Vaihdevuodet. Jooga voi helpottaa vaihdevuosioireita
Terveys

Milloin vaihdevuodet alkavat, ja miten vaihdevuosioireita voi helpottaa?

Vaihdevuosioireita on enemmän kuin aiemmin on luultu. Kuumat aallot, unettomuus ja mielialanvaihtelut ovat tuttuja, mutta vaihdevuodet tuovat mukanaan myös yllättäviä oireita. Onneksi myös apua on tarjolla.

Vaihdevuodet tuovat mukanaan oireet, jotka näkyvät ja tuntuvat monin tavoin. Vaihdevuosioireita alkaa ilmetä, kun munasarjojen estrogeenituotanto loppuu. Tunnettuja vaihdevuosien oireita ovat kuumat aallot, ja yleisiä ovat myös mielialanvaihtelut sekä unettomuus.

Tiesitkö, että myös miehelle voi tulla vaihdevuodet?

Menopaussi vauhdittaa kehon ikääntymistä, minkä tunnetuin seuraus lienee osteoporoosi eli luuston haurastuminen.

Lue myös: Varhaiset vaihdevuodet: Kun kuukautiset loppuvat jo kolmekymppisenä

Vaihdevuodet tuovat mukanaan näitä tyypillisiä vaihdevuosioireita:

Vaihdevuosioireet ovat nykytiedon valossa paljon laajemmat kuin aiemmin on luultu. Kuumien aaltojen ja mielialan vaiteluiden lisäksi  vaihdevuosioireita voivat olla myös nämä muutokset kehossa ja mielessä:

Milloin vaihdevuodet alkavat?

Naisen kehossa tapahtuu paljon muutoksia 35 ja 60 ikävuoden välillä. Estrogeenin taso voi noina vuosina vaihdella voimakkaasti, ja muutokset aiheuttavat muun muassa PMS-, premenopaussi- ja vaihdevuosioireita. Muuttuvat hormonitasot aiheuttavat PMS-, esivaihdevuosi- tai vaihdevuosien oireita. 

Vaihdevuodet ovat olleet pitkään varsin vaiettu vaiva, ja ne on sekoitettu toisinaan masennukseen tai muihin mielenterveyden häiriöihin. Nykyään naiset – myös julkisuuden henkilöt – puhuvat yhä avoimemmin vaihdevuosioireista ja niiden hoitamisesta.

Lue myös: Premenopaussi voi alkaa jo nelikymppisenä – näistä oireista esivaihdevuodet tunnistaa 

Suomalaisella naisella menopaussi – eli spontaanisti tulevat viimeiset kuukautiset – tapahtuu keskimäärin 51 vuoden iässä mutta voi sijoittua mihin vain 40 ja 60 ikävuoden välille.  Tupakointi ja tiettyjen sairauksien hoidot voivat varhentaa menopaussia.

Jokainen nainen kokee vaihdevuodet ja oireet yksilöllisesti. Kuitenkin suurin osa kokee ainakin osan oireista. Vertaiskokemukset ja lääkärin kanssa keskusteleminen hälventävät turhaa häpeää, joka vaihdevuosioireiluun joskus liittyy.

Vaihdevuosioireet voivat helpottua joogalla

Estrogeeni on tehokas hoito vaihdevuosiin. Vaihtoehtoisiakin hoitoja voi kokeilla, vaikkei niiden tehoa ole lääketieteellisesti osoitettu. Seksuaalisuus muuttuu iän myötä, mutta se ei häviä. Seksi vaihdevuosien aikana voi olla hyvinkin nautinnollista ja helpottaa siten jopa oireita.

Terveellinen ruokavalio ja liikunta, erityisesti jooga, saattavat helpottaa oireita. Liikunnalla voi ehkäistä myös vaarallista vyötärölihavuutta, joka alkaa yleistyä naisilla erityisesti vaihdevuosien myötä.

Lähde: Duodecimin Terveyskirjasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin vaihdevuodet alkavat, ja miten vaihdevuosioireita voi helpottaa?

Suhina-Lempi

Itse aloitin suosiolla estradiolin ja jaksoittaisena keltarauhashormoni dydrogesteronin. Nyt olo on kuin toistakymmentä vuotta sitten eli normaali. Olen syönyt kilpirauhashormoniakin jo lapsesta saakka, joten miksen sitten näitäkin. En juurikaan pelkää syöpää, sillä en aio syödä keltarauhashormonia tauotta missään vaiheessa vaan haluan pitää yllä ns. luonnollisen hormonikiertorytmin.

Vaihdevuosivaivoihini kuuluivat unettomuus, hiusten lähtö, painon nousu, rutikuiva iho, silmät, suu ja alapää, seksihalujen katoaminen täysin ja virtsanpidätyskyvyn selvä heikkeneminen. Henkisellä puolella en huomannut kovin suurta muutosta, joskin väsymys tietysti vaikutti jonkin verran mielialaankin.

Positiivisin yllätys oli ehkä seksihalujen herääminen ja etenkin voimakkaiden orgasmien paluu, sillä kaikilla pelkkä estradioli ei välttämättä vielä haluihin auta vaan moni joutuu kokeilemaan lisäksi esim. DHEA-hormonia saadakseen seksielämänsä takaisin raiteilleen.

Kiitollinen

Sain kaikki mahdolliset oireet lyhyessä ajassa ja romahtamisen partaalla. Onneksi sain estrogeenin geelinä ja progestronin kierukkana. Se pelasti elämänhaluni ja elämäni ja poisti oireet. Syöpäriski on pienempi kuin ylipainon aiheuttama ja sairastumisriski sydän ja verisuonitauteihin,diabetekseen ja osteoporoosiin pienempi kuin ilman hormonihoitoja. Valitsen tämän, jokaisella on vapaus valita omansa, parhaiten itselle sopiva.

Happy

Hormonikorvaushoito ja dhea 25 mg palautti hyvän elämän, energisyyden, halut ja mahtavan voimakkaat orgasmit. Kaikki hyvin taas, työ sujuu, liikunta ja seksi maistuu ja avioliitto kukoistaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.