Terveys

Älä unohda tehdä punkkitarkastusta! Lääkärin ohjeilla löydät ihoon tarranneet punkit ajoissa ja poistat ne oikein

Punkkeja on jo tavattu koko Suomessa. Punkkitarkastus on tärkeä tehdä luonnossa liikkumisen jälkeen, sillä punkit levittävät ihmisiin kahta eri tautia.

Punkkitarkastus on helppo tehdä ja se auttaa suojautumaan vaarallisilta taudeilta, joita puutiaiset eli punkit levittävät. Nopea reagointi punkin poistamisessa voi estää ihmisiä saamasta borrelioosia.

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Kaisa Sotamaa vastasi kysymyksiimme punkkitarkastuksesta. Miksi ja miten punkkitarkastus kannattaa tehdä? Sotamaa jakoi myös yhden vinkin tarkastuksen helpottamiseksi.

1. Kuinka usein kannattaisi tehdä punkkitarkastus?

Punkkitarkastus kannattaisi tehdä ainakin kerran päivässä, erityisesti sellaisilla alueilla liikkuessa, joilla on paljon punkkeja. Paras olisi tehdä tarkastus aina sisälle tullessa.

Eniten punkkeja on rannikolla ja saaristoalueilla, mutta punkit ovat jo levinneet koko Suomeen. Niiden määrä on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Turun yliopiston ja Pfizerin kehittämästä punkkikartasta voit tarkistaa oman alueesi ajankohtaisen punkkitilanteen.

2. Miten punkkitarkastus kannattaa tehdä?

Kannattaa tarkastaa joka paikka kehosta silmäilemällä esimerkiksi peilin avulla. Punkit liikkuvat vielä iholla ja etsivät sopivaa paikkaa itselleen, joten ne on helpompi poistaa, jos ne eivät vielä ole kiinnittyneet ihoon.

Punkit hakeutuvat yleensä taipeisiin, hiusrajaan, niskaan ja korvien taakse. Etenkin lapsilla on hyvä tutkia hiusraja ja korvantaustat huolellisesti.

3. Miksi punkkitarkastus kannattaa tehdä?

Punkkitarkastus kannattaa tehdä, jotta voi välttyä punkkien levittämiltä taudeilta. Näitä tauteja ovat bakteerin aiheuttama Lymen borrelioosi ja  viruksen aiheuttama puutiaisaivokuume.

4. Miten borrelioosi tarttuu?

Borrelioosi ei siirry välittömästi ihmiseen, vaikka punkki kantaisi sitä. Borrelioosi vaatii yleensä yli vuorokauden punkin kiinnitysajan, joten nopea punkin poistaminen on varmin tapa estää borrelioositartunta.

5. Mistä tietää kuinka kauan punkki on ollut kiinni ihossa?

Ihoon kiinnittynyt punkki alkaa paisua imemänsä veren takia yleensä muutaman päivän aterioinnin jälkeen. Pullea punkki siis on ollut ihossa kiinni useamman vuorokauden ajan. Litteä punkkikin on saattanut olla ihossa vain kiinni tarttumiseen vaadittavan ajan.

6. Miten puutiaisaivokuume tarttuu?

Puutiaisaivokuume voi tarttua ihmiseen heti punkin pureman jälkeen, jos punkki kantaa kyseistä virusta. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole tarjolla täsmähoitoa, mutta siltä voi suojautua rokotteiden avulla, joita jaetaan pahimmilla punkkialueilla ilmaiseksi.

Jokaisen luonnossaliikkujan kannattaa ottaa rokote, vaikka ei asuisikaan pahimmilla punkkialueilla.

Lue myös: Punkkirokote suojaa vakavalta puutiaisaivotulehdukselta – tarkista, voitko saada rokotteen ilmaiseksi

7. Miten puutiaisaivokuumeen tunnistaa?

Puutiaisaivokuumeen oireet ovat vaihtelevia ja lievää tautia ei välttämättä edes huomaa, sillä oireet voivat olla flunssan kaltaisia. Vakavan taudin merkkejä ovat muun muassa kova päänsärky ja kuume. Silloin on aina syytä hakeutua nopeasti hoitoon.

8. Mikä on paras tapa poistaa punkki?

Helpoin tapa poistaa punkki on ottaa siitä pinseteillä kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja nostaa ylöspäin tasaisen rauhallisesti.

Tärkeintä on, että punkin saa poistettua mahdollisimman nopeasti iholta. Lääkäriin ei tämän takia kannata lähteä, sillä poistaminen on helppoa itsekin. Kannattaa pyytää joltakin muulta ihmiseltä apua, jos punkki on paikassa, josta se on vaikea itse poistaa.

Punkinpoistaminen pinseteillä
Punkki pitäisi poistaa esimerkiksi pinseteillä ottamalla kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja nostamalla rauhallisesti. © iStockphoto

9. Mitä jos punkin pää jää ihon alle?

Tästä ei yleensä aiheudu haittaa ja riski punkkitaudeille ei kasva, vaikka punkin pää jäisikin iholle. Joskus puremakohta tulehtuu, mutta yleensä punkin pää kuivahtaa ja tulee itsestään ulos muutamassa päivässä.

Puremakohtaa kannattaa kuitenkin desinfioida päivittäin, jotta tulehduksen vaara pienenee.

10. Pitääkö käydä lääkärissä punkin poiston jälkeen?

Punkin poiston jälkeen ei tarvitse lähteä lääkäriin, mutta puremakohtaa olisi hyvä seurata 1–4 viikkoa. Iho ärsyyntyy punkin poiston jälkeen, joten kohta saattaa punoittaa noin viikon verran.

Viikon jälkeen kannattaa alkaa tarkkailla puremakohtaa. Jos puremakohdan ympärille muodostuu laajeneva yli 5 senttiä halkaisijaltaan oleva punoitus, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Pienempikin alati laajeneva ihomuutos voi olla borrelioosin merkki, jolloin lääkärin arvio on tarpeen.

11. Onko apteekista saatavat, kotona tehtävät borrelioositestit luotettavia?

Borrelioositestit eivät ole kovin luotettavia, sillä vaikka testi olisi negatiivinen, puremakohtaa pitää seurata noin 4 viikon ajan.

Myöskään kaikki punkit, jotka kantavat borrelioosia, eivät ehdi tartuttaa sitä ihmiseen nopean poistamisen ansiosta.

Parempi tapa on seurata ihomuutoksia ja hakeutua lääkäriin tarvittaessa.

Lue myös: Hui, koiralla on punkki! Asiantuntija vastaa 7 kysymykseen koiran punkeista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä unohda tehdä punkkitarkastusta! Lääkärin ohjeilla löydät ihoon tarranneet punkit ajoissa ja poistat ne oikein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.