Terveys

Onko sinilevä oikeasti vaarallista? Erikoislääkäri vastaa

Kysyimme lääkäriltä neljä kysymystä sinilevästä, sinilevää sisältävästä vedestä ja sinilevän aiheuttamien oireiden hoitamisesta.

Sinilevästä varoitellaan kesästä toiseen. Onko sinilevä todella niin haitallista, että aiheesta pitää puhua joka vuosi?

On, toteaa Terveystalon erikoislääkäri Toni Vänni. Sinilevät ovat bakteereja, jotka tuottavat erilaisia toksiineja. Myrkyt voivat aiheuttaa ihmisille ja eläimille monenlaisia maksa- tai hermosto-oireita.

1. Millaisia ovat sinilevän aiheuttamat oireet?

Runsas sinileväaltistus voi aiheuttaa myrkytyksen. Sinilevämyrkytys voi pahimmillaan olla hengenvaarallinen lemmikeille, ja Suomessa siihen tiedetään kuolleen niin koiria kuin lehmiäkin.

Teoriassa sinilevä voi olla kohtalokas myös ihmisille. Vännin mukaan vakavat sinilevämyrkytykset ovat Suomessa kuitenkin äärimmäisen harvinaisia.

”Yleisimmin sinilevä aiheuttaa päänsärkyä, suolisto-oireita ja oksentelua. Myös iho- ja silmäoireet ovat melko yleisiä”, Vänni kertoo.

Sinilevän aiheuttamat oireet alkavat yleensä muutaman tunnin päästä altistuksesta. Oireita voi tulla, jos sinileväistä vettä nielee, hengittää tai jos se on kosketuksissa ihon kanssa.

Varsinkin saunassa sinilevän myrkylliset yhdisteet voivat höyrystyä ja päätyä hengitysteihin. Edes keittäminen ei poista myrkkyjä.

2. Voiko sinileväistä vettä käyttää saunassa?

Eri sinilevälajeja on valtavasti, ja vain osa niistä sisältää myrkkyjä. Silmämääräisesti on kuitenkin mahdotonta arvioida, sisältääkö levä myrkkyjä – ja jos sisältää, niin kuinka paljon.

Siksi Vänni kehottaa varovaisuuteen. Uimista sinileväisissä vesissä kannattaa aina välttää.

”Sinileväistä vettä ei myöskään pidä käyttää talousvetenä, pesuvetenä tai löylyvetenä. Varsinkin saunassa sinilevän myrkylliset yhdisteet voivat höyrystyä ja päätyä hengitysteihin. Edes keittäminen ei poista myrkkyjä.”

3. Miten pitää toimia, jos vahingossa altistuu sinilevälle?

Jos vahinko on jo käynyt ja epäilee altistuneensa sinileväiselle vedelle, ei kannata panikoida. Iho on syytä ensin huuhdella mahdollisimman hyvin. Mahdollista ihottumaa tai ihon kutinaa voi pyrkiä helpottamaan kortisonivoiteella tai antihistamiinilla.

Sen jälkeen oloa voi jäädä rauhassa seurailemaan. Jos vointi huononee, kannattaa tehdä reissu lääkärin vastaanotolle.

”Joskus oireet voivat johtua myös jostain ihan muusta kuin sinilevästä, esimerkiksi ruokamyrkytyksestä.”

Lue myös Seura.fi: Sinilevä kasvaa kahdessa viikossa aurinkoisella säällä ja yli 15-asteisessa vedessä – ”Selkämerellä sinilevätilanne on pahentunut vuosi vuodelta”

4. Kuinka usein sinilevä aiheuttaa vakavia oireita ihmisille?

Vaikka sinilevä on Suomessa jokakesäinen riesa, vakavia tapauksia lääkäri näkee onneksi vain harvoin.

Syy saattaa piillä suomalaisten hyvässä sinilevätuntemuksessa. Vännin mukaan suurin osa tietää sinilevän vaaroista ja osaa vältellä sinileväisissä vesissä uimista ja sen käyttämistä talousvetenä.

”Hyvin harvoin vastaanotolle saapuu sinilevästä oireilevia, ja silloinkin lähinnä lievistä iho- ja silmäoireista kärsiviä”, Vänni kertoo.

”Meitä on valistettu hyvin”, hän kiittelee.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko sinilevä oikeasti vaarallista? Erikoislääkäri vastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.