Terveys

Nämä asiat kasvattavat riskiä sairastua rintasyöpään – lääkäri listaa uudet, tehokkaat tavat hoitaa syöpää

Rintasyövän hoito suunnitellaan aina potilaskohtaisesti. Uusien tehokkaiden hoitomuotojen ja varhaisen diagnostiikan ansiosta rintasyöpä on ennusteeltaan yhä parempi.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu keskimäärin noin 5 000 naista joka vuosi. Myös miehet voivat sairastua rintasyöpään, mutta tauti on miehillä huomattavasti harvinaisempi. Rintasyöpädiagnoosin saa noin 30 miestä vuosittain, kertoo Syöpäjärjestöt.

Rintasyövän paranemisennuste kuuluu syöpien kärkikastiin. Hyvä paranemisennuste johtuu jatkuvasti kehittyvistä hoitomuodoista ja varhaisesta diagnostiikasta. Millainen tauti rintasyöpä on, millaisia ovat rintasyövän oireet ja millaisia ovat rintasyövän hoidot tällä hetkellä? Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri, dosentti Johanna Mattson kertoo.

Johanna Mattson
HUS:n Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri, dosentti Johanna Mattson. © Matti Snellman/HUS

Lue myös: ”Mitä vauraampi maa, sitä useampi sairastuu” – elintasosairaudeksi muuttunut rintasyöpä yleistyy hurjaa vauhtia: nämä asiat altistavat sille

1. Mitkä ovat tyypilliset rintasyövän oireet?

Yleisin rintasyövän oire on kyhmy, jonka tuntee tunnustelemalla rintaa. Kainaloon edenneessä rintasyövässä kyhmy voi tuntua myös kainalossa. Kaikki kyhmyt eivät viittaa syöpään. Rinnoissa voi olla hyvälaatuisia, itsestään katoavia kystia tai kyhmyjä, jotka liittyvät hormonaaliseen kuukautiskiertoon. Kyhmy, joka ei katoa, pitää aina tutkia.

Toinen tyypillinen rintasyövän oire on ihon kurouma, joka muuttaa rinnan muotoa.

Rinnan ihon punerrus voi liittyä tulehdukselliseen eli inflammatoriseen rintasyöpään. Kirkas tai verinen vuoto nännistä vaatii lisätutkimuksia, sillä vuoto voi viitata maitotiehyen sisäiseen rintasyöpään. Sen sijaan maitomaisesta eritteestä ei tarvitse huolestua.

2. Miten rintasyöpä yleensä löytyy?

Tyypillisimmin rintasyöpä löytyy väestöseulonnalla. Tällä hetkellä rintasyöpäseulontoihin kutsutaan Suomessa kahden vuoden välein kaikki 50–69-vuotiaat. Euroopan unioni kuitenkin suosittelee seulomaan kaikki 45–74-vuotiaat naiset. Myös Suomessa valmistellaan seulontojen laajentamista ensin nuorempaan ikäluokkaan.

Ihmisillä, jotka eivät kuulu seulonnan piiriin tai osallistu seulontatutkimuksiin, rintasyöpä todetaan yleensä vastaanotolla jonkin oireen perusteella. Rintasyöpiä löytyy myös muista syistä tehdyissä kuvantamistutkimuksissa.

Suositus on, että jokainen tutkisi rintansa säännöllisesti. Rinnat kannattaa tunnustella heti kuukautisten päätyttyä. Kun rintojen omatarkkailun tekee aina samassa vaiheessa kuukautiskiertoa, on helpompi tunnistaa, mitkä muutokset johtuvat hormonaalisista tekijöistä ja mitkä kannattaa tutkituttaa.

Rintojen omatarkkailu
Rintojen omatarkkailu auttaa löytämään tutkimuksia vaativat kyhmyt varhaisessa vaiheessa. © iStockphoto

3. Minkä ikäisenä rintasyöpään yleensä sairastutaan?

Todennäköisyys sairastua niin rinta- kuin muihinkin syöpiin kasvaa iän myötä. Yli 60 prosenttia rintasyövistä löydetään yli 60-vuotiailta. Runsas viidennes sairastuneista on viisikymppisiä. Yli 10 prosenttia sairastuneista on alle 50-vuotiaita.

Suomessa todetaan joka vuosi muutamia rintasyöpiä parikymppisillä. Vaikka rintasyöpä on alle 30-vuotiaalla harvinainen, potilasta ei pidä jättää tutkimatta vain sen takia, että kyseessä on nuori ihminen.

4. Mitkä muut tekijät voivat altistaa rintasyövälle?

Nuorena alkaneet kuukautiset ja myöhäiset vaihdevuodet voivat lisätä rintasyöpäriskiä. Mitä enemmän naisella on ovulatorisia kiertoja, sitä kohonneempi on alttius sairastua rintasyöpään.

Keltarauhashormonia sisältävän hormonikorvaushoidon pitkäaikainen käyttö altistaa rintasyövälle. Myös yhdistelmäehkäisypillerit voivat hieman lisätä riskiä sairastua rintasyöpään erityisesti vanhemmilla ja yhdistelmäehkäisypillereitä pitkään käyttäneillä naisilla.

Elintavoista merkittävä riskitekijä on pitkäkestoinen alkoholinkulutus. Jo yksi päivittäin nautittu alkoholiannos voi lisätä 10 prosentilla riskiä sairastua rintasyöpään. Ylipaino nostaa vaihdevuodet ohittaneiden estrogeenitasoja ja siten lisää rintasyöpäriskiä.

Rintasyövälle altistaa lisäksi nuorena rintakehän alueelle annettu sädehoito. Noin viisi–kymmenen prosenttia rintasyövistä johtuu rintasyövälle altistavista perinnöllisistä geenivirheistä.

Lue myös: Äiti ja tytär ovat sairastaneet yhteensä jo 11 syöpää – katso animaatiosta, miten syöpä periytyy

5. Millainen rintasyövän ennuste on?

Rintasyövän ennuste paranee jatkuvasti. Suomen syöpärekisterin mukaan rintasyövästä parantuneista potilaista 92 prosenttia on elossa viisi vuotta diagnoosin jälkeen. Yhä useampi rintasyöpä todetaan varhaisessa vaiheessa ja sairauteen on saatavilla entistä tehokkaampia hoitomuotoja.

Rintasyöpä voi kuitenkin uusiutua pitkänkin ajan – joskus jopa 20 vuoden  – jälkeen. Rintasyöpään sairastuneista hieman yli 80 prosenttia on elossa 10 vuotta myöhemmin. Lukumäärällisesti rintasyöpä aiheuttaa edelleen eniten naisten syöpäkuolemia Suomessa.

Pitkälle edenneisiin rintasyöpiin ei toistaiseksi ole parantavia hoitoja. Levinneen rintasyövän hoitojen kehittyminen nostaa kuitenkin elinvuosien määrää. Mitä varhaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä parempi on ennuste. Siksi seulontatutkimuksiin osallistuminen ja seulontojen laajentaminen nuorempiin ja iäkkäämpiin ikäryhmiin on tärkeää.

6. Miten rintasyöpä hoidetaan?

Rintasyöpähoito nojasi pitkään leikkaushoitoon. Se on edelleen varhaisen vaiheen rintasyövän hoidon kulmakivi. Ennen poistettiin koko rinta. Nykyään rintasyöpäleikkaus pyritään tekemään rintaa säästävästi eli niin, että rinnasta poistetaan syöpäkasvain ja riittävästi tervettä kudosta. Se on mahdollista, koska kaikki hoitomuodot, eli leikkaushoito ja sitä täydentävät säde- ja lääkehoidot, kehittyvät jatkuvasti.

Sädehoidossa kasvainalueelle kohdistetaan säteilyä, joka tuhoaa jakaantuvia syöpäsoluja. Ennen sädehoidot saattoivat kestää viisi–kuusi arkiviikkoa. Nykyään osa potilaista saa sädehoitoannokset noin yhden–kolmen arkiviikon aikana suurempina kerta-annoksina.

Leikkauksen jälkeiset lääkehoidot valitaan potilaskohtaisesti syöpäkasvaimen levinneisyyden ja alatyypin mukaan. Rintasyöpä jaotellaan karkeasti kolmeen alatyyppiin: hormonireseptoripositiiviseen, HER2-positiiviseen ja kolmoisnegatiiviseen rintasyöpään.

Yhä useammin rintasyöpää hoidetaan ennen leikkausta annettavalla lääkehoidolla. Se mahdollistaa syöpäkasvaimen reaktioiden seuraamisen kuvantamistutkimuksilla ja hoidon yhä tarkemman räätälöinnin.

Leikkaushoitoa tarvitaan, vaikka kuvantamistutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että lääkehoidot olisivat hävittäneet kasvaimen. Hoitotulos selviää vain poistamalla ja tutkimalla leikkauksessa nähty kasvainalue mikroskoopilla.

7. Millaisia ovat rintasyövän uudet hoitomuodot?

Kainaloon levinneen rintasyövän leikkauksessa on aiemmin poistettu lääkehoidon jälkeen kaikki imusolmukkeet. Syksyllä 2023 HUS:n Syöpäkeskuksessa otetaan käyttöön leikkausmenetelmä, jossa poistetaan vain ne imusolmukkeet, joihin syöpä on levinnyt. Kohdennettu imusolmukkeiden poisto vähentää leikkauksen haittavaikutuksia, kuten pitkäaikaista kipua tai turvotusta.

Kolme neljäsosaa rintasyövistä on hormonireseptoripositiivisia eli sellaisia syöpiä, joissa sukupuolihormoni estrogeeni nopeuttaa syöpäsolujen jakautumista. Tällaisia syöpiä hoidetaan liitännäishormonihoidolla eli lääkityksellä, joka estää estrogeenin muodostumista tai sen vaikutuksia. Nykyään korkean riskin hormonireseptoripositiivista rintasyöpää voidaan hoitaa liitännäishormonihoidon ohessa suun kautta otettavilla, syöpäsolujen jakaantumista estävillä lääkkeillä.

Etäpesäkkeeseen levinneeseen HER2-positiivisen rintasyöpään on kehitetty uusia HER2-vasta-aineista ja sytostaateista yhdistettyjä lääkeaineita. Niissä hyödynnetään HER2-rintasyövän solujen ominaisuuksia. Koska vasta-aine vie sytostaatit suoraan syöpäsoluun, sytostaatin pitoisuus syöpäsolun sisällä suurenee. Tämä lisää hoidon tehoa ja pienentää haittavaikutuksia muualla kehossa.

Kolmoisnegatiivista rintasyöpää voidaan hoitaa myös immunologisilla hoidoilla. Niiden tarkoituksena on saada kehon oma immunipuolustusjärjestelmä hyökkäämään syöpäsoluja vastaan. Myös levinneeseen kolmoisnegatiiviseen rintasyöpään on olemassa vasta-ainetta ja sytostaattia sisältävä lääke.

8. Millaista on rintasyövän itsehoito?

Tärkeintä on muistaa terveet elämäntavat. Liikunta ja painonhallinta etenkin vaihdevuosi-iässä pienentävät riskiä sairastua rintasyövän lisäksi myös muihin sairauksiin.

Lue myös Anna.fi: Immuunihoidot mullistavat levinneen rintasyövän hoidon – valmis lääke ehkä jo viiden vuoden kuluttua?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä asiat kasvattavat riskiä sairastua rintasyöpään – lääkäri listaa uudet, tehokkaat tavat hoitaa syöpää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.