selkäranka

Selkävaivat eivät aina oireile selässä, vaan kipu voi tuntua reidessä tai sisäelimissä – katso kuvasta, missä päin kehoa selkäsairaudet voivat vihoitella

Selkäkivun taustalla voi olla välilevyn pullistuma, selkäydinkanavan ahtauma tai fasettinivelten kuluma. Lue infokuvasta, missä näiden vaivojen aiheuttama kipu tuntuu. Suurin osa selkärangan kulumamuutoksista ei kuitenkaan aiheuta kipua.

Selkäranka on vahva rakenne. Yli 90 prosenttia selkäkivuista paranee itsestään. Lopuissa tapauksista kivun takana on selkäsairaus, kuten esimerkiksi iskias, selkärankareuma, selkäydinkanavan ahtauma tai voimakas skolioosi.

Iän myötä kaikille tulee selkärankaan kulumamuutoksia: välilevyn pullistumia, repeämiä ja madaltumia sekä luupiikkejä. Suurin osa näistä on kuitenkin oireettomia. Esimerkiksi 80 prosentilla 80-vuotiaista on välilevyn pullistuma, mutta usein se ei oireile mitenkään. Tavallinen kivun aiheuttaja on myös selän pehmytkudosten venähdys eli noidannuoli. Se paranee itsestään.

Lue myös: Alaselkäkipu voi johtua lantion virheasennosta – näillä 4 tehovenytyksellä lepuutat jumista alaselkää

Mistä selkäkipu johtuu ja missä se tuntuu? Lue lisää infokuvasta!

Klikkaa oheisesta selkärangan kuvasta eri kohtia. Näin saat tietää kyseisen kohdan nimen ja näet, miten se voi kipeytyä ja missä kipu voi tuntua.

Lue myös Anna.fi: Ennaltaehkäise tyypilliset selkävaivat tällä helpolla ja nopealla selkätreenillä – et tarvitse edes lisävälineitä

Kuva selkärangan alaosasta.

Kuvassa näkyvät selkärangan alaosa eli viisi lannerangan nikamaa sekä risti- ja häntäluu. Nuolet näyttävät missä selkäydinhermo, fasetti­nivelet ja hermojuurikanavan aukko sijaitsevat.

Jutussa on asiantuntijana terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti ja Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/2021

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Selkävaivat eivät aina oireile selässä, vaan kipu voi tuntua reidessä tai sisäelimissä – katso kuvasta, missä päin kehoa selkäsairaudet voivat vihoitella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X