Testosteroni on tärkeä osa elimistön toimintaa: Tällaisia vaivoja häiriöt sen tuotannossa voivat aiheuttaa naisille ja miehille

Testosteroni on tärkeä osa terveyttä. Häiriöt sen tuotannossa voivat aiheuttaa vaivoja miesten lisäksi myös naisille. 

Mieshormoneihin lukeutuva testosteroni on sekä naisilta että miehiltä löytyvä sukupuolihormoni, joka kasvattaa punasolujen tuotantoa, lihaksia ja seksuaalista halukkuutta. Lisäksi se vaikuttaa luiden kasvuun ja vahvuuteen sekä sperman tuotantoon.

Ei siis ihme, että testosteroni on saanut osansa huomiosta viime vuosien aikana. Selvitimme, mikä testosteroni oikeastaan edes on ja miksi se on hyvinvoinnille niin tärkeää.

Lue myös: Yhä useampi mies epäilee kärsivänsä testosteronivajeesta – urologi kertoo, millaiset oireet voivat olla merkki vakavia vaivoja aiheuttavasta vajeesta

Testosteroni auttaa jaksamaan arjessa

Testosteronin eritys tapahtuu miehillä kiveksissä, ja se on huipussaan noin 25-vuotiaana. Silloin testosteroni on apuna niin urheilussa, arjen jaksamisessa kuin seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Miehen vanhetessa testosteronituotanto vähenee asteittain niin, että arviolta jopa 30 prosentilla 50–70-vuotiaista suomalaisista miehistä testosteroniarvo on viitearvojen alarajan alapuolella.

Aiemmin kirjoitimme, kuinka testosteronivaje voi aiheuttaa miehillä muun muassa väsymystä, unihäiriöitä, ärtyneisyyttä ja ahdistuneisuutta – sekä vaikeuksia seksuaalisessa kanssakäymisessä. Koska testosteronilla on vaikutusta myös mielialaan, matalat hormonitasot saattavat joidenkin tutkimusten mukaan olla yhteydessä esimerkiksi masennukseen.

Miesten testosteronitasot ovat laskussa länsimaissa

Vaikka kivesten testosteronituotanto vaihtelee yksilöstä ja vuorokaudenajasta riippuen, länsimaisten miesten testosteronitasot ovat systemaattisesti olleet laskussa viime vuosien aikana. Tutkimusten mukaan tämä näkyy maailmanlaajuisesti niin merten toisella puolella Yhdysvalloissa kuin Suomessakin.

Suurimpana syynä testosteronitasojen laskulle pidetään ylipainoa. Liika rasvakudos muuntaa sinne kulkeutuneen testosteronin osittain estrogeeniksi.

Syyllinen testosteronin vähentymiselle saattaa olla myös runsas lääkkeiden käyttö tai ympäristön kemikaalit, kuten teflonin valmistuksessa käytetty yhdisteet.

Lue myös Seura.fi: Näin testosteronivaje ilmenee – Samin elämänhalu palasi oikean diagnoosin ja lääkityksen avulla

Testosteronitasoon voi vaikuttaa myös omalla toiminnalla

Testosteronituotantoon voi pyrkiä vaikuttamaan omalla toiminnalla. Säännölliset ja terveelliset elämäntavat tukevat hormonin tuotantoa ja ylläpitävät hyvää fyysistä kuntoa.

Miehen testosteronituotantoa lisäävät muun muassa:

  • liikunta
  • seksuaalinen aktiivisuus
  • riittävä palautuminen.

Tuotantoa sen sijaan heikentävät esimerkiksi:

  • suuri alkoholinkulutus
  • tupakointi
  • stressi
  • ylipaino
  • huono peruskunto
  • jotkin sairaudet, kuten kakkostyypin diabetes.

Lähteet: Terveyskirjasto, Seksuaaliterveysklinikka, Yle, Harvard Health, Science Alert

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Testosteroni on tärkeä osa elimistön toimintaa: Tällaisia vaivoja häiriöt sen tuotannossa voivat aiheuttaa naisille ja miehille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X