Terveys

Osteoporoosi painaa kumaraan – tiedätkö oman pituutesi?

Tiedätkö nykyisen pituutesi? Kysymys ei ole niin hölmö kuin miltä se kuulostaa, sillä jo viiden sentin lyhentyminen aikuisiällä voi olla osteoporoosin merkki.

Kolmenkympin jälkeen luuta alkaa kadota enemmän kuin uutta luuta syntyy, joten ikääntyessä luun lujuus hiljalleen heikkenee. Osteoporoosi heikentää luun lujuutta siinä määrin, että luu voi murtua pienestä vammasta tai jopa ilman vammaa.

Lue myös: Osteoporoosin oireet yllättivät: Annikki, 63, alkoi lyhentyä

Osteoporoosi voi aiheuttaa pituuden lyhentymistä

Kun aikuisilta kysytään pituutta, he kertovat luvun, jonka muistavat nuoruudestaan. Harva tulee säännöllisesti tarkkailleeksi pituutensa kehitystä enää aikuisiällä.

Lue myös: Vältä murtumat ja muljahdukset – harrasta turvallisesti ja ehkäise osteoporoosia

Tosiasiassa aikuisen kannattaisi seurata omaa pituuttaan. Jos pituus on lyhentynyt aikuisiällä viisi senttiä tai enemmän, voi kyse olla osteoporoosin aiheuttamista nikamamurtumista. Nikamamurtumaa ei välttämättä huomaa, sillä se voi olla oireeton tai se voi ilmetä ohimenevänä keskiselän kipuna.

Eikö nikamamurtuma sitten ole vaaraton, jos sitä ei edes huomaa? Valitettavasti ei. Nikamamurtuma on tosiasiassa suurin muiden osteoporoottisten murtumien riskitekijä ja ennen kaikkea se on suurin seuraavan nikamamurtuman riskitekijä. Lisäksi uudet nikamamurtumat ovat vaikea-asteisempia kuin ensimmäinen nikamamurtuma.

Syvässä kumarassa kävelevältä on todennäköisesti murtunut useita nikamia. Käytännössä asento tarkoittaa sitä, että hengittäminen on vaikeaa, kävelykyky on heikentynyt ja tasapainon ylläpito on hankalaa, selkä on kroonisesti kipeä, yksinkertaistenkin kotiaskareiden teko voi olla jopa mahdotonta ja elämänlaatu on heikentynyt.

Osteoporoosi painaa kumaraan.

Kuulutko riskiryhmään?

Osteoporoosi on hormonaalisista syistä yleisempää naisilla kuin miehillä. Miehetkään eivät automaattisesti ole turvassa, vaan iän myötä osteoporoosia voi esiintyä kaikilla. Taipumus osteoporoosin on myös jonkin verran perinnöllinen.

Seuraavat riskitekijät lisäävät osteoporoosin vaaraa. Jos yksikin pitää kohdallasi paikkansa, sinulla on kohonnut riski sairastua osteoporoosiin.

Osteoporoosia voidaan hoitaa

Osteoporoosin toteamisen jälkeen riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ja liikunta ovat tärkeitä. Säännöllinen liikunnan harrastaminen ja tupakoinnin lopettaminen kuuluvat osteoproosin perushoitoon.

Aina pelkkä itsehoito ei riitä. Jos potilaalla todetaan osteoporoosiin liittyvä nikamamurtuma, aloitetaan lääkehoito aina. Pitkäkestoinen kortisonihoito heikentää luun tiheyttä, joten kuurin yhteydessä aloitetaan osteoporoosilääkitys, vaikka sille ei muuten olisikaan tarvetta.

Osteoporoosin hoidolla voidaan tehokkaasti vähentää luunmurtumien vaaraa. Hoito on pitkäaikainen ja kestää vuosia. Sen tehoa seurataan veritutkimuksilla tai luuntiheysmittauksilla.

Hoitoa jatketaan yleensä korkeintaan viisi vuotta, mutta perustelluista syistä hoito voi jatkua pitempäänkin.

Lähteet: Luustoliitto, Reumaliitto, Terveyskirjasto

Lue myös:

Nainen 60: Arvosta tukirankaasi – kiinnitä huomiota näihin asioihin Asiantuntija kannustaa liikkumaan säännöllisesti: ”Lyhyestäkin harjoituksesta saa terveyshyödyn” Kärsitkö selkäongelmista? Tarkastele arkirutiinejasi ja ehkäise selkävaivat Moni ikäihminen syö liian vähän proteiinia – asiantuntija neuvoo, miten parannat ruokavaliotasi helposti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Osteoporoosi painaa kumaraan – tiedätkö oman pituutesi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.