Toispuoleinen kurkkukipu voi olla vaarallinen – usein kivun taustalla on kuitenkin yksi arkinen tapa

Äkillisen toispuoleisen kurkkukivun kanssa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Läheskään aina äkillinen toispuoleinen kurkkukipu ei kuitenkaan ole hälyttävä oire.

Toispuoleinen kurkkukipu kannattaa ottaa vakavasti. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta kertoo, että pelkästään toiselle puolelle kaulaa sijoittuva kipu voi johtua useista eri syistä. Osaan tepsii kotihoito, mutta osa vaatii pikaista lääkärihoitoa.

Äkillisesti alkava toispuoleinen kurkkukipu on huolestuttava oire.

”Flunssassa kurkku on usein kipeä. Jos voimakas kipu kuitenkin yhtäkkiä paikantuu vain toiselle puolelle kaulaa ja suuta on vaikea avata, pitää epäillä kurkkupaisetta. Se on selkeä hälytysmerkki, että pitää mennä saman tien lääkäriin”, Saloranta kertoo.

Kurkkupaiseen aiheuttama kipu voi heijastua myös saman puolen korvaan. Muita oireita on useimmiten kuume, suurentuneet imusolmukkeet ja turvotuksen vuoksi puuroutuva puhe. Lääkärin vastaanotolla paise tyhjennetään, ja kotiin viemisiksi saa antibioottikuurin.

Lue myös: Kurkkukipu ei aina kerro flunssasta – erikoislääkäri kertoo, miksi kurkku kipeytyy ja mikä on paras hoitokeino

Krooninen kurkkukipu kannattaa tarkastuttaa

Myös pidempään jatkuva toispuoleinen kurkkukipu ilman muita varsinaisia oireita kannattaa tarkastuttaa lääkärillä. Yleensä toispuoleinen kurkkukipu on vaaraton vaiva, mutta pitkään jatkuvana se saattaa kieliä kasvaimesta. Se on kuitenkin harvinaista.

”Eli ei tarvitse lähteä sinivalojen kanssa kiitämään minnekään”, Saloranta sanoo.

Lääkärintarkistukseen kannattaa suunnata etenkin silloin, jos toispuoleinen kurkkukipu ja äänen käheys vaivaa tupakoitsijaa.

Lue myös Seura.fi: Ajattelitko nitistäväsi orastavan flunssan saunomalla? Lue tästä, mitä siitä seuraa ennen kuin astut lauteille

Etätyöt synnyttivät lihasperäisten kurkkukipujen epidemian

Vaikka toispuoleinen kurkkukipu voi kertoa jostain vakavammasta, usein sen takana on verrattain harmiton vaiva: lihaskipu.

”Tämän tyylisistä oireista on tullut oikein epidemia viime aikoina. Sillä on selkeä yhteys huonoon ergonomiaan kotityöpisteissä. Kun etätöissä röhnötetään sohvalla läppäri sylissä, niskat menevät juntturaan. Ajan kanssa siitä voi kehkeytyä kurkkuvaiva, joka on usein toispuoleista”, Saloranta selittää.

Lihasperäiset vaivat aiheuttavat usein erikoiselta tuntuvaa, viiltävää ja pistävää kurkkukipua tai palan tunnetta kurkussa. Kipua voi yrittää helpottaa esimerkiksi erilaisilla venytyksillä tai hieronnalla. Pitkään jatkuvan kivun vuoksi kannattaa kuitenkin aina kääntyä lääkärin puoleen.

”Jos tulee kolme viikkoa kipua täyteen, niin kävisin näyttämässä”, Saloranta toteaa.

Avainsanat

Keskustelu

Kurkkupaise tuli nielurisan taakse. Puhkaistiin ja antibioottikuurin jälkeen risat veks. kuulemma vaarllinen kun isot laskimo- ja valtimosuonet ainan millienpäässä.

Kommentoi juttua: Toispuoleinen kurkkukipu voi olla vaarallinen – usein kivun taustalla on kuitenkin yksi arkinen tapa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X