Nainen silmätutkimuksessa

Oireeton silmänpainetauti on salakavala sairaus – erikoislääkäri kertoo, miten vältät pysyvät vauriot silmissä

Iän myötä silmiin saattaa kertyä painetta huomaamatta. Tilanne kannattaa ottaa haltuun varhaisessa vaiheessa.

Jotta silmät toimisivat normaalisti, niissä on oltava jonkin verran nesteen kerryttämää painetta. Silmänpaineet saattavat kuitenkin karata käsistä 45 ikävuoden jälkeen.

”Jokaisen 45–55-vuotiaan kannattaisi käydä silmälääkärin vastaanotolla vähintään kerran, vaikka mitään mainittavia oireita ei olisikaan”, Silmäaseman silmätautien erikoislääkäri Marko Kervinen toteaa.

Silmälääkäri havaitsee nopeasti,­ onko silmien rakenteissa silmänpainetaudeille altistavia tekijöitä. Käynti ei ole turha, vaikka mitään ihmeellistä ei löytyisi.

”Lääkäri selvittää tarkastuksessa mahdolliset rakenteelliset tekijät silmänpaineen nousulle, tutkii, onko silmissä painevaurioita, haastattelee potilasta suvussa esiintyvistä silmänpainetaudeista ja kirjaa ylös silmien paineet. Jos silmänpaine alkaa iän myötä nousta, meillä on hyvä vertailukohta, joka tarjoaa arvokasta tietoa painetason muutoksesta.”

Lue myös: Silmäsairaudet saattavat oireilla vasta silloin, kun silmät ovat jo vaurioituneet – glaukooma vie hoitamattomana näön

Silmänpainetauti ei yleensä aiheuta mitään oireita

Silmänpaineita mitataan optikoilla ja silmälääkärissä. Optikolla pieni anturi hipaisee nopeasti silmän pintaa ja mittaa sen takaisinkimpoamisnopeutta. Silmälääkäri voi edellisen lisäksi mitata paineen puuduttamalla silmän pinnan ja asettamalla sitä vasten anturin, joka mittaa painetta.

Silmänpainetaudit jäävät usein diagnosoimatta, sillä paineen kertyminen ei yleensä aiheuta minkäänlaisia oireita. Vain äärimmäisen korkealla silmänpainelukemalla silmissä saattaa tuntua voimakasta särkyä. Pisimmälle tauti saattaa hiipiä ihmisellä, jolla on muuten hyvä näkö eikä tarvetta silmälaseille.

”Vaurio syntyy ilman oireita, jolloin näkökenttä hiipuu pois. Puut­tuva osa näkökentän laidassa saattaa jäädä aluksi huomaamatta kokonaan, ja siihen voi jopa tottua. Asia alkaa häiritä vasta sitten, kun näkökenttä pienenee entisestään”, Kervinen kertoo.

Painevauriot ovat pysyviä, eikä niitä voi hoitaa tai korjata. Kohonneita silmänpaineita voidaan kuitenkin laskea niin lääke-, laser- kuin leikkaus­hoidoilla.

Lue myös: Saako silmätulehduksen takia sairauslomaa? Lääkäri vastaa 7 kysymykseen aikuisten silmätulehduksesta

Säännöllinen hoito on tärkeää

Silmänpainepotilas tiputtaa tyypillisesti koko loppuelämänsä silmiinsä painetta alentavia tippoja. Säännöllistä hoitoa tarvitaan, sillä silmien paine kohoaa heti, kun lääkkeen vaikutus heikkenee.

Joissakin tapauksissa painetilannetta on mahdollista helpottaa leikkauksella.

”Leikkauksessa päästetään silmästä hallitusti painetta ulos. Polikliinisillä lasertoimenpiteillä on myös mahdollista laskea silmänpainetta lääkehoidon ohella, mikäli silmän rakenne on tähän suotuisa.”

Moni silmänpainetauti näyttää luonteensa vasta pitkän ajan kuluessa. Siksi tutun silmälääkärin säännöllinen seuranta on tärkeää.

”Usein lääkäri osaa arvioida tutun potilaan tilaa parhaiten ja ennaltaehkäistä liian korkean silmänpaineen aiheuttamia näkövaurioita”, Kervinen sanoo.

Lue myös Anna.fi: Kutiavat, arat tai kuivat silmät? Näin helpotat yleisten silmävaivojen oireita

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 26/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Oireeton silmänpainetauti on salakavala sairaus – erikoislääkäri kertoo, miten vältät pysyvät vauriot silmissä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X