Terveys

Kun suussa polttelee, kirvelee ja maistuu karvaalta, syyllinen voi olla sieni – näin ikävä vaiva hoidetaan ja ennaltaehkäistään

Suun sieni-infektiot vaivaavat etenkin vanhusväestöä ja henkilöitä, joiden immuunipuolustus on heikentynyt. Sieni-infektioita voi ehkäistä suun säännöllisellä puhdistuksella ja hoitamalla kuivaa suuta.

Suun sieni-infektio on kiusallinen vaiva, jonka aiheuttaa useimmiten Candida-suvun hiivasieni. Se ei tartu ihmisestä toiseen, vaan kuuluu ihmisen suun normaaliin mikrobistoon.

Sieni-infektiot liittyvät usein immuunipuolustuksen heikkenemiseen ja kuivaan suuhun, ja ovat siksi yleisimpiä vanhusväestöllä.

Ne vaivaavat etenkin hammasproteesin käyttäjiä ja henkilöitä, joilla on huono suuhygienia tai joiden vastustuskyky on alentunut esimerkiksi sairauden takia.
Diabeetikoilla ja jatkuvaa kortisonilääkitystä käyttävillä sieni-infektio on yleinen. Myös antibioottien käyttö altistaa sieni-infektioille. 

Suun hyvinvointi on tärkeää sekä ihmisen fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Se, miten suu voi, heijastuu yleisterveyteen ja moniin sairauksiin.

1. Huomioi suun sieni-infektion oireet ajoissa

Suun sieni-infektion tunnistaa oireista, jotka voivat tuntua poltteena, kirvelynä tai pahana, karvaana makuna suussa. Limakalvot voivat punottaa tai niillä on valkeita peitteitä, jotka lähtevät raaputtamalla pois. Limakalvo peitteiden alla voi olla tulehtunut. 

Oireiden ilmaannuttua kannattaa hakeutua ensisijaisesti hammaslääkärin, koska he ovat suun ja limakalvosairauksien asiantuntijoita. 

Kaikki kielen peitteet eivät ole sieni-infektion merkki, vaan ne voivat olla esimerkiksi vaaratonta mikrobipeitettä. Jos muita oireita ei ole, kielen pinnan voi silloin tällöin varovaisesti puhdistaa joko hammasharjalla tai apteekista saatavilla kielenpuhdistusvälineillä.  

2. Pidä hampaat ja hammasproteesi puhtaana

Keskeisintä suun sieni-infektion ennaltaehkäisyssä on hyvä suuhygienia. Perusohje on, että hampaat ja ikenet puhdistetaan kaksi kertaa päivässä ja hammaskivi poistetaan suusta säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa.  

Hampaan pinnalle kertynyt bakteerimassa eli hammasplakki kasvaa sekä suun että limakalvojen pinnoilla. Sieni viihtyy siellä, missä viihtyvät myös bakteerit. Jos plakkia on paljon, suu on altis hiivasienelle.

Hyvän harjauksen lisäksi on tärkeää puhdistaa myös hammasvälit hammaslangalla tai hammasväliharjoilla päivittäin. Jos aamiaisella nauttii happamia ruokia ja juomia, esimerkiksi marjoja ja tuoremehua, kannattaa hampaat pestä aamulla jo ennen aamiaista tai vasta puoli tuntia aamiaisen jälkeen. Näin voi ehkäistä hampaiden kulumista eli eroosiota. 

Myös hammasproteesien hygieniasta pitää huolehtia yhtä säännöllisesti kuin hampaiden, koska sieni kasvaa proteesin pinnassa. Proteesit olisi hyvä puhdistaa aina syömisen jälkeen ainakin huuhtelemalla ne vedellä ja harjata ne aamuin illoin.

Myös proteesinpuhdistusaineita olisi syytä käyttää säännöllisesti, koska niillä on sieni-infektiota ehkäisevää vaikutusta. 

Lue myös: Maijan, 44, hampaat alkoivat lohkeilla ja kiille kulua pois: ”Hampaiden eroosiosta puhutaan liian vähän”

Nainen näyttää itselleen kieltä peilin kautta.
Kaikki kielen peitteet eivät tarkoita sieni-infektiota.   © iStockphoto

3. Hoida kuivaa suuta oikein ja ehkäise suun sieni-infektio

Suun sieni-infektioiden ennaltaehkäisyssä on erittäin tärkeää myös hoitaa kuivaa suuta. Veden juominen auttaa, mutta riittää hoidoksi harvoin.  

Suun syljeneritystä voi stimuloida ksylitolipastilleja imeskelemällä ja käyttämällä kuivan suun hoitotuotteita, kuten suun kostutusgeelejä ja -geelisuihkeita tai kuivasuisille tarkoitettuja hammastahnoja. Joitakin auttaa myös suun limakalvojen öljyäminen tilkalla ruokaöljyä iltaisin hammaspesun jälkeen. Vajaa teelusikallinen riittää.

Suun syljeneritystä voi stimuloida ksylitolipastilleja imeskelemällä. Kuivan suun hoitotuotteita, kuten suun kostutusgeelejä ja -geelisuihkeita tai kuivasuisille tarkoitettuja hammastahnoja kannattaa suosia. Joitakin auttaa myös suun limakalvojen öljyäminen tilkalla ruokaöljyä iltaisin hammaspesun jälkeen. Vajaa teelusikallinen riittää. 

Samalla, kun sylki huuhtoo suuta, se suojelee suun limakalvoja. Sylki hajottaa suuhun tulleita haitallisia bakteereja ja viruksia ja estää niiden pääsyä elimistöön. Se auttaa ruoan nielemisessä ja liuottaa ravintoaineista makuja, joita kielen makunystyrät aistivat. Kuivassa suussa makujen aistiminen heikkenee. 

4. Purskuta suuvedellä ja lääkitse 

Hammaslääkärin vastaanotolla suun sieni-infektio hoidetaan puuttumalla etenkin suuhygieniaan. Hampaista puhdistetaan näkyvä plakki ja hammaskivi. Lisäksi sieni-infektioon tarvitaan usein reseptilääkitys. Tavallisimmin käytetään paikallisia, suuonteloon annosteltavia sienilääkkeitä. Hankalissa infektioissa myös systeeminen hoito eli tablettikuuri on mahdollinen.  

Lievien sieni-infektioiden hoidoksi voivat riittää apteekista ilman reseptiä saatavat klooriheksidiinipitoiset suuvedet. Jos vaiva on toistuva, suuvettä voidaan käyttää myös estohoitona tietyin väliajoin.  

Myös hapan ruoka, esimerkiksi puolukka, voi auttaa. Markkinoilla on muun muassa puolukkasuuhuuhdetta, jolla on todettu olevan antimykoottista eli sienikasvua ehkäisevää vaikutusta.  

Juttua varten on haastateltu kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Jaana Willbergiä.

Lue myös Anna.fi: Keltaiset hampaat voivat johtua ruoasta, mutta joskus tumma sävy kielii myös salakavalasta tulehduksesta – hammaslääkäri kertoo, mitä tehdä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun suussa polttelee, kirvelee ja maistuu karvaalta, syyllinen voi olla sieni – näin ikävä vaiva hoidetaan ja ennaltaehkäistään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.