Terveys

Opettele tuntemaan tämä UV-indeksiluku ja pienennä riskiäsi sairastua ihosyöpään – moni suojautuu UV-säteilyltä liian harvoin

UV-säteilyltä pitää Suomessa suojautua yllättävän usein – ja luultavasti useammin kuin tähän mennessä olet suojautunut. Tätä UV-indeksilukua kannattaa tarkkailla!

UV-indeksi kuvaa ultraviolettisäteilyn eli UV-säteilyn voimakkuutta. Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja.

YK:n suositusten mukaista UV-indeksiä käytetään ympäri maapalloa samalla tavalla. Indeksin vaihteluun vaikuttavat ennen kaikkea sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika.

Lisäksi UV-indeksiin vaikuttavat pilvisyys, paikan korkeus merenpinnasta ja yläilmakehän otsonin määrä.

Lue myös: Ole turvallisesti auringossa – lue 7 vinkkiä auringon haittojen välttämiseksi!

UV-indeksi kertoo suojautumistarpeen

UV-indeksin lukemat on ryhmitelty viiteen luokkaan, joilla kullakin on oma värinsä. Suojautumistarve alkaa, kun UV-indeksi on 3.

UV-Indeksi
UV-indeksin luokat. © Ilmatieteenlaitos

Lue myös: Älä ota aurinkoa, jos syöt tätä lääkettä – lista auringolle herkistävistä lääkkeistä

Etelä-Suomessa kohtuullisen voimakasta eli suojautumisrajan saavuttavaa tai ylittävää UV-säteilyä (UV-indeksi 3 tai enemmän) on aikaisimmillaan 25. maaliskuuta ja myöhäisimmillään 18. syyskuuta.

Voimakasta UV-säteilyä (6 tai enemmän) Etelä-Suomessa on aikaisimmillaan 1. kesäkuuta ja myöhäisimmillään 5. elokuuta.

Pohjois-Suomessa puolestaan kohtuullisen voimakasta eli suojautumisrajan saavuttavaa tai ylittävää UV-säteilyä on aikaisimmillaan 7. huhtikuuta ja myöhäisimmillään 5. syyskuuta.

Voimakasta UV-säteilyä on mitattu Pohjois-Suomessa vain kahtena päivänä vuodesta 1990 vuoteen 2018. Päivät olivat 30.6.2011 ja 29.6.2013.

Ilmatieteen laitoksen UVI-palvelusta voi käydä tarkistamassa UV-indeksiennusteet Suomessa ja ulkomailla.

Lue myös: Paloitko auringossa? Nämä keinot tuovat helpotusta

UV-säteilyltä suojautumisen tarve voi yllättää

Suojautumista vaativien päivien yleisyys Suomessa saattaa yllättää. Etelä-Suomessa UV-indeksi on 3 tai enemmän peräti kolmasosan vuodesta. Pohjois-Suomessa viidesosan.

Suomen oloissa iho voi palaa jo maaliskuussa. Etelä- ja Keski-Suomessa maaliskuun loppupuolelta lähtien UV-indeksi voi saavuttaa suojautumisrajan eli lukeman 3. Suojaamaton iho voi silloin palaa auringossa.

Samoin kesällä työpäivän jälkeen voi vielä polttaa itsensä auringossa Suomen oloissa. UV-indeksi voi kesäkuukausina pysytellä suojautumisrajan eli lukeman 3 yläpuolella jopa klo 17 asti.

Pilvipeite vaimentaa UV-säteilyä merkittävästi vasta ollessaan niin paksu, että ihminen ei enää näe omaa varjoaan.

UV-säteilyn polte ei myöskään tunnu iholla, joten UV-indeksi voi olla yhtä korkea esimerkiksi tuulisena tai koleana kuin kuumanakin päivänä.

Lue myös: Milloin luomesta pitää huolestua? Näin tunnistat ihosyövän – katso kuvat ja lue oireet

Lähteet: Anu Heikkilän (Ilmatieteen laitos) luentomateriaali Helsingissä 24.5.2019 pidetyssä UV-tiedotustilaisuudessa, Ilmatieteen laitos, Säteilyturvakeskus Stuk.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Opettele tuntemaan tämä UV-indeksiluku ja pienennä riskiäsi sairastua ihosyöpään – moni suojautuu UV-säteilyltä liian harvoin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.