Terveys

Tuntuvatko jalat väsyneiltä? Yleinen oire voi olla merkki sairaudesta

On tavallista, että jalat tuntuvat päivän päätteeksi väsyneiltä. Tuiki tavallinen oire voi johtua myös hoitoa vaativista sairauksista. Missä vaiheessa väsyneiden jalkojen takia kannattaa hakeutua lääkäriin?

Jalkojen väsymisen tunne on yleinen oire, jota lähes jokainen potee joskus. Useimmiten kyse on vaarattomasta ja ohimenevästä vaivasta.

”Jos henkilö on muuten terve, tavallisesti syynä on tukielimistön ja etenkin alaraajojen yksipuolinen käyttö istumatyössä tai voimakas kuormitus, kun työskentelee jalkojen päällä. Tyypillisesti oire ilmaantuu päivän päätteeksi, jolloin se johtuu yleensä lihasten väsymisestä”, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Lue myös: Kärsitkö levottomista jaloista tietämättäsi? Uniongelmien syy saattaakin löytyä jaloistasi

Nämä sairaudet voivat aiheuttaa jalkojen väsymistä

Jalkojen väsymisen taustalla voi olla myös hoitoa vaativa sairaus, kuten alaraajojen laskimoiden vajaatoiminta. Vajaatoiminta johtuu laskimoiden läppärakenteiden rappeutumisesta.

”Liikunta, istumisen ja seisoskelun välttäminen sekä tukisukat helpottavat alaraajojen väsymystä ja kipuja. Hankalissa tapauksissa huonokuntoiset laskimot voidaan myös poistaa tai tuhota”, Halonen kertoo.

Diabetekseen liittyvä hermoston rappeutuminen voi aiheuttaa oireita jaloissa.

”Jalat voivat väsyä herkemmin, ja niihin tulee särkyjä ja tuntohäiriöitä. Tällöin paras hoitokeino jalkojen väsymiseen on diabeteksen hyvä hoito”, Halonen kertoo.

Jalkojen väsymisen taustalla voi olla myös yleistilaa heikentävä sairaus, kuten sydämen vajaatoiminta tai jokin keuhkosairaus. Joskus syy oireeseen löytyy anemiasta

Alaraajavaltimoiden ahtautuminen aiheuttaa jalkojen väsymystä ja kipuja. Tuntemukset ilmaantuvat usein rasituksessa ja aiheuttavat tyypillisesti katkokävelyoireen. Jalkojen väsyminen voi olla yhtenä oireena myös joissakin hermoston sairauksissa, kuten selkäydintilan ahtautumisessa.

Lue myös: Salakavala laskimoveritulppa voi olla kokonaan oireeton – professori vastaa 8 kysymykseen veritulpasta, joka saattaa olla kohtalokas

Väsyneet jalat milloin lääkäriin? 

Jos muita epätavallisia oireita ei ole, tilanteesta selviää yleensä levolla ja liikunnalla. Monipuolinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä lepo helpottavat useimmiten jalkojen väsymystä.

”Tehokkaimmin jalkojen väsymistä voi ehkäistä ja helpottaa vartalon ja alaraajojen lihaskuntoa vahvistamalla ja edistämällä liikkuvuutta säännöllisten kuntosalilla.”

Lue myös Anna.fi: Viikon helpoin jalkatreeni – tehokas ja nopea 6 liikkeen kotitreeni reisille ja pakaroille

Entä milloin väsyneiden jalkojen takia kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen?

”Jos oire tuntuu epätavallisen voimakkaalta, siihen liittyy alaraajojen puutumista tai kipua, eikä se helpota elämäntapojen muokkauksella, on syytä hakeutua lääkäriin keskustelemaan.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuntuvatko jalat väsyneiltä? Yleinen oire voi olla merkki sairaudesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.