ­seassa elinympäristöissä, joissa on riittävästi lämpöä ja kosteutta. Tällaisilla alueilla kannattaa pukeutua pitkälahkeisiin housuihin ja laittaa housunpuntit sukan sisään ja jalat pitkävartisiin saappaisiin.

Metsäretken jälkeen vaatteet voi riisua ulkona terassilla ja käväistä suihkussa. Kotipihassa nurmikko kannattaa pitää lyhyenä. Punkit eivät viihdy kivetyksillä ja terasseilla.

7. Miten punkit pidetään pois lemmikeistä?

Lemmikeistä punkit häädetään loislääkkeillä, joista osa tappaa ihoon kiinnittyneet punkit ja osa sekä karkottaa että tappaa ne. Lääkkeet ovat tabletteja, paikallisvaleluliuoksia, suihkeita ja punkkipantoja, ja osa niistä vaatii eläinlääkärin reseptin.

Paikallisvaleluliuos suojaa noin neljä viikkoa, tabletti valmisteesta riippuen 4 tai 12 viikkoa ja punkkipanta valmisteesta riippuen viidestä kahdeksaan kuukauteen. Paikallisvaleluliuoksen teho heikkenee, jos koira ui ahkerasti.

Punkkilääke kannattaa ostaa aina farmaseutin avustuksella. Osaa koirille tarkoitetuista punkkilääkkeistä ei pidä käyttää lainkaan, jos perheessä on kissoja tai kaneja.

Lue myös: Hui, koiralla on punkki! Asiantuntija vastaa 7 kysymykseen koiran punkeista

8. Mitä pitää tietää, kun hankkii lemmikille punkkilääkettä?

Koirien ja kissojen punkkilääkkeet sisältävät aineita, jotka lamaavat punkin hermoston. Niillä voi olla lemmikille iho- ja keskushermostohaittoja, joskin harvemmin. Iholle annosteltava lääke kannattaa laittaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, jotta ehtii seurata eläintä. Jos punkkilääke ärsyttää ihoa, se pitää pestä pois koirasampoolla tai astianpesuaineella ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Jos käyttää ulkoisesti käytettävää punkkilääkettä, koiraa ei saa pestä paria päivää ennen eikä pariin viikkoon sen jälkeen. Lääkeaine leviää iholla olevaa rasvakerrosta pitkin. Pesu vie iholta rasvakerroksen ja estää lääkkeen leviämisen iholla. Lääke annostellaan kohtiin, mihin koira ei itse yllä. Perheen muut lemmikit ja ihmiset eivät saa koskea näitä kohtia, ennen kuin iho ja turkki ovat kuivuneet. Illalla laitettu liuos on aamulla kuivunut.

Osa punkkipannoista pitää ottaa pois uidessa. Pannan voi poistaa esimerkiksi koiranäyttelyn tai -kokeen ajaksi ilman, että sen teho kärsii.

9. Millaisilla myrkyttömillä keinoilla voi häätää punkkeja lemmikeistä?

Jokailtainen lemmikin punkkisyyni ja ihoon kiinnittyneiden punkkien irrottaminen kuuluu punkkitautien torjuntaan. Punkkisyyni on tarpeen, vaikka lemmikki olisi suojattu lääkkeellä.

Punkkien häätöön myydään myös eteerisiä öljyjä, yrttipantoja ja ultraäänilaitteita sekä karkotteella käsiteltyjä huiveja. Ne eivät välttämättä tarjoa yhtä tehokasta suojaa kuin lääkkeet alueilla, joilla on paljon punkkeja.

Lue myös Anna.fi: Hanna Sumari sairastui borrelioosiin, kun punkki pääsi puremaan omalla takapihalla Espoossa – punkin aiheuttama paise muistutti hyttysenpuremaa yhdellä erotuksella

10. Miten punkkitarkastus tehdään?

Punkkisyynissä katsotaan tarkkaan koko iho, myös päänahka, korvantaustat ja taivekohdat. Selän syynäämiseen tarvitaan apua. Jos ihosta löytyy punkki, poistokohtaa kannattaa kuvata kännykkäkameralla parin päivän välein. Se auttaa huomaamaan mahdolliset ihomuutokset ja hakeutumaan tarvittaessa lääkäriin.

Lemmikin iho kannattaa käydä läpi katseella ja sormilla. Useimmiten punkit tarraavat päähän ja korvalehtiin.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punkeilta pitää suojautua, vaikka olisi saanut rokotteen – asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen punkkikarkotteista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.