Vaihdevuosien oireita voi helpottaa – näin tunnistat ja hoidat

Vaihdevuosien oireet ovat moninaisempia kuin aiemmin on luultu. Kuumat aallot, unettomuus ja mielialanvaihtelut ovat tuttuja, mutta vaihdevuodet tuovat mukanaan myös yllättäviä oireita. Onneksi myös apua on tarjolla.

Vaihdevuosien oireet alkavat, kun munasarjojen estrogeenituotanto loppuu. Vaihdevuodet tuovat mukanaan oireet, jotka näkyvät ja tuntuvat monin tavoin. Tunnettuja vaihdevuosien oireita ovat kuumat aallot, ja yleisiä ovat myös mielialanvaihtelut sekä unettomuus.

Menopaussi vauhdittaa kehon ikääntymistä, minkä tunnetuin seuraus lienee osteoporoosi eli luuston haurastuminen.

Lue myös: Varhaiset vaihdevuodet: Kun kuukautiset loppuvat jo kolmekymppisenä

Tyypillisiä vaihdevuosien oireita:

Vaihdevuosioireet ovat nykytiedon valossa paljon laajemmat kuin aiemmin on luultu. Kuumien aaltojen ja mielialan vaiteluiden lisäksi  vaihdevuosien oireita voivat olla myös nämä muutokset kehossa ja mielessä:

  • rytmihäiriöt
  • muistivaikeudet
  • keskivartalon pyöristyminen, ”vyötärön katoaminen”
  • seksihalujen vähentyminen
  • lihas- ja nivelkivut
  • rintojen pienentyminen ja veltostuminen

Milloin vaihdevuosien oireita voi odottaa?

Naisen kehossa tapahtuu paljon muutoksia 35 ja 60 ikävuoden välillä. Estrogeenin taso voi noina vuosina vaihdella voimakkaasti, ja muutokset aiheuttavat muun muassa PMS-, premenopaussi- ja vaihdevuosioireita. Muuttuvat hormonitasot aiheuttavat PMS-, esivaihdevuosi- tai vaihdevuosien oireita. 

Lue myös: Premenopaussi voi alkaa jo nelikymppisenä – näistä oireista esivaihdevuodet tunnistaa 

Suomalaisella naisella menopaussi eli spontaanisti tulevat viimeiset kuukautiset tapahtuu keskimäärin 51 vuoden iässä mutta voi sijoittua mihin vain 40 ja 60 ikävuoden välille.  Tupakointi ja tiettyjen sairauksien hoidot voivat varhentaa menopaussia.

Jokainen nainen kokee vaihdevuodet ja oireet yksilöllisesti. Kuitenkin suurin osa kokee ainakin osan oireista. Vertaiskokemukset ja lääkärin kanssa keskusteleminen hälventävät turhaa häpeää, joka vaihdevuosioireiluun joskus liittyy.

Vaihdevuodet: oireet voivat helpottua joogalla

Estrogeeni on tehokas hoito vaihdevuosiin. Vaihtoehtoisiakin hoitoja voi kokeilla, vaikkei niiden tehoa ole lääketieteellisesti osoitettu.

Terveellinen ruokavalio ja liikunta, erityisesti jooga, saattavat helpottaa oireita. Liikunnalla voi ehkäistä myös vaarallista vyötärölihavuutta, joka alkaa yleistyä naisilla erityisesti vaihdevuosien myötä.

Lähde: Duodecimin Terveyskirjasto

Avainsanat

Keskustelu

Itse aloitin suosiolla estradiolin ja jaksoittaisena keltarauhashormoni dydrogesteronin. Nyt olo on kuin toistakymmentä vuotta sitten eli normaali. Olen syönyt kilpirauhashormoniakin jo lapsesta saakka, joten miksen sitten näitäkin. En juurikaan pelkää syöpää, sillä en aio syödä keltarauhashormonia tauotta missään vaiheessa vaan haluan pitää yllä ns. luonnollisen hormonikiertorytmin.

Vaihdevuosivaivoihini kuuluivat unettomuus, hiusten lähtö, painon nousu, rutikuiva iho, silmät, suu ja alapää, seksihalujen katoaminen täysin ja virtsanpidätyskyvyn selvä heikkeneminen. Henkisellä puolella en huomannut kovin suurta muutosta, joskin väsymys tietysti vaikutti jonkin verran mielialaankin.

Positiivisin yllätys oli ehkä seksihalujen herääminen ja etenkin voimakkaiden orgasmien paluu, sillä kaikilla pelkkä estradioli ei välttämättä vielä haluihin auta vaan moni joutuu kokeilemaan lisäksi esim. DHEA-hormonia saadakseen seksielämänsä takaisin raiteilleen.

Kommentoi juttua: Vaihdevuosien oireita voi helpottaa – näin tunnistat ja hoidat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X