Terveys

Saako flunssassa urheilla? Lue nämä urheilulääkärin 10 tärkeää neuvoa ennen kuin treenaat

Mistä tietää, milloin on parempi jättää hikijumppa hyppimättä? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo nyrkkisäännöt flunssakauden treenaamiselle.

Nenä valuu ja kurkku tuntuu vähän karhealta, mutta olo on muuten reipas – tohtisikohan sitä pinkaista lenkille?

”Kyllä vain, pieni nuha ei haittaa urheilua”, vakuuttaa urheilulääkäri Pippa Laukka.

Pyysimme häntä tiivistämään flunssakauden liikuntaohjeet.

10 nyrkkisääntöä flunssakauden treenaamiseen

1. Mieti, missä oireesi ovat

Karkea jako tehdään sen mukaan, ovatko oireesi kaulan yläpuolella vai onko oireita myös kaulan alapuolella.

Voit urheilla, jos oireet ovat vain kaulan yläpuolella eli sinulla on kurkun karheutta tai nuhaa. Urheilemista on kuitenkin syytä välttää, jos oireita on kaulan alapuolella, kuten esimerkiksi yskää tai tuntemuksia keuhkoissa.

2. Tarkkaile yleisoireita

Kuulostele, onko sinulla yleisoireita kuten kolotuksia tai lihassärkyjä, huonovointisuutta, päänsärkyä, vetämättömyyttä tai niin sanotusti ”höntti olo”. Tämän kaltaiset oireet ovat punainen lippu liikkumiselle.

3. Seuraa nuhasi kehitystä

Joskus nuha ja kurkkukipu enteilevät kovemman flunssan puhkeamista. Jos epäilet tulevasi kipeämmäksi, jätä urheilusuoritus väliin.

4. Hoida kuume pois

Kuumeessa ei koskaan saa urheilla. Kuume on flunssan oireista se, joka johtaa hitaimpaan toipumiseen ja laskee kuntoa dramaattisimmin.

5. Älä altistu sydänlihastulehdukselle

Jos sinulla on kaulan alapuolisia oireita, liikkuminen altistaa sinut jälkitaudeille kuten sydänlihastulehdukselle. Virusperäisissä alahengitystietulehduksissa sydänlihaspussin ärsytystä ilmenee yhdellä prosentilla sairastuneista.

Sydänlihastulehduksen voi kuitenkin saada vain, jos liikkuu vastoin kehon signaaleja eli sairaana – se ei tupsahda tyhjästä, jos olo on terve.

6. Lepää tarpeeksi

Sydänlihastulehdusta yleisempi jälkitauti on flunssan pitkittyminen. Tauti ei parane, jos et lepää. Myös keuhkokuume voi puhjeta jälkitautina.

7. Pidä terve päivä        

Kuumeettomasta flunssasta toipuu usein nopeasti ja palautuminen kestää yhtä kauan kuin tautikin on kestänyt. Hyvä nyrkkisääntö on pitää yksi terve päivä välissä ennen kuin lähtee flunssan jälkeen urheilemaan.

8. Aloita liikunta rauhallisesti

Flunssan jälkeen kannattaa aloittaa liikunta rauhallisemmin. Yhden terveen päivän jälkeen ei kannata rynnätä tunnin hikijumppaan tai jatkaa omaa treeniohjelmaansa täysillä.

Aloita kevyemmin ja kuulostellen. Kevennettyä harjoittelua kannattaa tehdä muutaman päivän ajan.

9. Tankkaa nesteitä kunnolla

Muista juoda runsaasti ja nesteyttää kehosi, kun menet urheilemaan flunssan jälkeen. Tankkaa myös ravintoa ennen harjoitusta äläkä lähde tyhjällä mahalla liikenteeseen.

10. Malta toipua rauhassa

Usean päivän mittainen kuumeinen flunssa voi laskea kuntoa jopa 10-20 prosenttia ja viikon influenssasta toipuminen voi kestää hyväkuntoisella jopa pari kuukautta. Tällaisen sairastamisen jälkeen paluu liikunnan pariin täytyy tehdä rauhallisesti ja porrastaen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako flunssassa urheilla? Lue nämä urheilulääkärin 10 tärkeää neuvoa ennen kuin treenaat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.