Terveys

Turvotus on ikävä vaiva, joka useimmiten hellittää pienillä muutoksilla – erikoislääkäri kertoo yleisimmät syyt turvotteluun

Eilen pömpötti vatsa ja tänään puristavat sukan suut. Nouse tuolilta ja lähde liikkeelle, se on varmin tapa laskea turvotuksia ja saada vartalo takaisin tuttuihin mittoihinsa. Joskus turvotus voi viitata sairauteen.

Kehon turvotukset johtuvat yleisimmin ruokailu- ja liikuntatavoista, ja juuri siksi turvottelusta voi myös päästä eroon.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma sanoo, että eniten turvottaa liiallinen nesteiden juonti, varsinkin alkoholin käyttö. Lisäksi suolainen ruoka sitoo nestettä kehoon.

Kehoon syntyy turvotusta, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Siksi suolan ja nesteiden kanssa pitäisi löytää tasapaino.

Istuminen tai paikallaan seisominen eivät tee alaraajojen verenkierrolle hyvää. Kannattaakin lähteä kevyiden liikuntaharrastusten pariin, jos turvotuksilta haluaa välttyä.

Vatsassa turvottava olo johtuu suolistokaasuista.

Vatsaa turvottavat suolistokaasut

Sen tuntee, kun on syönyt jotain sopimatonta. Vatsa paisuu palloksi ja olo on epämukava. Syynä ovat suolistokaasujen kertyminen suoleen. Erilaisten ruokavalioiden kokeilu, kuten gluteenin tai maidon pois jättäminen, voi auttaa tunnistamaan turvotuksen syyn.

Turvotus voi johtua myös ärtyvän suolen oireyhtymästä, jolloin FODMAP-ruokavalio yleensä auttaa.

Osmo Saarelman mukaan jotkut erehtyvät pitämään ylipainoa turvotuksena, vaikka syynä on kehoon kertynyt liika rasva. Kaikilla ihmisillä kehon paino vaihtelee kilon tai pari kehon nestemäärän mukaan.

”Ylipainoisilla nesteen määrä voi heitellä enemmän, koska painoa on enemmän. Tosin tavallinen nestemäärän vaihtelun ei pitäisi tuntua turvotuksena”, Saarelma sanoo.

Kun kyse ei ole suoleen kertyvästä kaasusta, yleisin ruoasta johtuva kehon turvotuksen aiheuttaja on suola. Suolainen ruokavalio voi tuntua eri kehonosissa.

”Liika suola aiheuttaa osmoottisen paineen pitäen nesteet elimistössä, ja ylimääräisen nesteen ja suolan poistuminen munuaisista vie aikaa”, Saarelma kertoo.

Lue myös Anna.fi: Vaikuttaako vaa’an lukema mielialaasi? Näistä syistä paino vaihtelee ja hyvinvointipaino on usein isompi kuin ihannepaino

Mistä jalkojen turvotus voi johtua?

Tuntikausien seisominen tai istuminen aiheuttavat turvotusta lähes kaikilla. Tällaisen turvotuksen saa pois lähtemällä liikkeelle ja verryttelemällä jalkoja. Yleensä turvotus laskee viimeistään yön aikana, kun jalat ovat vaaka-asennossa.

Myös kuukautisia edeltävä turvotus voi tuntua vatsan ja rintojen lisäksi jaloissa.

Saarelma sanoo, että laskimoiden vajaatoiminta tuntuu ja näkyy jalkojen turvotuksena, koska veren paluu laskimoiden kautta hidastuu. Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvaa turvotusta voi ehkäistä vähentämällä ylipainoa ja lepuuttamalla jalkoja vaaka- tai kohoasennossa.

Mikä laskee turvotusta parhaiten? 

Saarelman mukaan paras apu kosmeettisten turvotusten laskemiseen on aika. Jos ruokavalio ei pääse repsahtamaan pysyvästi suolaiseksi ja rasvaiseksi, munuaiset poistavat kehosta ylimääräisen nesteen.

”Terveet munuaiset hoitavat hommansa, ja ajan kanssa turvotus laskee”, Saarelma sanoo.

Jos turvotuksen laskemista haluaa nopeutta, on lähdettävät liikkumaan, vaikka kevyelle lenkille.

”Liikunta lisää nesteen poistumista elimistöstä, koska silloin munuaisten lisäksi ylimääräistä nestettä poistava hikirauhaset.”

Kova suoritus voi tosin aiheuttaa jopa nesteen kerääntymistä ja aiheuttaa paikallisia turvotuksia.

Laskeeko turvotus vettä juomalla?

Veden juonti auttaa terveitä munuaisia poistamaan ylen määrin nautittuja nesteitä, mutta vedenjuonti ei laske turvotusta.

”Jos vettä täynnä olevaan astiaan kaadetaan vettä, ylimääräinen vesi kyllä valuu yli laitojen, mutta astia ei tyhjene”, Saarelma vertaa.

Entä natriumia sisältävät urheilujuomat? Hikoillessa elimistöstä poistuu suoloja, mutta jos hyvin suolapitoisia urheilujuomia juodaan ilman fyysistä rasitusta, niin suolat voivat kertyä elimistöön ja aiheuttaa turvotusta.

”Ajan kanssa munuaiset korjaavat tasapainon”, Saarelma sanoo.

Natriumia sisältävät urheilujuomat kannattaa nauttia hikisen liikunnan aikana tai sen jälkeen estämään voimakkaasta hikoilusta johtuvaa kehon kuivumista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Turvotus on ikävä vaiva, joka useimmiten hellittää pienillä muutoksilla – erikoislääkäri kertoo yleisimmät syyt turvotteluun

Kossua

Kalja turvottaa joka paikasta, hoitona kaljan juonnin lopettaminen.

Ketoon baby

Eikä sanaakaan hiilihydraateista, jotka keräävät nestettä. Vaihtaa pastan kasviksiin ja jättää leivän pois, niin kummasti nestettä poistuu.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.