Varhaiset vaihdevuodet: Kun kuukautiset loppuvat jo kolmekymppisenä

Munasarjojen toiminta voi joskus hiipua jo parikymppisenä. POI:ksi kutsuttu tila aiheuttaa varhaiset vaihdevuosioireet, joita voi hoitaa hormoneilla.

Alapää on kuiva, hikoiluttaa ja kuukautiset tulevat miten sattuu. Kuulostaa vaihdevuosilta, mutta minähän olen vasta kolmekymppinen. Munasarjojen toiminnan hiipuminen eli POI-oireilu (primary ovarian insufficiency) voi kuitenkin alkaa jo vuosikymmeniä ennen keski-ikää.

Vaihdevuodet murrosiässä?

Vaihdevuodet alkavat suomalaisnaisilla keskimäärin 51-vuotiaana. Menopaussimainen oireilu voi kuitenkin alkaa nuorena, jos munasolujen tuotanto laskee.

Munasarjojen toiminta hiipuu varhain noin seitsemällä prosentilla naisista. POI-oireita on yhdellä kymmenestätuhannesta alle 20-vuotiaasta, yhdellä tuhannesta alle 30-vuotiaasta ja yhdellä sadasta alle 40-vuotiaasta naisesta.

Vaihdevuosioireet voivat siis alkaa jopa murrosiässä. Munasarjojen toimintahäiriöstä ei tulisi kuitenkaan puhua varsinaisina vaihdevuosina. Sana voi olla kova kolaus naiselle, joka on fyysisesti nuori. POI-oireilu myöskään ei nopeuta ikääntymistä, vaikka se nostaa joidenkin sairauksien riskiä.

Diagnoosin saamisessa voi kestää

Munasarjojen vajaatoiminnan oireet voidaan sekoittaa stressiin, elintapoihin ja sairauksiin. Muun muassa kilpirauhas- ja sydänsairaudet, diabetes, paniikkihäiriö ja masennus aiheuttavat samantyyppisiä oireita.

Kuukautishäiriöt ovat yleisin POI-oire. Usein kuukautiskierto lyhentyy ensin ja pidentyy tämän jälkeen. Lopulta kuukautiset tulevat yhä harvemmin tai loppuvat.

Muita POI-oireita:

 • Hedelmöittymisvaikeudet
 • Kuumat aallot ja yöhikoilu
 • Emättimen kuivuus, yhdyntäkivut ja haluttomuus
 • Unettomuus, väsymys ja keskittymisvaikeudet
 • Painonnousu
 • Kohonnut kolesteroli
 • Sydämentykytys
 • Ihon kuivuminen
 • Hiusten kuivuminen ja harventuminen
 • Päänsärky
 • Rintojen arkuus
 • Mielialanmuutokset ja masennus
 • Lihas- ja nivelkivut

Lue myös: Hikoilua, univaikeuksia, ailahtelua – kysely paljastaa, millaisia muutoksia vaihdevuodet aiheuttavat

Varhaisten vaihdevuosioireiden syy epäselvä

Munasarjojen vajaatoiminnan syyt ovat vaihtelevia ja osittain epäselviä. Osalla naisista on autoimmuunisairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta. Lisäksi nämä sairaudet aiheuttavat menopaussimaisia oireita, mikä voi vaikeuttaa POI-tilan diagnosointia.

Myös X-kromosomihäiriö eli Turnerin oireyhtymä heikentää munasarjojen toimintaa. Turner-tyttöjen puberteetti ja kuukautiset joudutaan usein käynnistämään hormonien avulla.

Kemoterapia ja sädehoidot voivat heikentää munasolutuotantoa. Riski nousee, jos hoitoa annetaan lähelle lantiota. Myös infektiot ja lantion alueen kirurgiset toimenpiteet voivat vaikuttaa munasarjoihin.

Jos kuukautiset alkavat 11-vuotiaana tai nuorempana, vaihdevuosioireetkin voivat alkaa varhain. Myös tupakoinnin tiedetään aikaistavan menopaussioireita. Jos munasarjat joudutaan poistamaan alle 40-vuotiaana, muutkin vaihdevuosioireet voivat alkaa kuukautisten loppumisen lisäksi.

Lue myös: Anna Rotkirch vaihdevuosista: ”Kuumista aalloista varoitellaan, mutta kuka olisi ajoissa valistanut tunteiden myllerryksestä?”

Apua hormonihoidosta

Varhaisia vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa, sillä kun munasarjojen toiminta hiipuu, kehon estrogeenitaso laskee. Tämä altistaa osteoporoosille ja sydän- ja verisuonisairauksille. Yleensä näiden sairauksien riski kasvaa vasta viisikymppisestä lähtien.

Kuten vaihdevuosia, myös nuoren naisen POI-oireita hoidetaan suun kautta otettavalla estrogeenilla tai hormonikierukalla. Jos kohtu on tallella, hoitoa voidaan täydentää keltarauhashormonilla.

Jos nainen ei yritä tulla raskaaksi, ehkäisypillerit voivat riittää hormonihoidoksi. Emättimen kuivuutta voidaan hoitaa estrogeenivoiteella.

Lue myös: Kiusaavatko vaihdevuodet? Asiantuntija neuvoo tehokkaan hoidon

Varhaiset vaihdevuosioireet: Hedelmällisyys heikentyy, mutta ei katoa

Varhaisista vaihdevuosioireista kärsivä voi tulla raskaaksi, vaikka se ei ole helppoa. Tutkimusten mukaan 5–10 prosenttia naisista, joilla on munasarjojen vajaatoiminta, tulee raskaaksi ilman hedelmöityshoitoja.

Kun omia munasoluja on vähän, hedelmöityshoidoksi suositellaan luovutettuja munasoluja. Tavallisessa koeputkihedelmöityksessä naisen oma munasolu hedelmöitetään miehen siittiöillä elimistön ulkopuolella.

Luovutetuilla munasoluilla tehdyistä keinohedelmöityksistä 30–50 prosenttia johtaa raskauteen. Keskenmenoriski on 20–25 prosenttia, mutta onnistuneet raskaudet sujuvat yleensä hyvin.

Lue myös: Yrittäjä Heidi Jaara: ”Lapsettomuus koetteli, mutta unelma nousi tuhkasta”

Lähteet: Daisy Network, Duodecim, Simpukka ry, Terveyskirjasto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Varhaiset vaihdevuodet: Kun kuukautiset loppuvat jo kolmekymppisenä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X