Saako flunssassa mennä töihin? Yleislääkärin yllättävä kommentti: ”Jos on tavallinen flunssa, ei tarvitse levätä”

Flunssassa töihin menee noin puolet suomalaisista. Tätä on monesti pidetty pahana tapana. Nyt yleislääkäri kuitenkin tyrmää ajatuksen, että flunssa täytyisi potea kotona sängynpohjalla.

Flunssassa töihin vai petiin? Tämä on kysymys, joka on saattanut askarruttaa sinuakin, kun olet aamulla tunnustellut oloasi. Nenä valuu, päässä jyskyttää ja kurkkua kuivaa. Mutta onko olo sittenkin ihan tarpeeksi hyvä työntekoon?

Lue myös: Sinkki auttaa flunssaan – testasimme sinkkiasetaatti-imeskelytabletit

Flunssassa töihin? Yleislääkärin mukaan töitä voi tehdä flunssassa esimerkiksi mukautettuna, vaikka etätyönä.

Suomalaisista noin puolet käy töissä myös sairaana. Yleislääkärin mukaan töitä voi tehdä flunssassa myös mukautettuna, vaikka etätyönä.

Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni kertoo, milloin ihminen on työkykyinen ja esittää yllättävätkin ajatuksensa siitä, miten flunssaa hoidetaan.

Flunssassa töihin? Muiden tartuttamista ei kannata pelätä

Pärskivää ja yskivää työkaveria saatetaan katsoa työpaikalla pahalla. Yleinen sairaana työntekoon liittyvä uskomus on, että töihin ei kannata tulla kipeänä, koska silloin voi tartuttaa muita. Mutta onko muiden taruttamista syytä pelätä?

”Aikaisemmin on ajateltu kovin mustavalkoisesti, että jos on flunssa ei saisi mennä töihin tartuttamaan muita. Sille ei ole järkevää pohjaa, koska meillä on niin paljon oireettomia flunssankantajia tuolla liikenteessä. Yksittäistä flunssapotilasta on turha eristää sen takia, että ei tartuttaisi muita”, Vänni sanoo.

Avokonttoreissa, joissa ihmiset istuvat tiheästi vierekkäin, pöpöt toki voivat vaeltaa herkästi, mutta pahempia pöpöpesiä ovat esimerkiksi kauppojen ostoskorit, lentokenttien turvatarkastukset ja julkiset kulkuneuvot. Kipeänä voi siis Vännin mukaan mennä töihin, vaikka avokonttoriinkin, jos vaan käyttäytyy muita kunnioittaen ja pöpöjä pahemmin levittämättä.

”Sillä on merkitystä, miten kipeä ihminen käyttäytyy töissä. Kipeän kannattaa yskiä kertakäyttönenäliinaan tai hihaan, pestä kätensä saippualla ja välttää yskimistä tai aivastelua muita ihmisiä päin.”

Silti flunssan leviämistä on vaikeata estää, koska se tarttuu herkimmin jo ennen kuin oireet alkavat, ja ihminen tietää olevansa flunssassa.

Lue myös: Käsienpesu on tehokkain tapa ehkäistä flunssaa – Tiedätkö, kuinka monta kertaa päivässä on tarpeeksi?

Moni voisi mennä flunssassa töihin – Voisiko töitä tehdä etätyönä?

Vänni peräänkuuluttaa, että ihminen ei ole joko toimintakykyinen tai -kyvytön. Toimintakyky voi vaihdella nollasta sataan prosenttiin. Kyse ei siis olekaan siitä, voiko tehdä töitä vai ei, vaan riittääkö työkyky kuitenkin jonkinlaiseen työntekoon. Monesti flunssainen ei ole täysin pedin omana.

”Jos ihmisellä on ihan perusflunssa, jossa nenä vuotaa ja yskittää, ihminen on yleensä toimintakykyinen.”

Vänni suosittelee pohtimaan, voisiko flunssainen työntekijä tehdä töitä jollain toisella tapaa. Voisiko asiantuntijatehtäviä tehdä myös kotoa etätöinä ja voisiko asiakastyötä tekevä hoitaa jotain muita tehtäviä kulisseissa?

”Se riippuu paljon työstä. Asiantuntijatehtävissä oleva pystyy kotona hoitamaan sähköposteja, puhua puhelimeen ja osallistua kokoukseen. Mutta esimerkiksi tarjoilijana, jos nenä vuotaa tai yskityttää, en menisi töihin. Silloin voi harkita paperihommia tai itseopiskelua.”

Joissakin ammateissa ei ole kuitenkaan suotavaa tehdä töitä flunssassa. Esimerkiksi riskiammateissa, joissa on tekemisissä pikkulapsien ja vanhusten kanssa, ei kannata ottaa flunssan tarttumisen riskiä.

Sairaana töihin? Työnteko sairaana ei ole suositeltavaa töissä, joissa on tekemisissä vanhusten tai lasten kanssa.

Työnteko sairaana ei ole suositeltavaa töissä, joissa on tekemisissä vanhusten tai lasten kanssa.

Flunssan hoito: Lepo ei välttämättä auta flunssaan

Lepoa vaan. Oletko sinäkin neuvonut näin pärskivälle kollegalle, lapselle tai ystävälle? Myös lepo on Vännin mukaan myytti, joka ei aina pidä paikkaansa.

”Flunssa paranee ihan yhtä hyvin riippumatta siitä, mitä teet. Jos on tavallinen flunssa, ei tarvitse levätä. Lepo ei ole niin merkittävää.”

Flunssaisen ei kannata harrastaa rankkaa urheilua tai tavata riskiryhmään kuuluvia ihmisiä, kuten vanhuksia tai lapsia. Sen sijaan tavalliset päivittäiset asiat, kuten kaupassakäynti ja työnteko sujuu suurelta osalta lievää flunssaa potevilta ihan hyvin.

”Flunssan ei tarvitse rajoittaa tekemistä, jos vointi on hyvä. Kunhan ei juokse maratonia. Tietysti, jos paikat ovat kauhean kipeät, tuskin tulee tehtyä kauheasti.”

Entä kuumeessa töihin? Oma arvio työkyvystä ratkaisee

Jossakin kuitenkin menee raja. Lievää flunssaa voi hoitaa särkylääkkeillä ja kunnon nesteytyksellä, mutta voimakkaat oireet saattavat kaataa väistämättä petiin. Jos korva- tai kurkkukipu on kova tai kuume nousee korkeaksi, kannattaa käydä lääkärillä.

”Jos on korkea kuume ja vointi on huono, voi vähän levätäkin. Osalla flunssa voi ilman kuumettakin tehdä olon niin sekavaksi ja huonoksi, ettei pysty tekemään mitään. Se vaihtelee.”

Loppujen lopuksi tärkeintä on sairaan oma arvio voinnistaan ja työkyvystään. Lääkärin tehtävä on kuunnella ja uskoa potilasta.

Keskustelu

Itse flunssa ei ole se ongelma! Flunssassa yleinen vastustuskyky on alentunut, joten se altistaa monille muille taudeille. Jos flunssan jälkitautina saakin keuhkokuumeen tms. onkin se jo astetta vakavampi tapaus.

Aika kovaa tekstiä. Ei mainita jälkitauteja, keuhkokuumetta tai sydänöihastulehdusta- erikoista että en ole koskaan kuullut vastaavaa keneltäkään terveyden-tai sairaanhpidon asiantintijalta.

Astmaatikko joutuu pysymään poissa flunssan tieltä eikä siitä mitään korvausta tule. Saastuttavat kulkevat miten vaan. Usein annan nenäliinan julkkareissa. Ei se hiha auta jos ei vaatteitaan pese.

Monet menevät kuumeessakin töihin, särkylääke naamaan ja menoksi. Tätä on nykyaika.

Joo,niin vain minäkin sain keuhkokuumeen ilokseni,kun menin flunssaisena töihin.Nyt jäin kunnialla kotiin.

Pitkän työurani aikana en yhtään päivää ollut poissa. Nuhasuihkeella ja parasetamolilla pärjää. Tosin lähes 50v aikana ei ollut koskaan flunssaa, kovempia tauteja kyllä ja nekin sairastin pääsääntöisesti töissä ollen.

Juu töihin vaan tartuttamaan kaikki!😡 Aikuiset ihmiset kun eivät osaa pestä saippualla käsiään vessskäynnknkään jälkeen.Oma järjenkäyttö sallitty!!

Juu töihin vaan tartuttamaan kaikki!😡 Aikuiset ihmiset kun eivät osaa pestä saippualla käsiään vessskäynnknkään jälkeen.Oma järjenkäyttö sallitty!!

Kommentoi juttua: Saako flunssassa mennä töihin? Yleislääkärin yllättävä kommentti: ”Jos on tavallinen flunssa, ei tarvitse levätä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X