sappikivet aiheuttavat naiselle vaivoja

Sappikivet kiusaavat erityisesti yhtä ihmisryhmää – katso, kuulutko joukkoon

Sappikivitauti on kivulias vaiva, johon sairastuu tavallisesti keski-ikäinen, ylipainoinen nainen. Salakavalat sappikivet voivat yllättää myös nuoremman, liikunnallisen ja normaalipainoisen henkilön. Mistä oireista voi päätellä kärsivänsä sappikivistä?

Sappikivet ovat erittäin yleinen vaiva. Kirurgian erikoislääkärin vastaanotolla sappikivitauti tulee vastaan lähes päivittäin.

”Sappirakon poisto kivitaudin vuoksi on yleisimpiä vatsakirurgisia toimenpiteitä. Vastaanotolleni tulee usein potilaita leikkausarvioon sappikivien vuoksi”, kertoo gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Timo Heikkinen Terveystalosta.

Sappikivitauti saa yleensä alkunsa aineenvaihduntahäiriöstä, jonka vuoksi sappirakossa oleva sappineste muuttuu kiteiseksi. Aluksi kiteet ovat hyvin pieniä, mutta ajan myötä ne voivat kasvaa useamman sentin kokoisiksi sappikiviksi. Kasvaessaan kivet alkavat yleensä aiheuttaa oireita.

”Klassinen sappikivikohtaus on oikealla kylkikaaren alla tuntuva ylävatsakipu, joka alkaa tyypillisesti 15–30 minuuttia syömisen jälkeen. Kipukramppiin saattaa liittyä myös pahoinvointia. Intensiivinen ja tylppä kipu voi säteillä selän puolelle oikean lavan seutuun”, Heikkinen kertoo.

Sappikivikohtaus kestää yleensä muutamasta minuutista puoleen tuntiin, kunnes se yhtäkkiä hellittää. Sappikivikipu voi pahimmillaan kestää myös useita tunteja ja kroonistuessaan aiheuttaa jatkuvampaa vaivaa.

Lue myös: Kylkivälilihaksen tulehdus on yleinen ja yllättävän kivulias vaiva – näin erotat tulehduksen muista syistä, jotka voivat saada kyljen kivistämään

Sappikivitautia poteva on usein kolmen F:n potilas

Riski sappikivien esiintymiseen kasvaa yleensä iän myötä. Tavallisesti sappikivet alkavat oireilla keski-iässä.

”Tyypillisin sappikivipotilas on niin sanottu kolmen F:n potilas. Englanninkielinen termi tulee sanoista ”fat”, ”female” ja ”forty”, eli nelikymppinen, ylipainoinen nainen. Naisilla on jopa kahdeksankertainen riski sairastua sappikivitautiin miehiin verrattuna. Ylipaino tai vastaavasti voimakas laihduttaminen saattavat aiheuttaa sappikiviä. Myös hormoneilla on vaikutusta sappikivien syntyyn”, Heikkinen tietää.

Sappikivien muodostuminen johtuu aineenvaihduntahäiriöstä, jonka taustalla voi esimerkiksi olla hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta. Joskus sappikiviä voi esiintyä myös hyvin nuorilla ihmisillä, joilla ei ole ylipainoa. Silloin jokin aineenvaihdunnallinen tekijä aiheuttaa sappinesteen kiteytymisen.

”Sappikivien taustalla ei ole aina sairautta tai elintapaongelmia. Sappikiviä voi ilmaantua, vaikka olisi urheilullinen, normaalipainoinen ja terveellisesti syövä.”

Alttius sappikivien syntymiseen voi olla myös perinnöllistä.

”Noin 25–30 prosentilla sappikivipotilaista tauti johtuu perinnöllisestä alttiudesta. Vaikka sappikivien perinnöllisyyttä ei ole tarkemmin tutkittu, on havaittu, että joissakin suvuissa on selkeästi enemmän sappikiviä kuin toisissa”, Heikkinen toteaa.

Sappikivet voivat aiheuttaa hengenvaarallisia oireita

Valtaosa sappikivistä on oireettomia, eikä ihminen tiedä niiden olemassaolosta. Siinä vaiheessa kun sappikivet alkavat oireilla, tiedossa on yleensä sappikivien poisto leikkauksen avulla.

Pahimmillaan sappikivet voivat aiheuttaa sappirakontulehduksen. Akuutti tulehdus saa alkunsa, kun sappikivi kiilautuu sappitiehyeen suulle, jossa se alkaa turvota.

”Sappirakontulehduksen tunnistaa siitä, ettei sappikivikohtaus hellitä ja sen lisäksi alkaa nousta lämpöä. Joskus sappikivet voivat lähteä liikkeelle sappirakosta ja kulkeutua sappitiehyeisiin, jossa ne voivat aiheuttaa sappi- tai haimatiehyttukoksen, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa hengenvaaralliseen haimatulehdukseen”, Heikkinen kertoo.

Sappikivet voivat olla vaarallisia silloin, jos ne aiheuttavat vakavan tulehduksen. Pahimmillaan sappirakko voi jopa puhjeta vaikean tulehduksen johdosta.

”Vähintään yhtä vaarallinen tilanne on, jos sappikivi lähtee liikkeelle ja aiheuttaa sappitukoksen ja haimatulehduksen. Nuoremmat ihmiset sietävät tulehduksia paremmin, mutta vanhemmalle ihmiselle pitkälle edennyt sappirakontulehdus voi olla hyvinkin vaarallinen ja kohtalokas.”

Lue myös Anna.fi: Sappikivitauti voi aiheuttaa yllättävän ylämahakivun, joka menee ohi muutamassa tunnissa: Kohtaus alkaa usein rasvaisen aterian jälkeen

Näitä ruoka-aineita sappikivipotilaan kannattaa välttää

Ylävatsan kipukohtauksista kärsivän kannattaa aina hakeutua lääkäriin selvittämään, mistä vaivassa on kyse. Sappikivet todetaan lääkärissä selkeimmin ultraäänitutkimuksen avulla. Sappikivitaudin hoito riippuu potilaan oireista.

”Jos kivet eivät aiheuta oireita, sappirakkoa ei tarvitse leikata. Sen sijaan oireisten sappikivien hoitoon suositellaan yleensä aina leikkausta, mikäli leikkaukselle ei ole merkittävää vasta-aihetta.”

Aina sappikohtausten ilmaantuminen ei johda sappileikkaukseen.

”Joskus saattaa olla, että sappikohtauksia tulee muutamia, eikä oireita sen jälkeen ilmene. Useimmiten sappiongelmat eivät kuitenkaan jätä rauhaan. Mikäli kärsii kovista kipukohtauksista, sappirakko kannattaa ehdottomasti leikata pois”, Heikkinen kehottaa.

Omaa sappioireiluaan voi helpottaa ruokavaliomuutosten avulla.

”Tyypillisesti sappikivikohtauksia aiheuttavat tietyt ruoka-aineet, kuten esimerkiksi omena, lanttu, kaali, raaka sipuli, paprika ja rasvaiset käristeruuat. Jos itsellä on sappikivet ja haluaa pienentää sappikohtauksen riskiä, kannattaa välttää oireita aiheuttavia ruoka-aineita.”

Voimakkaita painonvaihteluita kannattaa myös välttää, koska ne altistavat sappikiville ja pahentavat sairauden oireita.

”Ylipaino saattaa lisätä sappikivien syntyriskiä, mutta niiden syntyriski voi kasvaa tai sappikivioireet voivat pahentua myös voimakkaan laihduttamisen seurauksena. Jo syntyneiden sappikivien pienentymiseen ei voi itse vaikuttaa millään tavoin. Ne pysyvät joko sellaisenaan tai kasvavat vähitellen.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sappikivet kiusaavat erityisesti yhtä ihmisryhmää – katso, kuulutko joukkoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X