Terveys

Konjakkikulaus ja valkosipulia sukkiin – vieläkö muistat nämä vanhan kansan konstit flunssaa vastaan? Lääkäri arvioi, tepsivätkö ne todella

Flunssan hoitoon on kautta aikojen tarjottu jos jonkinlaista kikkaa, joista osa elää sitkeästi edelleen. Selvitimme, mitä lääketiede sanoo neuvoista, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle.

Moni meistä muistaa lapsuudesta isovanhemmilta tai vanhemmilta opitut niksit, kuinka flunssaa karkotetaan kaikkein parhaiten. Oli kyse sitten yskästä, kurkkukivusta tai nuhasta, ennen vanhaan lähes kaikkiin oireisiin löytyi jokin poppakonsti – vaikka aina konstin toimivuudesta ei ollut sen kummempaa takuuta.

Lue myös: Tunnetko flunssan oireet? Nämä 4 oiretta kertovat, että olet sairastunut

Vieläkö muistat nämä vanhanajan konstit flunssaa vastaan ja flunssan hoitoon? Kysyimme Terveystalon kurkku-, nenä- ja korvatautien erikoislääkäri Kimmo Väyryseltä, ovatko keinot yhä käyttökelpoisia.

Vanhan kansan konstit flunssaa vastaan – toimivatko ne?

1. väite: Yskää voi lääkitä ruokalusikallisella konjakkia tai kurlaamalla alkoholilla.

Moni naukkaa tai kurlaa flunssan pois alkoholilla. On totta, että alkoholi lämmittää ja helpottaa oloa hetkellisesti, mutta tosiasiassa viinalla lotraaminen kannattaa jättää pois kipeänä. Alkoholi voi ärsyttää limakalvoja entistä enemmän, koska se tehostaa nesteen poistumista elimistöstä. Vaikutus on siis päinvastainen.

”Viina ei helpota flunssan oireita”, Väyrynen toteaa.

2. väite: Flunssaa voi hoitaa laittamalla sipulia sukkiin, mieluiten villasukkiin, yöksi. Tukkoinen nenä aukeaa, kun sängyn viereen nostaa lautasella pilkottua sipulia.

Sipuli ja valkosipuli sisältävät eteerisiä öljyjä, vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta niillä ei ole mitään vaikutusta flunssan paranemiseen. Eteeriset öljyt saattavat hetkellisesti avata hengitysteitä ja siten tehdä olon helpommaksi, mutta flunssan kestoa ne eivät lyhennä.

3. väite: Tukkoisuus helpottaa, kun hieroo Vicks-voidetta nenän alle tai rintakehään.

Vicks-voide on monelle tuttu, sillä se on ollut markkinoilla jo vuosikymmeniä. Salvan vaikuttavia ainesosia ovat mentoli, kamferi, tymoli ja eteeriset öljyt.

Sen hierominen erinäiseen paikkoihin voi tuntua hullunkuriselta, mutta Väyrysen mukaan siitä todella saattaa olla apua yskään.

4. väite: Flunssa väistyy, kun kaataa kuumaa vettä kattilaan, laittaa pään pyyhkeen sisälle ja hengittelee kuumaa höyryä naama punaisena. 

Höyryhengityksestä voi olla apua yskään ja tukkoiseen oloon. Esimerkiksi kuuma suihku voi helpottaa oloa, koska höyry parantaa liman irtoamista. Kurkunpään tulehduksessa höyry kostuttaa erittäin tehokkaasti.

Kattilahöyryhengityksessä piilee kuitenkin täysin toinen vaara, nimittäin palovammariski. Kiehuvan veden kanssa tulee olla erittäin varovainen. Kattilan sijaan kannattaakin suosia kaupoissa myytäviä höyrystimiä.

Lue myös: Onko nuha koronan oire, mitä rään väri kertoo terveydestä? Lääkäri vastaa 8 kysymykseen nuhasta ja räästä

flunssan hoito
Höyryhengitys on monelle tuttu luomuhoito flunssan oireisiin. Kuva: iStockphoto

5. väite: Käheys helpottaa, kun eukalyptusöljyä tipauttaa muutaman pisaran kiehuvaan veteen ja höyryhengittää suppilon avulla suoraan suuhun.

Hyvässä tuoksussa on ehkä mukavampi olla, mutta eteerisillä öljyillä ei ole mitään vaikutusta flunssan pituuteen.

6. väite: Yskään tepsii sekoitus juomaa, jossa on puolet sitruunaa ja puolet hunajaa.

Hunajan hyöty on sama kuin lämpimän nesteen, eli se helpottaa oloa hetkellisesti. On epäilty, että hunajan sisältämät antioksidantit nitistäisivät flunssataudin, mutta näin ei ole.

”Hunaja ei pääse solujen sisälle parantamaan virusta”, Väyrynen sanoo.

Lue myös: Iskikö yskä? Erikoislääkäri kertoo, miten piinallista köhää kannattaa hoitaa kotona – ja milloin yskä voi olla vakavan sairauden oire

7. väite: Erittäin tulisen ruoan syöminen auttaa hikoilemaan flunssan pois.

”Ei toimi”, Väyrynen linjaa.

Flunssan hoidossa ei ole oikotietä onneen

Väyrynen muistuttaa, että flunssa on virustauti, ja virukset elävät solujen sisällä. Siksi ylimääräiset poppakonstit eivät useinkaan auta ihmeparantumaan, vaan virus jyllää aikansa kehossa ja tauti paranee sitten itsestään.

Kaikkein tärkeintä on flunssan ehkäisy huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Jos flunssa siitä huolimatta iskee, itsehoito-ohje on simppeli.

”Runsas nesteiden juonti, särkylääkkeet, höyryhengitys, nenäkannuttelut, nuhatipat ja lepo ovat tärkeimmät keinot – toki myös television katselu”, Väyrynen toteaa.

Lue myös: Miksi jotkut ovat jatkuvasti flunssassa? Miten flunssakierteestä pääsee eroon? Erikoislääkäri kertoo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Konjakkikulaus ja valkosipulia sukkiin – vieläkö muistat nämä vanhan kansan konstit flunssaa vastaan? Lääkäri arvioi, tepsivätkö ne todella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.