Terveys

Aiheuttaako korkea verenpaine huimausta? Näin saat kiinni salakavalan kohonneen verenpaineen ja alennat sitä helposti kotikonstein

Korkea verenpaine on salakavala seuralainen, joka tuhoaa verisuonia kaikessa hiljaisuudessa. Riski on helppo selvittää: mansetti käteen ja mittaamaan!

Verenpainetauti voi kehittyä huomaamatta, koska kohonnut verenpaine ei yleensä tunnu miltään. Milloin verenpaineen mittaus olisi hyvä aloittaa ja koska tarvitaan lääkitystä?  Yleislääketieteen ja  sisätautien erikoislääkäri, yleislääketieteen professori Päivi Korhonen Turun yliopistosta neuvoo.

1. Missä iässä verenpainetta pitäisi alkaa mitata?

Kahdella miljoonalla suomalaisella aikuisella on kohonnut verenpaine. Kolme–nelikymppisistä joka kolmannella miehellä ja joka kymmenennellä naisella paineet ovat koholla. Tuossa iässä sitä kannattaa alkaa seurata. Tuolloin ehtii hyvin tehdä elintavoissa pysyviä muutoksia, joilla verenpaine laskee.

Samalla saa lisää elinvuosia. Jos verenpaine on viisikymppisenä ihanteellinen, voi nauttia keskimäärin viisi vuotta pidemmästä elämästä kuin henkilö, jonka verenpaine on kohonnut. Verenpaine on ihanteellinen, kun yläpaine on alle 120 elohopeamillimetriä ja alapaine alle 80 mmHg. Kohonneen verenpaineen raja on 140/90.

Kohonnut paine vaurioittaa verisuonia. Se altistaa ­rytmihäiriöille, sepelvaltimotaudille, sydämen ja munuaisten vajaatoiminnalle, muistisairauksille ja aivoverenkiertohäiriöille. Jos ihmisellä on kohonneen verenpaineen lisäksi jokin muu valtimosairauden riskitekijä, esimerkiksi korkea kolesteroli, sairastumisriski on vielä suurempi.

Lue myös: Verenpainetauti vaivaa joka toista suomalaista aikuista: Jos on korkea verenpaine, pitääkö olla erityisen huolissaan koronasta?

2. Kuinka usein mittaria tarvitaan?

Jos verenpaine on kolmekymppisenä ihanteellinen, seuraava mittaus on syytä tehdä viiden vuoden päästä. Viisikymppisen ei kannata venyttää väliä paria vuotta ­pidemmäksi, sillä iän myötä verenpaine nousee.

Kohonnutta verenpainetta seurataan 4–7 päivän ajan aamuin illoin kahdella peräkkäisellä mittauksella. Todellinen verenpaine on mittausten keskiarvo. Tulokset käydään läpi lääkärin vastaanotolla, jossa sovitaan jatkosta.

Terveyskeskukset ja työterveyshuolto lainaavat mittareita, ja terveyskeskuksissa on itsemittauspisteitä. Jos verenpainetta on jatkossa seurattava säännöllisesti, kannattaa hankkia oma mittari.

3. Aiheuttaako korkea verenpaine huimausta?

Monella suomalaisella paineet ovat heidän tietämättään pilvissä, sillä kohonnut verenpaine ei tavallisesti tunnu miltään. Äkillinen verenpaineen nousu voi aiheuttaa päänsärkyä ja hui­mausta, mutta varsinainen verenpainetauti kehittyy huomaamatta vuosien kuluessa. Tauti on salakavala, sillä jo sen ensimmäinen oire, kuten sydämen eteisvärinä tai aivoinfarkti, voi olla kohtalokas.

Jos paino nousee tai elintavat muuttuvat epäterveellisemmiksi, verenpaine nousee herkästi. Tällöin paine on hyvä mitata, vaikka seuraavaan mittaukseen olisi aikaa.

Lue myös: Jatkuva melusaaste nostaa verenpainetta ja häiritsee unta – lääkäri kertoo, miksi hiljaisuus tekee ihmiselle hyvää

4. Vaarantaako valkotakkiverenpaine verisuonet?

Kun verenpaine on ammattilaisen vastaanotolla kotimittausta kor­keampi, puhutaan valkotakki-­ilmiöstä. Vaikka verenpaine nousee vain hetkellisesti, se altistaa tulevina vuosina pysyvästi kohonneelle verenpaineelle.

Valkotakkipaineessa on kyse ihmisen taipumuksesta reagoida jännittäviin tilanteisiin. Tällaisia tilanteita on muuallakin kuin hoitajan vastaanotolla. Jännittävässä tilanteessa stressihormonituotanto lisääntyy, ja toistuvana tämä pitää paineet koholla. Kyse on elimistön ­ikiaikaisesta taistele ja pakene ­-reaktiosta, joka virittää meidät selviämään uhkaavasta tilanteesta.

Kaikki stressi lisää stressihormo­nien tuotantoa, mikä supistaa veri­suonia ja kohottaa verenpainetta. Työperäisen stressin lisäksi myös ihmissuhteet ja aikataulutettu vapaa-aika voivat kuormittaa liikaa.

5. Saako syödä lakua, jos verenpaine on kohonnut?

Osa ihmisistä on herkkiä mustien makeisten ja joidenkin teelaatujen ­glykyrritsiinille. Heillä jo yhden lakupötkön syöminen päivässä voi näkyä verenpaineessa parissa viikossa.

Myös suolan natrium, alkoholi, tupakka, ylipaino ja liikkumattomuus kohottavat verenpainetta. Verenpainetauti on tuntematon luonnonkansoilla, jotka kokkaavat ilman suolaa. Meillä miehet syövät päivittäin keskimäärin yhdeksän ja naiset seitsemän grammaa suolaa suositellun viiden gramman sijaan.

Myös vähäinen kasvisten nauttiminen näkyy verenpaineessa, sillä kasvisten kalium kumoaa natriumin vaikutuksia verisuoniin.

6. Laskeeko verenpaine saunomalla?

Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat huomanneet, että ahkera saunominen voi laskea verenpainetta pitkäänkin. Tutkimus on kuitenkin sen verran tuore ja osallistujamäärä suppea, ettei saunomisesta voi vielä antaa mitään virallista suositusta.

Paras keino laskea verenpainetta on vähentää suolaa, josta valtaosa tulee piilosuolana. Jos ei jaksa tihrustaa pakkausmerkintöjä, kannattaa napata hyllystä Sydänmerkki-tuote.

Liikunta ja varsinkin kestävyysliikunta tekee hyvää verisuonille. Sen ei tarvitse olla HIIT-treeniä, vaan reipas kävely riittää. Puolen tunnin lenkki viidesti viikossa laskee yläpainetta parissa kuukaudessa keskimäärin kahdeksan ja alapainetta viisi yksikköä.

Alkoholin käytön kohtuullistaminen, tupakoinnin lopettaminen ja painonpudotus ovat osa paineenlaskuohjelmaa. Stressinhallintataidot voivat saada verenpaineen hetkellisesti putoamaan, mutta kovin pysyvää apua niistä ei saa.

Lue myös: Huimaako seisomaan noustessa? Saatat kärsiä matalasta verenpaineesta

7. Milloin verenpainelääkkeet otetaan hoidon avuksi?

Terveelliset elämäntavat näkyvät verenpaineessa parissa kuukaudessa, mikä innostaa jatkamaan samalla tiellä. Jos elämäntapamuutokset eivät auta kolmessa–kuudessa kuukaudessa lainkaan ja verenpaine on 140/90 tai enemmän, aloitetaan lääkitys.

Lääkkeistä huolimatta tarvitaan terveitä elintapoja. Lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia, ja elintapahoidolla lääkitystä voidaan monesti vähentää, ja joskus luopua niistä kokonaan.

Lääkitys aloitetaan melko pienellä annoksella. Ellei se tehoa, hoitoon liitetään mieluummin toinen lääke kuin nostetaan alkuperäisen lääkkeen annosta. Isot annokset lisäävät mahdollisia haittoja.

Lue myös Anna.fi: Kohonnut verenpaine ei anna varoitusmerkkejä – nämä kaksi keinoa ovat tehokkaimmat tavat saada verenpaine laskemaan

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 4/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aiheuttaako korkea verenpaine huimausta? Näin saat kiinni salakavalan kohonneen verenpaineen ja alennat sitä helposti kotikonstein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.